Medzinárodná spolupráca

NEMZETKÖZI KAPCSOLATOK  - TESTVÉRTELEPÜLÉSEK

M E D Z I N Á R O D N Á   S P O L U P R Á C A

"Najbližšie musí mať človek k človeku."

A K T U A L I T Á S O K 

2016

Delegácia obce Zatín v Maďarsku  - Helvécián, március 15 -én

Meghívást kaptunk Helvéciára  az 1848 -as  forradalom évfordulóján rendezett ünnepségre és koszorúzásra. Községünket Horváth Béla alpolgármester, Szakszon Anna képviselő, valamint Csarnakovics Angéla és Horváth Erzsébet képviselték ezen a szép ünnepen.

/ képek a fotogalériában - Medzinárodná spolupráca /

2014 - ben és 2015- ben

Településünk delegációja rendszeresen ellátogat a testvértelepülések rendezvényeire : március 15- én  a magyarországi Helvécia településre,  augusztus  15 -én az erdélyi Karcfalva településre a  Nagyboldogasszony ünnepen, ősszel pedig mindig ellátogatunk a helvéciai szüreti ünnepségre. A települések diákjai rendszeresen találkoznak a Kárpát - medencei diáktáborokban, 2014- ben Erdélyben , 2015 - ben Helvécián.

2 0 1 3

Delegácia v družobnej obci Karcfalva

Delegáció Erdéllyben a  Nagyboldogasszony ünnepen 

testvértelepülésünkön Karcfalván

2013.augusztus 15.

„ HATÁRTALAN „ Nemzetközi honismereti , Kárpát-Medencei Diáktábor

Medzinárodný detský tábor

2013. július 2  - 7.

„ HATÁRTALAN „ Nemzetközi honismereti , Kárpát-Medencei Diáktábort szervezett Zétény település önkormányzata július 2 – 7. között. Szaxon Zoltán polgármester elmondta, hogy testvértelepülések diákjai táboroznak nyaranta mindig más - más országban: Magyarországon / Helvécia /, Szerbiában / Versec/,Erdélyben / Csíkkarcfalva/ és Szlovákiában Zétény. A zétényi gyerekek ünnepi műsorral várták a vendégeket , azután elénekelték tábori himnuszukat / A csitári hegyek alatt című népdalt /. Helvécia átadta a vándorzászlót és a krónikát. Szaxon Zoltán zétényi polgármester üdvözölte a résztvevőket.
A VI.diáktábor társrendező szervezetét, a CSEMADOK alapszervezetet Szakszon Anna elnök és Csarnakovics Angéla képviselték , akik rendszeresen tájékoztatták az önkormányzat tagjait az alakuló programról. A táborhely Hatfán volt, ahol Kiss Emőke és Géczi Irénke tartottak napi szolgálatot. A tábor lakói Bodrogköz irodalmi, történelmi és vallási vonatkozású helységeivel ismerkedtek : voltak Királyhelmecen a múzeumban, Leleszen a premontreiek templomában, Borsiban a Rákóczi kastélyban,Imregen a kolostorban, Zemplénben , Széphalomban. Kassán a Szent Erzsébet dóm volt a fő célpont, ahol Czimbalmosné Molnár Éva a Magyarország kassai főkonzula is köszöntötte a tábor lakóit.
A hét folyamán volt íjászat,horgászat,tűzoltók bemutatója, irodalmi, ügyességi és szellemi vetélkedők, kézműves foglalkozások, kemencézés, dal – és játék tanulás. A szombati napot a tábor lakói Zétényben töltötték, ahol éppen a XII. Zétényi Falunapok eseményei folytak : kaktusz kiállítás, betekintés a szövés rejtelmeibe a tájházban , hagyományos ételek kóstolója,a lakosság megvendégelése, arcfestés, légvárak, Patrik a lufihajtogató bűvész, palacsinta-kóstoló,kézműves foglalkozások, „ az ének iskolája „ , zumbázás, gyerekdiszkó és utcabál.
A tábor 40 gyereklakója könnyes szemmel búcsúzott egymástól a vasárnapi ünnepélyes táborzáráson, a 11 vezető pedig elismerő szavakkal méltatta a tábori eseményeket. A zétényi tájházban szőtt szőnyegeket kaptak emlékbe a tábor lakói, valamint kisebb ajándéktárgyakat, amelyeket a szlovákiai magyar pártok szponzorként adtak a tábor résztvevőinek. Csekély összeggel bár, de a Bethlen Gábor Alap is támogatta ezt a kezdeményezést.