Poľovnícke združenie Latorica

SLOGAN spoločnosti 
  MOTTÓ :
"Ősi örökség ez, amit egyik ember örököl, a másik nem. Ősi harc ez, kutatási vágy, megfigyelés, tudásszomj, kalandkeresés, gyűjtési szenvedély, erdők, mezők, nádasok szeretete."
(Fekete István)
"Staroveký boj, výskumná túžba, pozorovanie, túžba  po vedomostiach, hľadanie dobrodružstva, lesy, polia -  je starodávnym dedičstvom, ktoré jeden človek zdedí, druhý nie ."

( Fekete  István )

Poľovnícka spoločnosť TICCE Zatín - Zétényi TICCE vadásztársaság

Aktualitások

/ képek a fotogalériában /

2019

Negyedik alkalommal  vadászbál  -  Poľovnícky ples

2019. január  19-én  rendezte negyedik , nagysikerű vadászbálját  a vadásztársaság.  A bált  Ing.Szaxon Péter  nyitotta meg. A rengeteg tomboladíjnak köszönhetően sokaknak hozott szerencsét  az este, amelyen  az egyesület vacsoráról is gondoskodott. A jó zenét a Metro együttes szolgáltatta.

/ képek a fotogalériában /

2018

Harmadízben vadászbál  -  Poľovnícky ples

2018. január  20-án rendezte harmadik, nagysikerű vadászbálját  a vadászegyesület. A bált Szaxon Péter  nyitotta meg. A rengeteg tomboladíjnak köszönhetően sokaknak hozott szerencsét  az este, amelyen  az egyesület vacsoráról is gondoskodott. A jó zenét a Metro együttes szolgáltatta.

Zo života poľovníckej spoločnosti   - A vadásztársaság életéből:
lov bažantov , exkurzie na poľovnícke výstavy , poľovnícke plesy, účasť na výstave FEHOVA (Mezinárodná  výstava poľovníctva, rybárstva a loveckých zbraní v Budapešti /
- 2017. január 21. - II. zétényi vadászbál (megnyitotta: Ing. Szaxon Péter, zenekar: METRO Live music, vacsora: KORONA étterem Nagykövesd, tombola díjak száma: 72 drb + 3 fődíj)
- 2017. február 10. - I. kirándulás - Budapest - FeHoVa kiállításra (fegyver, horgász, vadász kiállítás)
- 2017. február 17. - I. tagsági évzáró gyűlés
- 2017 .november 26. - II. nagyszabású fácánvadászat (49 résztvevő)
- 2018. január 20. - III. zétényi vadászbál (megnyitotta: Ing. Szaxon Péter, zenekar: METRO Live music, vacsora: KORONA étterem Nagykövesd, vendégek száma: 106 személy, tombola díjak száma: 82 drb + 3 fődíj)
- 2018 .február 16. - II. kirándulás a budapesti FeHoVa kiállításra
- 2018. február 23. - II. évzáró tagsági gyűlés
- 2018. november 3. - III. nagyszabású fácánvadászat (49 résztvevő)

2017

Másodízben vadászbál  -  Poľovnícky ples

2017. januárjában rendezte második, nagysikerű vadászbálját  a vadászegyesület. A bált Ing.Szaxon Péter  nyitotta meg. A rengeteg tomboladíjnak köszönhetően sokaknak hozott szerencsét  az este, amelyen  az egyesület vacsoráról is gondoskodott. A jó zenét a Metro együttes szolgáltatta.

2016

Zmeny v živote poľovníckej spoločnosti

2016 júniusától új szervezet vette át a zétényi vadászterület üzemeltetését. Az új szervezet neve: Poľovnícka spoločnosť TICCE Zatín - Zétényi TICCE vadásztársaság

2016 november 26. - I. nagyszabású fácánvadászat (39 résztvevő)

2016.június : változások a szervezet életében -Vedenie spoločnosti :

Predseda - Elnök: Ing. Szaxon Péter
Tajomník - Titkár: ifj. Szaxon Ferenc
Finančný hospodár - Pénzügyi közgazdász: Mgr. Szaxon Tamás
Poľovnícky hospodár  - Vadászgazda: Ing. Leczo István, CSc.
Kontrolór - Ellenőr: id. Szaxon Ferenc
Počet členov - Tagok száma: 38                                                        

2015

Elsó ízben vadászbál  -  Poľovnícky ples

2015.december 25 - én rendezte első, nagysikerű vadászbálját  a vadászegyesület. A bált MVDr. Tóth István doktor nyitotta meg. A rengeteg tomboladíjnak köszönhetően sokaknak hozott szerencsét  az este, amelyen  az egyesület vacsoráról is gondoskodott. A jó zenét a Metro együttes szolgáltatta.

2015. július - Výstava
A kultúrotthon nagytermében a Zétényi Falunapok alkalmából  Ing. Molnár Miklós képviselő  nyitotta meg a vadászegyesület nagyon gazdag és értékes kiállítását.


2012. július - Výstava
A kultúrotthon emeleti termében MVDr.Tóth István doktor és Ing. Leczo István mérnök nyitották meg a vadászegyesület nagyon gazdag és értékes kiállítását.

A Vadász Egyesület támogatta a Zétényi Sportszervezet rendezvényét  2010.szeptember 25-én.

Poľovnícke združenie Latorica  sponzorovalo akciu TJ Zatín - " Futbal,  to je hra ! "

A Vadász Egyesület 2009.február 21-én tartotta hagyományos évzárógyülését.

POĽOVNÍCKE ZDRUŽENIE LATORICA - LATORCA Vadász Egyesület

A Latorca ( szlovákul Latorica) folyó Ukrajnában és Szlovákiában.Az Északkeleti-Kárpátokban, a Vereckei-hágó közelében ered 850 m magasságban. Hossza 188 km. Ebből 156,6 km (94%) Ukrajnában, 31,4 km (6%) Szlovákiában található. Csap környékén lépi át a szlovák-ukrán határt, ahol pár kilométerre megközelíti a Tiszát is. Legnagyobb mellékfolyója a Laborc.A Latorca Szlovákiában, Zemplén falunál az Ondavával egyesülve kapja a Bodrog nevet, mely a Tisza egyik mellékfolyója. 

A múlt ...

A község egyik legrégebben magalakult társadalmi szervezete , a mai napig nagyon jól müködik. A társulat megalakulását az elsö elnök , Király Sándor bácsi , így fogalmazta meg :
Amikor a királyhelmeci járás 1960-ban megszünt, a zétényi vadászok társulat nélkül maradtak.A vékei Bagos Béla, Lörincz József, Sztankovský Mihály, valamint a zétényi id.Leczo Istrván, Király Sándor, Ing.Plutko András, Haminda István megalakították a Latorca Vadász Egyesületet.Az elsö vadászelnök Király Sándor lett, a vadászgazda pedig id.Leczi István .A társulat hagyományos rendezvényei közé tartozik a vadászbál.

A jelen ...

Elnök: Mgr.Szürös Imre
Vadászgazda: Ing.Leczo Istrván CSc
Tagság létszáma : 29
Jelentös vadásztrófeák:
2005 Ezüstérmes özbak

2006 Aranyérmes vadkan

2008 Aranyérmes vadkan

Tagja az országos egyesületnek
Slovenský poľovnícky zväz - Szlovák Vadász Egyesület

Slovenský poľovnícky zväz je najvyššia slovenská poľovnícka organizácia. Slovenský poľovnícky zväz je zložený z miestnych základných organizácii, tzv. poľovníckych združení, a so záujmových klubov SPZ. Medzi záujmové kluby patria predovšetkým chovateľské kluby poľovných plemien psov.

A vadászatról

Szlovákia kis területe ellenére gyönyörű és gazdag természettel, sűrű erdőkkel rendelkezik. Valójában az egész ország egy pompás vadászterület, amely nagyon sok vadászati lehetőséget nyújt. Egy vadászterület, amely hosszú történelemmel és hagyományokkal rendelkezik.
Minden igazi vadász szívét megdobogtatja az a hír, hogy a vadászterületek mindig nagyon jó állapotban vannak fenntartva. Ezek a vadászterületek viszonylag kis kiterjedésük ellenére széleskörű vadászlehetőségeket nyújtanak. A szlovákiai vadászterületek nagysága megközelítőleg 4,4 millió hektár.
A Nagy-Fátra (Veľká Fatra) vagy az Alacsony-Tátra (Nízke Tatry) erdeiben szarvasra, vaddisznóra és őzekre is vadászhatunk, de nem ritkák az olyan ragadozókkal való találkozások, mint a medve vagy a farkas. A vadászat ezekben az erdőkben olyan megismételhetetlen élményeket nyújt, amelyeket csak Szlovákiában lehet átélni.
Ha egy szép szarvastrófeával szeretne büszkélkedni, akkor a legideálisabb vadászterületek Bártfa (Bardejov), Felsővízköz (Svidník), Homonna (Humenné) és a Poľana régióban találhatóak. Ha viszont vaddisznóra vadászna szívesebben, akkor a vágyott trófeát biztosan megszerzi Rimaszombat (Rimavská Sobota), Losonc (Lučenec), Léva (Levice) vagy Nagykürtös (Veľký Krtíš) környékén.
Ha esetleg a medve a kedvenc nagyvada, akkor tudnia kell azt, hogy a medvevadászatnak két fázisa van - egy tavaszi és egy őszi. Fontos az is, hogy mindkét időpontban a szlovákiai Környezetvédelmi Minisztérium engedélyére van szükség. A medvevadászatra a legalkalmasabb vadászterületek Szlovákia északi és északkeleti részén találhatók.
Az olyan vadak becserkészésére, mint a szarvas, muflon, dámszarvas, vaddisznó, vadkan és a nyúl, augusztus vége vagy szeptember eleje a legalkalmasabb. Rókára, borzra, vadmacskára és hasonló vadakra viszont egész évben lehet vadászni.
Szervezett vadászatokkal néhány szlovákiai utazási iroda is foglalkozik. Ezek az utazási irodák a vadászat lebonyolítása mellett érdekes szálláslehetőségeket is tudnak biztosítani szépen felújított vadászkastélyokban vagy hegyi kunyhókban.
Sokan nemcsak a vadászat miatt járnak az erdőkbe, hanem azért is, hogy új energiát gyűjtsenek, pihenjenek vagy csodálják a természetet, annak szépségeit és tökéletességét. Ezért manapság már természetes, hogy az erdei séták alkalmával különböző leshelyeket és fészereket talál, amelyekből megfigyelheti vagy lefényképezheti a természet szépségeit. Ha csendben tud maradni, akkor lehet, hogy érdekes erdei állatokat is megpillanthat. Az erdei leshelyek és fészerek megvédik az erdőbe látogatókat a sűrű esőtől és a nyári forróságtól.
A vadászat mellett megkóstolhatja a friss erdei gyümölcsöket, amelyekből az erdeinkben több mint elegendő található. Az erdőkben illatos gombákat és gyógynövényeket is gyűjthet.