Súčasnosť

                    

ROK    2 0 1 8  - 2 0 1 8 - as  ÉV

2018.január 27. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto do 19. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 39 .

Viťazom sa stal Ján Topoľovsky z Veľkých Kapušian. .Najlepší zatínsky hráč: Štefan Makaj. 

Horváth Béla képviselő, alpolgármester  folytatta a hagyományos Máriás kártyaverseny megszervezését, immáron 19. alkalommal,  amelyre összesen 39  versenyző   jött el. A legjobb játékos ezúttal  Topoľovsky János lett Nagykaposróĺ. A legjobb hazai játékos pedig Makaj István.

/ Képek a fotogalériában./

2018.január 20.  Vadászbál / részletek a vadásztársaság mappában- Podrobnosti v priečinku Poľovnícke zdr./

ROK    2 0 1 7  - 2 0 1 7 - es  ÉV

Bethlen Gábor Alap támogatásai 2017-ben

Községünket 2017-ben a Bethlen Gábor Alap három  alkalommal támogatta:

Beruházások :

Pihenőpark – új játszótéri  fitness elem került a park játszótéri részébe  , amelyet a 15 éven felüliek használhatnak  

Tájház  - a kerti kiülőbe állandó jelleggel masszív asztalok és lócák kerültek 

Rendezvény:

Csemadok kulturális nap, amelynek fő célja a hagyományok ápolása, régi mesterségek, tevékenységek felelevenítése./ 2017-ben a kézi kukoricatörés /

Advent  2017

Idén is ellátogatott Zéténybe a MIkulás, hogy kiossza a gyerekeknek szánt községi ajándékcsomagot, amit a legkisebbek  versekkel, dalokkal háláltak meg.

A Falusi nagykarácsony ünnepség idén is a tájház  udvarán és helyiségeiben volt megrendezve. Szépen feldíszített , kivilágított környezet várta a látogatókat, akik a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes koncertjén is részt vehettek. Idén is volt játszóház, kóstoló, szórakozás. A kinti kiülőben foglalhattak helyet a vendégek, a fázósabbak megmelegedhettek a kinti kemencénél és tűzhelynél, de a benti kemence sem maradt kihasználatlanul. A finom kóstoló elkészítésében a legnagyobb feladatot ifj.Bók Endre / Endi / vállalta állandó segítőivel : Szabó Zsolttal és Novák Dáviddal.

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap, amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – , gyümölcsökből, őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ugrálóvár„ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel. A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság. A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást erősítette elődeink életében.  

A kuturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott. Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került a Bethlen Gábor Alap  támogatásával,  amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.