Súčasnosť

                    

ROK    2 0 1 8  - 2 0 1 8 - as  ÉV

2018  tavaszi ünnepei

Május elseje - 1. máj

Májusfa állítás a tájháznál a hagyományőrzés céljával -  Zachovanie tradície Stavanie Mája pri ľudovom dome

Május nyolcadika - 8. máj

„ V znamení jara „

 „Tavaszi hangulatban „

A rossz időjárás miatt  a  kultúrotthonban tartottuk meg az ünnepséget :

Anyák napja - Program na Deň matiek

Legszebb dallamok - vendégszereplőkkel - vystúpenie spevákov

Karlson Variette fellépése  - vystúpenie

Tábortűz meggyújtása a hagyományőrzés céljával - Zachovanie tradície :

„  Európa nap „ és a „ Győzelem napja

„ Deň Európy „  a „ Deň víťazstva „

TÁBORTŰZ   - Vatra víťazstva

/ képek a fotogalériában és feltöltés alatt /

2018.március 29.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagycsütörtökön  elkészült a húsvét-fa, amely idén a kultúrház előtti parkban kapott helyet, hogy köszöntse a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2018.március 16.

A CSEMADOK  ASZ tagsági gyülésének keretén belül megemlékeztünk az 1848-as márciusi eseményekről. A Bazsarózsa csoport  előadásában Kossuth -nóták csendültek fel, majd  a Csemadok elnöknője röviden méltatta az akkori események mára is kiható jelentőségét..Beszámolt  a szervezet tevékenységéről, közsönetet  mondott a szervezőknek és résztvevőknek az egész évi aktivitásért.  Kiemelte a község vezetésével való együttgondolkodást és együttműködést., amelynek köszönhetően 2017-ben nagyon sok szép rendezvény volt a községben.  Az ünnepségen jelen volt a község polgármestere Szaxon Zoltán és alpogármestere Horváth Béla , akiknek a szervezet elnöke köszönetet mondott azért, hogy  nemcsak  teljes mértékben támogatják a Csemadok munkáját, , de részt vesznek a szervezésben és a rendezvényeken. A Csemadok  együttműködő szervezetként  gyakran jelen van a községi rendezvényeknél is. Az elnöknő kemelte a tájház jelentőségét a magyar kultúra és hagyományok megőrzése szempontjából.  Pozitívan beszélt az új szabadtéri színpad megépítéséről, amelyhez sikerült pályázati támogatást szerezni   a község alpolgármestere segítségével, aki maga is úgy gondolja, hogy egy ilyen létesítmény  teret ad még nagyobb ívű kulturális rendezvények megrendezésére. Jó példa volt erre az elmúlt évi májusi  anyák napi ünnepség és Európa nap, valamint az őszi kulturális rendezvény.

A  tagsági gyúlést  a  felújított könyvtárban tartották, amely  Csarnakovics Angélának, Horváth Bélának és Szakszon Annának köszönhetően,  községi költségvetésből modernebbé és szebbé vált . Szükség volt  az új berendezésre, mert egyre bővül a könyvtár könyvállománya. A könyvtár ad helyet a testvértelepülések által adományozott tárgyi ajándékoknak is. Köszönet illeti a községi alkalmazottakat is, akik az átrendezésben segítették a főszervezők munkáját.   / képek a fotogalériában/

2018.január 27. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto do 19. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 39 .

Viťazom sa stal Ján Topoľovsky z Veľkých Kapušian. .Najlepší zatínsky hráč: Štefan Makaj. 

Horváth Béla képviselő, alpolgármester  folytatta a hagyományos Máriás kártyaverseny megszervezését, immáron 19. alkalommal,  amelyre összesen 39  versenyző   jött el. A legjobb játékos ezúttal  Topoľovsky János lett Nagykaposróĺ. A legjobb hazai játékos pedig Makaj István.

/ Képek a fotogalériában./

2018.január 20.  Vadászbál / részletek a vadásztársaság mappában- Podrobnosti v priečinku Poľovnícke zdr./

ROK    2 0 1 7  - 2 0 1 7 - es  ÉV

Bethlen Gábor Alap támogatásai 2017-ben

Községünket 2017-ben a Bethlen Gábor Alap három  alkalommal támogatta:

Beruházások :

Pihenőpark – új játszótéri  fitness elem került a park játszótéri részébe  , amelyet a 15 éven felüliek használhatnak  

Tájház  - a kerti kiülőbe állandó jelleggel masszív asztalok és lócák kerültek 

Rendezvény:

Csemadok kulturális nap, amelynek fő célja a hagyományok ápolása, régi mesterségek, tevékenységek felelevenítése./ 2017-ben a kézi kukoricatörés /

Advent  2017

Idén is ellátogatott Zéténybe a MIkulás, hogy kiossza a gyerekeknek szánt községi ajándékcsomagot, amit a legkisebbek  versekkel, dalokkal háláltak meg.

A Falusi nagykarácsony ünnepség idén is a tájház  udvarán és helyiségeiben volt megrendezve. Szépen feldíszített , kivilágított környezet várta a látogatókat, akik a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes koncertjén is részt vehettek. Idén is volt játszóház, kóstoló, szórakozás. A kinti kiülőben foglalhattak helyet a vendégek, a fázósabbak megmelegedhettek a kinti kemencénél és tűzhelynél, de a benti kemence sem maradt kihasználatlanul. A finom kóstoló elkészítésében a legnagyobb feladatot ifj.Bók Endre / Endi / vállalta állandó segítőivel : Szabó Zsolttal és Novák Dáviddal.

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap, amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – , gyümölcsökből, őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ugrálóvár„ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel. A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság. A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást erősítette elődeink életében.  

A kuturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott. Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került a Bethlen Gábor Alap  támogatásával,  amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.