Aktuality | Zétényről írták - Článok v novinách

Minden rosszban van valami jó - Újrakezdés Zétényben

Május hatodikán lesz két éve, hogy Zétény község éppen korszerűsítési munkák alatt álló közösségi épülete egy tűzvész martalékává lett.

könyvtár - Molnár Gabi
Fotó: Molnár Gabriella
Várhatóan májusban átadják a megújult zétényi közösségi épületet

Attól függően, hogy mennyi időt igényel a használatbavételi eljárás, egy kis szerencsével akár már az említett esemény kerek évfordulóján megtarthatják a megújult, megszépült épület ünnepélyes átadását.  

Talán emlékeznek még az olvasók az esetet követő tudósításra, hogy az épület emeleti részén lévő könyvtár teljes állománya megsemmisült. Március a könyv hónapja kapcsán, in medias res, rögtön azzal kezdeném, hogy a napokban tett látogatásomkor meglepődve tapasztaltam, milyen csodákra képes a közösségi összefogás. 

Több ezer könyv

A könyvpusztulás sokakat megmozgatott határon innen és túl. Oroszlánrészt vállalt ebből az érsekújvári Kecskés Ildikó, a Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesületének akkori elnöke, aki több évtizedes szakmai kapcsolatainak köszönhetően sokakat megszólított: könyvtárak, kiadók, magánszemélyek, szervezetek is bekapcsolódtak a könyvgyűjtésbe. Ennek köszönhetően több ezer könyv új otthonra talált. 

Talán nem túlzok, ha azt állítom, hogy ez, a kapuit hamarosan kitáró zétényi lesz a Bodrogköz egyik legszebb, legértékesebb, több ezer példánnyal büszkélkedő könyvtára. 

Az ízlésesen, nagyon praktikusan berendezett teret csodálva a polgármester, Kukó Miklós elárulta, nagy szerencséjük volt. Tavaly a hazai művészettámogatási alap eszközbeszerzésre kiírt pályázatán 9 ezer eurót nyertek. Ez fedezte a méretre szabott, modern polcrendszer terveit és megvalósítási költségeit.

Adott volt egy leégett épület

Térjünk vissza gondolatban magához a megrongálódott épülethez. A pár hetes helyszínelést, a rendőrségi és biztosítási nyomozást követően a szakvélemény megállapította, hogy emberi mulasztás történt.

Az épület energetikai korszerűsítésére előzetesen elnyert   mintegy 140 ezer euró uniós pályázatból a tűzvészig elvégzett 40 ezer eurót felemésztő munka odaveszett. A biztosító viszont a keletkezett kárt megtérítette.

A község első embere segítséget kért a köztársasági elnöktől, aki csupán egy diplomatikus válaszra méltatta, mondván, a szolidaritás terén nála elsőbbséget élveznek a nehéz sorsú emberek. A Matovič miniszterelnökkel való személyes találkozás is csak formális volt, ő sem mutatott hajlandóságot az anyagi támogatásra. Bezzeg gond nélkül elővarázsolt több milliót átlátszó marketingfogásokra... Ellenben Kassa megye elnöke, Rastislav Trnka gesztusa tiszteletre méltó: 15 ezer euróval hozzájárult  a felújításhoz. Az erre a célra nyitott transzparens számlán magánszemélyek, vállalkozók, szervezetek, illetve a magyarországi, erdélyi, kárpátaljai testvértelepülések adományaiból mintegy 53 ezer euró gyűlt össze.  Arra is volt példa, hogy építőanyaggal, illetve különböző felajánlott munkákkal járultak hozzá helyi vállalkozók a szükséges anyagi keret megteremtéséhez. 

Profikkal öröm dolgozni

A polgármesteri hivatal pár hónapon keresztül a szemben lévő iskolában működött. Egyértelmű volt, hogy a szinte porig égett épület megmaradt falai fedetlenül sokáig nem maradhattak. Elsődleges feladatként fel kellett mérni a statikai állapotukat, ami nem is volt olyan egyszerű. Az új tetőszerkezetre kiírt közbeszerzési pályázaton nyertes szinnai cég több szakembert is felkért erre a feladatra. Nem merték elvállalni ezt a felelősségteljes megbízatást, mert addigi gyakorlatuk során nem találkoztak hasonlóan nehéz esettel. Végül Jozef Polák mérnök volt az a szakember, aki elvállalta a számára már nem ismeretlen kihívást.

A 2019-es nyár végi eperjesi gázrobbanás után ismerhette meg az ország népe a statikus nevét, aki a zétényi vizsgálatok után megállapította, nem szükséges falakat bontani. A teherbírásukat megfelelőnek találta az új tetőszerkezethez, azzal a feltétellel, hogy azokat még ellátják egy megerősítő betonkoszorúval.

A polgármester örült, hogy megtalálták a profi kivitelezőt. Kezük munkáját dícséri, hogy ma már teljes pompájában büszkélkedhet a felújított, biztonságos faszerkezetre rakott cserép sátortető. 

A községi hivatal működéséhez szükséges két földszinti irodába tavaly áprilisban tudtak visszaköltözni. A tűzoltást követően az emeleten megrekedt a víz, amit a lehető leghamarabb kiszivattyúztak, de az átnedvesedett falak hónapokon át száradtak. Ipari páraelszívót is igénybe vettek, a polgármester irodájából a nap végén néha akár 8 liternyi nedvesség is összegyűlt benne.

Több tervre volt szükség

A tűzvész miatt félbeszakadt energetikai terv maradhatott eredeti formájában,  de a munkálatokat elölről kellett kezdeni. Ezek a közelmúltban, az eredeti ütemtervvel összhangban befejeződtek. Magukba foglalták a nyílászárók cseréjét, az épület külső falainak és belső mennyezeteinek szigetelését. A használhatatlan fűtési rendszer helyébe új tervet kellett csináltatni és új közbeszerzést kiírni. 

A legkorszerűbb, „külső levegő-víz” rendszerű termikus fűtőberendezés költségeit, a mintegy 40 ezer euró értékű támogatásból tudták fedezni, Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár közbenjárásának köszönhetően. Ez a rendszer a környéken még annyira új, hogy a beüzemeltetéséhez értő szakembereket sem találni, ezért ezt a munkát csak egy nagymihályi cég vállalta.

A helyiségek álmennyezetébe épített légtechnikai rendszer beszerelését, a kis híján 400 m2-nyi felületen ingyen elvállalta egy magyarországi családi vállalkozás, a Domokos és fia, ily módon többezer eurós támogatást nyújtva a falunak. 

Tavaszi átadásra várva

Érvényesül a régi bölcsesség, miszerint minden rosszban van valami jó. Ha nincs ez a tűzvész, a meglévő, elavult szerkezetű bádogtetős épület kapta volna meg az energiatakarékosabb korszerűsítést a régi, gázalapú fűtésrendszerrel. Ha már ez utóbbit úgyis a nulláról kellett újjáépíteni, a polgármester meglátása szerint észszerű volt hosszú távra tervezni és átgondolt, tartós megoldások mellett dönteni. 

könyvtár - Molnár Gabi
Fotó:  Molnár Gabriella
Sok ezer adományba kapott könyv

A földszinti nagyteremben és az emeletre vezető lépcsőn, illetve a könyvtár melletti tágas közösségi teremben kisebb befejezési munkák még folyamatban vannak. Látogatásomkor fiatal, szorgos kőművesek precízen vakolták az előtér falait. Kukó Miklós polgármester megjegyezte, hálával gondol minden támogatóra és a falu közösségére. Önzetlen segítségük nélkül sokkal nehezebben ment volna ez az újjászületés.

Megjelent a Magyar7 hetilap 2022/10. számában.

Zoznam aktualít