Súčasnosť

ROK    2 0 1 9  - 2 0 1 9-es  ÉV

PODUJATIE V ZATÍNE  - ESEMÉNYEK ZÉTÉNYBEN 2019

 ADVENTI  ESEMÉNYEK  ZÉTÉNYBEN

Obec aj tento rok ponúkla   rôzne programy počas adventného obdobia

Idén is különböző programokat kínált a község az adventi időszakban.


V centrálnom parku bol umiestnený obecný adventný veniec .
Aj tento rok priniesol Mikuláš darčeky deťom obce . Deti mu poďakovali , pozdravili ho piesňami, básničkami a zatancovali spolu s Mikulášom.
 Predvianočná akcia „ Obecné Vianoce „  bola realizovaná prvý krát  pred niekoľkými  rokmi a odvtedy sa stala tradíciou . Stále sa rozširuje v programoch a nápadoch. V tomto roku bola usporiadaná pri obecnom ľudovom dome ,   bola ochutnávku kapusty,  nechýbalo ani varené víno,  bol charitatívny veľtrh a odzneli najkrajšie  vianočné melódie od skupiny  „Nostalgia“ z Kráľovského Chlmca . Na charitatívny veľtrh boli  pripravené  suveníry a zákusky na predaj. Na slávnostnom programe sa zúčastnili žiaci  z miestnej ZŠ s MŠ  a študenti umeleckej školy z Kráľovského Chlmca .

A központi parkban elhelyzésre került a falusi adventi koszorú.

A Mikulás idén is elhozta ajándékait a zétényi gyerekeknek , akik dallal,                                                                              versekkel köszöntötték és megtáncoltatták a Mikulást.

" Falusi nagykarácsony " rendezvény  gondolata évekkel ezelőtt  fogalmazódott meg,                                                      azóta hagyománnyá vált  és egyre bővül programokban, ötletekben. Idén is volt  toroskáposzta kóstolója,                          forralt bor, jótékonysági vásár   és igazi , szép karácsonyi  dallamok                                                                                      a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes előadásában.

A jótékonysági vásárra ajándéktárgyakat készítettek  : Horváth Katalin,Pelák Denisza, Bakura Beáta, Bajusz Mónika, Kiss Ildikó, Bukus Miklósné valamint a Bazsarózsa asszonykórus tagjai. Illés Zsolt kézműveskedett, madáretetőket készített a gyerekekkel együtt.

Az ünnepi műsorban felléptek a helyi oktatási intézmények tanulói és a Királyhelmeci Művészeti Iskola növendékei egy  party tánccal.

Tavaszi  nagytakarítás  és szemétgyűjtés  a község területén

Jarné upratovanie v obci

Március 15. Emlékezés a forradalomra

Oslavy 15.marca

A DUNA TV - TÉRKÉP című műsorba  felvétel a tájháznál - 

" Húsvéti népszokások és ételek készítése  "

Príprava záberov pre DUNA TV  -  " Veľkonočné zvyky a jedlá "

Účinkovali  členovia  ženskej skupiny Bazsarózsa

Gyermeknapi kirándulás a kassai állatkertbe

DEŇ DETÍ - Jednodňový detský výlet do ZOO Košice

Folyónk a LATORCA , a töltés megerősítése

Naša rieka  LATORICA

Delegációk a testvértelepüléseken :

Delegácie v partnerských obciach:

  • Helvécián március 15-én /Maďarsko/
  • Karcfalván a Nagyboldogasszony ünnepén/Rumunsko/
  • Helvécián a szüreti ünnepségen/Maďarsko/
  • Jánosi /Ukrajina /

                                                                                                                                                                                                                                                          Első ízben focitábor Zétényben – vezető ifj.  Liska László , a budapesti BKV ELŐRE SC LABDARÚGÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK  EDZŐJE

Prvý futbalový tábor -   tréner  Ladislav Liska ,  BKV  SC – Budapešť

„Kerti mozi „ első ízben a tájháznál

„Záhradné kino“ prvýkrát  pri ľudovom dome

A Bazsarózsa asszonykórus több ízben képviselte községünket rendezvényeken:

Ženská skupina „ Bazsarózsa „  reprezentovala našu dedinu pri viacerých príležitostiach

 majális Véke, Csemadok találkozó Bacska, Battyány , Diónap Örös, Népművészeti fesztivál Kisgéres, Népművészeti fesztivál Rozsnyó, Bíborpiros szép rózsa  - kerületi döntő Buzita , Öregek napja Szentmária , Zétény , Szentes,Libagaliba Nagytárkány

Járda építés a falu központjában

Rekonštrukcia  chodníka v centre  obce

Tökfaragás, „tökös“ ételek kóstolója a gyerekek számára

Rezanie tekvíc , ochutnávka  jedál z tekvíc

MINDENRŐL  TALÁL  KÉPEKET A FOTOALBUMBAN !

            VŠETKY FOTKY NÁJDETE VO FOTOALBUME!

Júlové podujatia v Zatíne  - 2019. júliusa gazdag programmal kezdődött

 VI.CSEMADOK KULTURÁLIS NAP

 XVII. ZÉTÉNYI FALUNAPOK 

XII.  CSEMADOK napközis tábor

XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR

/ Mindenről  itt olvashat bővebben és képeket talál a fotogalériában /

Július 6. VI.CSEMADOK KULTURÁLIS NAP

A zétényi  Csemadok alapszervezet idén is megtartotta a kulturális napot immár hatodik alkalommal. A hajdani falusi szombatok illetve vasárnapok  hangulatát varázsolták a tájház udvarára és helyiségeibe. Ahogy elődeinknél, itt is frissen vágott csirkéből készült a húslevest , gazdagon megrakva  friss, a kertben szedett  zöldségekkel és  a frissen begyúrt házi tésztával. A porta előtt és az udvaron a férfiak elsepregettek,  a nők szőttek, fontak. Mindeközben mindenki kipróbálhatta a szövést, kukoricamorzsolást, a lucernavágást, a gyúrást , az állatsimogatást, játszhattak a Százszorszép játéksziget népi paraszti játékaival  csicseri óvónőknek - Híres Zsókának és Eötvös Lídiának köszönhetően, vagy ugrálhattak a nagyon ötletes  szénavárban , fényképezkedhettek népi ruhában és vásárolhattak zsákbamacskát. A hét folyamán kézműveskedtek, kavicsra szalvétatechnikával képeket ragasztottak- szerencseköveket készítve, apró kis madarak, lepkék, katicák felhasználásával pedig életfát készítettek. Azután következett a finom húsleves kóstolása, hússal , töltelékkel, majd hagyományos pogácsa és kalácsok. A jó ebédhez  a magyarországi Újvári Marika és Csáki Tibor dalai szóltak, ebéd után a nagyközönség egy része is dalra fakadt.  Szakszon Anna Csemadok elnök rendszeresen kér támogatást a rendezvényre, ez idén is  a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhetett létre, szervezésben pedig kiemelte a Bazsarózsa asszonykórus tagjait  / Csarnakovics Angéla, Haminda Ircsike, Hajdu Ilona, Páll Zsuzsanna, Szabó Valéria, Molnár Valéria, Horváth Erika, Szakszon Anna , Horváth Katica / és készséges férjeiket,  valamint Kóbori Erzsikét és Kiss Emőkét. Megnyitójában köszönetet mondott a község polgármesterének , Kukó Miklósnak, aki maximálisan támogatta a rendezvényt,továbbá  azoknak, akik hozzájárultak a szervezéshez:: a község alkalmazottai, Illés Attila -állatsimogatój, Szaxon Ferenc - szénavár, Illés Lívia és Bók Zsuzsanna - a tájház rendbentartásáért. . Megköszönte Kopasz Józsefnek, a CSEMADOK országos alelnökének , hogy jelenlétével megtisztelte a rendezvényt, amelyen   a hazaiakon túl több községből ellátogattak, voltak magyarországi és erdélyi vendégek is, akik elismerően szóltak az eseményről.

Július 6. XVII. ZÉTÉNYI FALUNAPOK 

A helyi szabadtéri színpad előtt zajlottak a falunapi események. Kukó Miklós polgármester megnyitó beszéde után előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)

A délután folyamán  Bertics Denisza és Ilko A nikó arcot festettek és csillámtetoválást klszítettek a gyerekeknek, Illés Attila biztosította a lovagoltatást, Illés Dominika konferált,  Pósa Zsolt pedig zenélt. A program utcabállal ért véget , előtte kisorsolták a tombolajegyeket, amelyen a szerencsések értékes díjakat nyertek .

A megvendégelést pedig a kövesdi KORONA és a zétényi Fresh üzemeltetője,  TIMKO  Miklós vállalkozó biztosította.

Miután mindenki evett, ivott, beszélgetett és jól szórakozott, a kicsik pedig játszottak egy sort, a résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)
résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)
résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)

Július 3 - 7. XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR

XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR, amely idén  Zétény településen volt  megrendezve 2019.július 3 – 7. között. A táborhely  a Veľaty-Mária kempingben volt, ahová 10 zétényi, 10 karcfalvi / Erdély/ és 10 helvéciai /Magyarország /gyerek érkezett vezetőikkel együtt. A táborhely lehetőséget adott a kinti sütésre-főzésre, sportolásra, fürdőzésre és szépen felújított vendéglő várta a gyerekeket finom ételekkel. Az ünnepélyes megnyitó után vetélkedőn ismerkedtek a gyerekek egymással és  a telepüések nevezetességeivel. Gazdag élménnyel tértek haza a  kassai kirándulásról, a jászói barlanglátogatásról , a füzéri várlátogatásról. A szombati napot Zétényben töltötték el, ahol bekapcsolódtak a kulturális nap és a falunap eseményeibe. Vasárnap ünnepélyes táborzárás volt. A tábor vezetője Ing.Molnár Miklós volt, a programok előkészítésébe  és a felügyelet biztosításába minden képviselő és néhány szülő is  bekapcsolódott Kukó Miklós polgármester irányításával, de köszönet jár Csarnakovics Angélának és Szaxon Izabellának is az előkészületekért.

Július 2 - 5. XII. alkalommal  CSEMADOK napközis tábor

Idén is megszerveződött a napközis tábor, amelyben a gyerekek ismét kézműveskedhettek, kirándulhattak a csicseri Százszorszép játékszigetre és tájházba, ahol Híres Zsóka és Eötvös Lídia óvónők gazdag programmal, palacsintával, játékkal várták őket. Jártak a füzéri várban ,játszhattak Mács Katalinnal, Volt aszfaltrajz, versenyek, fagyizás.A tábort Szakszon Anna irányította, segítője Szaxon Alica volt, egy nap pedig a helyi óvoda és iskola pedagógusai vállalták a foglalkozásokat.

2019.május 12 . Anyák napi műsor  -  Deň matiek

Kukó Miklós polgármester ünnepi beszédével  és Illés Dominika szavalatával kezdődött az idei Anyák napi műsor. Versekkel, dalokkal, táncokkal köszöntötték a jelenlévőket a helyi oktatási intézmények tanulói és a Bazsarózsa csoport. A község egy szál virággal köszöntötte az édesanyákat. Az ünnepség után meggyújtásra került a hagyományos  tábortűz  .

/ képek a fotogalériában /

2019. április 17.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagyhét szerda délutánján  elkészült a húsvét-fa, amely idén az oktatási intézmények udvarát díszíti ,  és köszönti a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2019.április 8.

Slávnostná schôdza ZO CSEMADOKu - CSEMADOK megalakulásának 70. évfordulója

A CSEMADOK megalakulásának 70. évfordulója alkalmából  tartottak ünnepi megemlékezést a bodrogközi Zétény településen, ahol a régió egyik legaktívabb alapszervezete működik.

Az ünnepi megemlékezést nyitottá tették a település lakossága előtt azzal a céllal, hogy a nem tagok is megismerjék a szervezet munkáját, eredményeit és ennek tükrében esetleg kifejezzék belépési szándékukat a helyi szervezetbe .

Illés Dominika szavalatával és a Bazsarózsa asszonykórus fellépésével kezdődött az ünnepség, amelyet a szervezet elnökének ünnepi beszéde és tevékenységi beszámolója követett.Az  elnök asszony   és a község polgármestere emléklapokat adott át a szervezet legaktívabb tagjainak  és az alapító tagoknak.

Az ünnepségen jelen volt Kopasz József a Bodrogközi és Ung-vidéki TV elnöke, országos alelnök, aki beszédében kiemelte, hogy a Bodrogköz egyik legjobban működő szervezete bárki előtt példakép lehet, de kiemelte a község működő tájházának  fontosságát is, a „ CSEMADOK kulturális napok „ magas színvonalát, a 10 éve elindult „CSEMADOK napközis tábor „ jelentőségét , a kulturális és népi hagyományok megélését ezen a településen, valamint a Bazsarózsa asszonykórus aktivitását is.

Köszönetet mondott a szervezet elnökének, Szakszon Annának, aki 39 év óta  tölti be ezt a tisztséget  és lelkes szervezője   a  település kulturális életének.A rendezvényt kísérőprogramokkal színesítették :Zsapka Attila zenész, énekes koncertje, aki a költészet napjához kapcsolódóan megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget.A jelenlévők megtekinthették a  Királyhelmeci Tempora Orientia – A Jövő Nemzedékek, Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődéséért Polgári Társulás szervezésében az „ In Memoriam Tóthpál Gyula“  címmel 3. alkalommal meghirdetett  fotópályázat nyertes alkotásainak kiállítását is.A szervezet eseményeiről készült képkiállítást illetve a négy,  vaskos krónika kép – és szöveganyagát is megtekinthették az érdeklődők.

Az ünnepséget a szervezet elnöke zárta, köszönetet mondott mindenkinek, aki ötleteivel, lelkesedésével, munkájával vagy csak a rendezvényeken való részvételével segítette a CSEMADOK munkáját. Fontos feladatot fogalmazott meg a 2019-es évre: megszólítani a fiatalabb nemzedéket, megalakítani egy ifjúsági csoportot  , ami  fontos lépés lenne a szervezet életében.  Célirányos programokkal  felhívni  figyelmüket a CSEMADOK  meglétének fontosságára kultúránk, nyelvünk  és hagyományaink megőrzése érdekében .

Az ünnepség kötetlen  beszélgetéssel ért véget. / képek a fotogalériában /

2019.február 9. Ples v znamení nostalgie - Csemadok nosztalgia bál

Miestna organizácia Csemadoku v  spolupráci so ženskou skupinou Bazsarózsa prvykrát usporiadala ples v znamení nostalgie.  Vďaka Henriette Babácsiovej, vedúcej  butiku "Lívia" v Kráľovskom Chlmci bola aj módna prehliadka . Modelky prezentovali krásne oblečenie: dámske šaty, ktoré sú elegantné, príležitostné, športové a vhodné pre každodenné nosenie. Po prehliadke  Lívia Tóthová  a Muszka Márk Áron zatancovali latinsko-americké tance.  Počas večera sme oživili srdcový tanec a vystupovala skupina Bazsarózsa. Hrala skupina /duo  /„Šikora so synom“.

A helyi Csemadok szervezet együttműködve a Bazsarózsa asszonykórussal első ízben rendezte meg a nosztalgia bált, amely fiatalok és szépkorúak közös bálja volt. . A " Sikora és fia " zenéjére mindenki nagyon jól mulatott. A bálterem egyik részében " retró sarok " volt berendezve, ahol kávézni és fényképezkedni lehetett. A bál vendégei fánkot és csőrögét kaptak ajándékba. A mulatság divatbemutatóval kezdődött. Babácsi Henrietta üzletvezető  jóvoltából a királyhelmeci " Lívia "butik mutatta be nagyon szép ruháit : női divatárukat, amelyek elegánsak, alkalmiak , sportosak és mindennapi viseletre is alkalmasak. Papp Tímea, Katona Cyntia, Bók Viktória és Babácsi Lívia modellek mellett a Bazsarózsa asszonykórus tagjai is bevállaltak egy- egy ruha bemutatását. A bál bemutató tánccal folytatódott,  Tóth Lívia és Muszka Márk Áron latin ameriaki táncokkal kedveskedtek a közönségnek. Az est folyamán felelevenítettük a szívtáncot és fellépett a Bazsarózsa asszonykórus is.

/ Remák Dezső képei a  fotogalériában/

2019.január 26. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto aj  do jubilejného 20. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 42 .

Víťazom sa stal Csizmár László /  Kapušianske Kľačany/  ,  II.miesto obsadil  Balog Adrián  z obce Vojka  a III.miesto  Tóth  István        z Malého Horeša.

Najlepší zatínsky hráč Štefan Makaj. dostal ocenenie:   " Pohár starostu obce Zatín " .

Jubileumi fordulóhoz ért a hagyományos  „Máriás kártyaverseny”  Zétényben.

2019.január 26-án 9-órai kezdettel nyitotta meg a

 „ XX. Máriás versenyt“  Horváth Béla főszervező, önkormányzati képviselő  és Kukó Miklós polgármester.

A szélsőséges időjárás ellenére  magasabb volt a résztvétel a múlt évhez képest, összesen 42 versenyző mérte össze tudását, akik Bodrogközből és Ung-megyéből érkeztek Zéténybe.

Idén először lett meghírdetve a „Polgármesteri kupa“ , amely ettől az évtől kezdődően a legjobb hazai játékosnak lesz odaítélve. Idén ezt a kupát

Makaj István nyerte  , megelőzve Erdei Lászlót.

Első helyen  Csizmár László  Kaposkelecsényi , a második helyen  Balog Adrián Vékei  játékos végzett. A kisgéresi Tóth Istvánnak  / a táblázatban Szivatyú néven feltüntetett játékos / sikerült kivívnia a harmadik helyezést.
A nap folyamán mindenki részesült a finom ebédből és frissítőkből és szinte senki nem ment el üres kézzel a versenyről.

A versenyt a község is támogatja, előkészületeiben és lebonyolításában pedig  részt vett Horváth Béci, Pósa Gábor és Pósa Csaba.

A verseny iránti  nagy érdeklődésre való tekintettel úgy gondoljuk, hogy ezt a szép hagyományt a jövőben is éltetni kell.

/ a fotogalériában képek /Remák Dezső / és eredménytábla /

Súťaž v stavaní snehuliakov  - Hóemberépítő verseny

Dňa 12. januára 2019  sa v parku oddychu  pri futbalovom ihrisku v Zatíne  pre deti a rodinu  konala netradičná akcia  - súťaž v stavaní snehuliakov. Do akcie boli zapojené deti z obce aj zo susedných obcí . Všetky deti sa snažili, aby ich snehuliak bol čo najkrajší. Na pomoc deťom prišli aj rodičia. Každý snehuliak bol jedinečný a tak všetci dostali darček. Účastníci súťaže boli odmenení sladkosťami .

Idén  először rendeztük meg községünkben a hóemberépítő versenyt. Annak ellenére, hogy a hó nem volt a legideálisabb, mégis érdekes alkotások születtek. A gyerekeknek szüleik is segítettek. Jutalomként mindenki édességet kapott. A versenyt vidám szánkózás követte.

/ fotogaléria /

Prišla zima - Megjött a tél -  január 2019

Zimná krajina  aj v našej obci nás očarí svojou neopakovateľnou krásou. V mrazivom ráne sa krajina, pokrytá snehovou perinou trbliece, akoby na nej ležali rozsypané drobné diamanty. Snehové vločky
tancujú ako baletky v krásnych bielych šatách. Jedna je krajšia od druhej a všetky sú jedinečné .Mráz svojimi farbami maľuje okná .

Településünkre is beköszöntött a tél, amely szépségével elvarázsolja az embert. Táncoló hópihéket látunk, a fagy megfesti az ablakokat , a hótakarón mintha igazgyöngyöket szórtunk volna szét.

Privítanie nového roka  - Az új év köszöntése

Prvý deň roku 2019  sme privítali polnočným silvestrovským ohňostrojom v dĺžke niekoľkých minút. Ľudia  z obce sa  zhromaždili na futbalovom ihrisku , kam si nosili aj  šampanské , kým iní svetelné divadlo sledovali  len cez okno z pohodlia domova, keďže bolo  viditeľné z rôznych kútov obce. Atmosféra  a nálada bola veľmi dobrá, príjemná. Starosta obce cez rozhlas zaželal obyvateľom šťastný nový rok.

A 2019-es évet tüzijátékkal köszöntöttük a helyi sportpályán, ahol a lakosság együtt búcsúzott az óévtől és koccintott az új év sikereire, örömeire.

                                       

ROK    2 0 1 8  - 2 0 1 8 - as  ÉV

Silvester - 2018 búcsúztatása

Prvý deň roku 2019  sme privítali polnočným silvestrovským ohňostrojom v dĺžke niekoľkých minút. Ľudia  z obce sa  zhromaždili na futbalovom ihrisku , kam si nosili aj  šampanské , kým iní svetelné divadlo sledovali  len cez okno z pohodlia domova, keďže bolo  viditeľné z rôznych kútov obce. Atmosféra  a nálada bola veľmi dobrá, príjemná. Starosta obce cez rozhlas zaželal obyvateľom šťastný nový rok.

A 2019-es évet tüzijátékkal köszöntöttük a helyi sportpályán, ahol a lakosság együtt búcsúzott az óévtől és koccintott az új év sikereire, örömeire.

Hodnotenie skupiny " Bazsarózsa " sikerei

Veľké úspechy dosiahla v tomto roku  ženská skupina Bazsarózsa, ktorá  reprezentovala našu obec na rôznych podujatiach :

Vystupovali v obciach : Bačka- folklórny festivál , Malý Horeš – kultúrny deň Medzibodrožia ,  Veľký Horeš – Obecný deň , Svätá Mária – Deň rodín, Poľany - vysvätenia chleba , Kráľovský Chlmec  - konferencia , Leles- Deň rodín   , Veľké Trakany – Husiace hody

Najväčším úspechom však bol  účasť na celoslovenskom kole festiv8lu  „Jarný vietor „ v Dunajskej Strede  23. novembra , kde skupina získala striebornú medailu  a získala  kvalifikáciu  „ pochvalnú „ k vystúpeniu na súťažiach doma  aj v zahraničí.

Nagyon sikeres évet zárt a Bazsarózsa asszonykórus, a környék szinte minden rendezvényén résztvettek. Legnagyobb sikernek a  Tavaszi szél... országos fesztiválon szerzett  EZÜSTsávba való besorolás valamint a " Dicséretes " KOTA minősítés számít , amely szerint most már hazai és külföldi versenyeken is résztvehetnek.

/ képek a fotogalériában  /

December 25. Vianočná zábava

v usporiadaní miestnej ZŠ s MŠ.

Idén is megrendezte hagyományos karácsonyi bálját a helyi oktatási intézmény. A bál jó hangulatban telt, zenélt a „Family duo„.

December 21. Obecné Vianoce - Falusi nagykarácsony

Obec Zatín  aj v tomto roku usporiadala tradičnú akciu"  Obecné Vianoce "  , ktorá sa uskutočnila v piatok, 21.decembra 2018 .

Program sa začínal v kultúrnom dome s vianočným programom. Vystúpili deti z miestnej ZŠ s MŠ  a skupina Bazsarózsa spievala vianočnú pieseň. Program pokračoval  v Ľudovom dome, kde bola výstava s predajom  ./ Ručne vyrobené - šité a háčkované vianočné ozdoby / .  V rámci vianočného koncertu vystupovala speváčka z Maďarska Marika Újváry. Po koncerte bola ochutnávka tradičných jedál.


Zétény község idén is megrendezte a hagyományos " Falusi Nagykarácsony " rendezvényt, amely idén 2018.december 21-én  pénteken volt. A program a kultúrházban kezdődött, ahol felléptek a helyi oktatási intézmények  tanulói és a Bazsarózsa asszonykórus. A tájházban folytatódott a rendezvény, ahol varrott és horgolt karácsonyi dekorációk kiállítása és vására volt.              Újváry Marika magyarországi énekes koncertje  után a hagyományos ételek kóstolója zárta a rendezvényt.

/ Képek a fotogalériában /

December 7. Privítanie Mikuláša-Mikulásváró

Idén Bélyből érkezett a Mikulás, aki megajándékozta a gyerekeket.

A várakozás ideje alatt a gyerekek kézműves foglalkozásba kapcsolódtak be.

Az ott készített díszeket a falusi nagy adventi koszorún helyezték el.

/ Képek a fotogalériában /

Október 21. Deň starých - Nyugdíjasnap

Idén is megrendeztük a nyugdíjasok napját, amelyen a község polgármestere köszöntötte

a 60. életévüket betöltő vendégeket.

A műsorban fellépett a helyi "Bazsarózsa " csoport és a királyhelmeci "Banditák" tánccsoport.

Zenélt : Balogh Kálmán. A délután megvendégeléssel, ajándékozással, jó hangulatban telt el.

/ Képek a fotogalériában /

Október 31.-  November 1.- November 2.

Halloween , Mindenszentek, Halottak napja

Másat jelent gyereknek és felnőttnek. Szeretteinkre emlékezünk, gyertyát gyújtunk .

A gyerekek körében nagyon kedveltek a Halloween rendezvények. Meg kell azonban ismertetni velük, hogy a  Halloween nem egyenlő a gyertyagyújtó ünneppel.A Halloween végsősoron világszerte  megőrizte egykori üzenetét: a fény, az élet , a vidámság képes legyőzni a  sötétséget. Ezekben a napokban  a lélek kicsit visszatér magába és szembesül az elmúlással. Van, ahol  ez pislákoló  gyertyalángnál történik elmélyülten, máshol harsány jókedv  kíséri a töklámpás fénye mellett.  Legyen szó gyertyás megemlékezésről vagy maszkarás rítusról, az ünnep lényege  mégis egy és ugyanaz.

A lényeg a töklámpások készítése volt, amelyekkel  díszítettük a pihenőparkot. /  képek a fotogalériában /

Deň rodín  -  CSEMADOK családi nap Október 6.

A család  olyan szó, amelynek a jelentésében benne van a biztonság, amelyben felnőhetünk, ez az a hely, ahol elkezdődik az életünk. A család Isten ajándéka, abban  születik a szeretet, az öröm, a jövő, a boldogság.

Ezzel a gondolattal nyitotta meg  a családi napot Szakszon Anna , a helyi csemadok szervezet elnöke hangsúlyozva azt , hogy a cél ezen a napon az volt, hogy a gyerekek szüleikkel érkezzenek a programokra, vagyis együtt legyen a család.

A délután eseményei a futballpályán  és a mellette felépült szabadtéri színpadnál , a pihenés parkjában zajlottak.

A program   Mács Katalin drámapedagógus interaktív meseelőadásával kezdődött. A gyerekek nem csak meghallgatták  Az aranyszőrű bárány című mesét,  de ők maguk is a mese szereplőivé váltak, miközben játékos tánctanulásban is részt vettek.

Az előadás után mindenki kedvére bekapcsolódhatott a programokba : volt rendőrségi  kutyás és autós bemutató , lovaglás, tekézés, kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás. ügyességi játékok. A rendezők az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet azzal, hogy egészségügyi sátrat állítottak, ahol volt vérnyomás – és cukorszint mérés, de  az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen a vércsoportjuk. A programok alatt zenét hallgathatott a közönség.  Zömében a gyerekek vásárolták meg a zsákbamacskákat és nagyon örültek az apró kis ajándékoknak. Nagy sikert aratott Myckie Mouse és Minnie Mouse látogatása ezen a napon, akikkel fényképezkedni lehetett.

Mindenki megkóstolhatta a finom palacsintát, teát , kávét  és  az almás készítményeket : almáskalácsot, sült almát rózsamézzel, frissen préselt almalevet.

A szervezők nem feledkeztek meg arról sem, hogy ez a nap- október 6. a magyar nemzet számára egy fontos és szomorú évforduló : az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja. A CSEMADOK elnöke megnyitó beszédében az évfordulóról való megemlékezésnek is szentelt néhány gondolatot.  

A zétényi alapszervezet a jövőben is tervezi ilyen és hasonló rendezvényekkel erősíteni a  családokat  és a falu  közösségét.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget !

/ képek a fotogalériában /

Júlové podujatia v Zatíne - Júliusi események Zétényben

Gazdag program várta  Zétény település lakosságát  július második hetében .

/ Képek mindhárom eseményről a Fotogalériában - Fotogaléria /

Detský tábor  - XI.CSEMADOK napközis tábor

 A hét  a hagyományos  CSEMADOK napközis tábor  jegyében zajlott immáron a  tizenegyedik alkalommal.   22 gyerek  kézműves foglalkozásokon vett részt,  kirándult, táncot tanult. Ellátogattak a királyhelmeci Majláth múzeumba, ahol kézműves foglalkozás, a „Hogyan éltek őseink „ című interaktív kiállítás és a dinoszauruszok világát bemutató filmvetítés várta őket. Ellátogattak a városháza épületébe a  gyermekrajz kiállításra is. A következő napon Battyányba buszoztak, ahol megnézhették és végigsétálhattak a lengőhídon. Természetesen egyik nap sem maradt el a finom ebéd és a fagyizás. Egy napot a helyi tájháznál töltöttek el, ahol búzakalásszal, szalmával és magvakkal  díszített emléktárgyakat készítettek. A tábor ideje alatt néptáncot tanultak, amellyel felléptek az V.CSEAMADOK kulturális napokon. A tábor vezetője Szakszon Anna és Szaxon Alica voltak.

Dni kultúry  -  V. CSEMADOK kulturális napok

Július 13-án és 14 –én  zajlottak az V.CSEMADOK kulturális napok eseményei ismét a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Idén a kézi aratás hagyományát keltették életre a rendezők  és a résztvevők. A helyi tájház udvarán műsorral , az aratást bemutató  kiállítással és  előadással  kezdődött az esemény.  Ezt követően népviseletbe öltözött aratók, kévekötő asszonyok  , gyerekek és  az érdeklődők a tájház melletti búzaföldre vonultak, ahol bemutatták az eszközöket, a kasza és sarló kifenését, a  kézi aratást / Kóbori László, Füstös Gábor,Bók Endre, Tóth István /, a kévekötést és  a kévék keresztbe rakását / Bodrogi Piroska és a Bazsarózsa tagjai /, az aratókoszorú készítését/ Pelák Denisza , Horváth Katica / . Ismertették az aratáshoz kötődő hagyományokat, hiedelmeket, mindezt a Bazsarózsa asszonykórus szebbnél-szebb aratódalainak tolmácsolása mellett . A cséplést  cséplőgép és cséphadaró hiányában sajnos már csak képeken  nézhették meg az érdeklődők.

Az aratás után hagyományos ételek kóstolójára került sor :  volt gulyás/ Pósa Csaba/, cibereleves / Szabó Valika /, tepertőspogácsa / Kóbori Erzsébet/ és a tájház kemencéjében sütött  kenyérlángos / Hajdu Ilona és Csarnakovics Angéla /. 

Az érdeklődők megismerkedhettek a szövés rejtelmeivel/ Illés Lívia, Bók Zsuzsa /, egy kiállítás és előadás kapcsán pedig bepillanthattak  a méhészek tevékenységébe is, vásárolhattak mézet és egyéb készítményeket / Szaxon Izabella, Tóth Pál /.

A délután a Csurbeláj népi zenekar  koncertjével ért véget. Az eseményen jelen volt Kopasz József a CSEMADOK országos alelnöke  is. Július 14-én  Zsapka Attila  és az ESZPÉ együttes adott koncertet.

SZEPTEMBER 21. 

Szintén a Magyar Kormány - Bethlen Gábor Alap támogatásával  lett felújitva a helyi óvoda épülete a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében  .Az ünnepélyes átadáson részt vett az MKP Tőketerebesi  elnöke Furik Csaba, megyei képviselő  és az alelnök Takács István. A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon .

/ képek a fotogalériában /

XVII. Dni obce - Zétényi Falunapok

Színes programok sora a 785 éves Zétényben

Körhinta, ugrálóvárban hangosan kacagó gyerekek, lángost és vattacukrot eszegető emberek látványa fogadta az érdeklődőket július 14-én, szombaton Zétényben. A XVII. zétényi falunapon néhányszor az eső is megtréfálta a résztvevőket , de a sátraknak köszönhetően senki sem ázott meg és később még a nap is kisütött.

Szirénázó rendőrautókban ülve körözhettek a pályán a gyerekek a nagyszelmenci határrendőrségnek köszönhetően, akik egy izgalmas kutyásbemutatót is szemléltettek. Többek közt fegyelmezési és őrzővédő feladatokat, valamint egy elveszett személy megkeresésének mozzanatait is bemutatták. A fő attrakciónál a lövések dördülésére mindenki a helyszínhez futott és kíváncsian figyelték Kende, a rendőrkutya és társa akcióját. Ezután az érdeklődők megtekinthették a rendőrségi felszereléseket, akadt néhány érdeklődő, akik a golyóállómellényeket is szívesen felpróbálták. A pályán lévő rendőrautókat repülőmodellek váltották fel, amelyeket Jáger Gergő reptetett. A bemutatókat követte a hivatalos megnyitó, Szakszon Anna köszöntőjével. Nagy szeretettel üdvözölte a vendégek között Furik Csabát, az MKP tőketerebesi járási elnökét, Švistun Lászlót, Zétény község főellenőrét ,  Horváth József megyei képviselőt , a testvértelepülések küldöttségeit  Helvéciáról és Jánosiból.  Ezt követte a lakosság megvendégelése, hisz előzetesen kaptak egy étel- és italjegyet, amelyet ezen a délutánon kolbászra és csapoltsörre vagy kofolára válthattak. Az étel és ital mellé pedig mindenki kapott egy tombolajegyet is, amelynek nyertesét a délutáni órákban ki is sorsolták. Szécsi Pál örökéletű dalait Zsapka Attila és az ESZPÉ együttes tolmácsolásában hallhattunk, akiknek sikerült megénekeltetnie a közönséget. A zenekar a CSEMADOK  helyi szervezete anyagi támogatásának  is köszönhetően érkezett  a községbe, hiszen zajlottak az V. CSEMADOK kulturális napok is. . A nosztalgiakoncert alatt további tombolajegy vásárlására volt lehetőség. A zenekart a Helmeci Banditák csoportja követte, akik elsőbálozókból alakultak két évvel ezelőtt. Rövid idő alatt a csapat hatalmas sikereket ért el különböző megmérettetéseken, Nyíregyházán egy országos aranyérmet is bezsebeltek. Legutóbb pedig Montenegróban jártak. A kollektíva latin és standard táncokat mutatott be. A Banditák fergeteges táncai után a nagytoronyai asszonykórus vidám népdalai töltötték be a teret, akik magyar és szlovák népdalokat énekeltek. A jókedélyű kórust újabb tánccsoport követte. A sátoraljaújhelyi One Life Dance 2011 nyarán alakult, akik a hagyományos autentikus néptáncot új stílusú koreográfiákkal színesítik.

Az esti órákban újabb tombolasorsolás következett, közben pedig a helyi Bazsarózsa asszonykórus népdalai szórakoztatták a nagyérdeműt. Hat órától a rocké lett a főszerep, hiszen az Impulz zenekar elhozta a legnagyobb rockslágereket. A programok sorát az utcabál zárta a Royals zenészeivel, melyen együtt ünnepelt minden résztvevő.

A sikeres rendezvény  előkészületeiben és lebonyolításában  nagy részt vállaltak  az  önkormányzat tagjai -  Horváth Béla alpolgármester Szakszon Anna és Kiss Emőke .önkormmányzati tagok, a hivatal alkalmazottai és a közhasznú dolgozók. .

Szabó Károly gulyásfőzéssel és halsütéssel járult hozzá a falunapok rendezvényhez.

2018  tavaszi ünnepei

Május elseje - 1. máj

Májusfa állítás a tájháznál a hagyományőrzés céljával -  Zachovanie tradície Stavanie Mája pri ľudovom dome

Május nyolcadika - 8. máj

„ V znamení jara „

 „Tavaszi hangulatban „

A rossz időjárás miatt  a  kultúrotthonban tartottuk meg az ünnepséget :

Anyák napja - Program na Deň matiek

Legszebb dallamok - vendégszereplőkkel - vystúpenie spevákov

Karlson Variette fellépése  - vystúpenie

Tábortűz meggyújtása a hagyományőrzés céljával - Zachovanie tradície :

„  Európa nap „ és a „ Győzelem napja

„ Deň Európy „  a „ Deň víťazstva „

TÁBORTŰZ   - Vatra víťazstva

/ képek a fotogalériában és feltöltés alatt /

2018.március 29.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagycsütörtökön  elkészült a húsvét-fa, amely idén a kultúrház előtti parkban kapott helyet, hogy köszöntse a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2018.március 16.

A CSEMADOK  ASZ tagsági gyülésének keretén belül megemlékeztünk az 1848-as márciusi eseményekről. A Bazsarózsa csoport  előadásában Kossuth -nóták csendültek fel, majd  a Csemadok elnöknője röviden méltatta az akkori események mára is kiható jelentőségét..Beszámolt  a szervezet tevékenységéről, közsönetet  mondott a szervezőknek és résztvevőknek az egész évi aktivitásért.  Kiemelte a község vezetésével való együttgondolkodást és együttműködést., amelynek köszönhetően 2017-ben nagyon sok szép rendezvény volt a községben.  Az ünnepségen jelen volt a község polgármestere Szaxon Zoltán és alpogármestere Horváth Béla , akiknek a szervezet elnöke köszönetet mondott azért, hogy  nemcsak  teljes mértékben támogatják a Csemadok munkáját, , de részt vesznek a szervezésben és a rendezvényeken. A Csemadok  együttműködő szervezetként  gyakran jelen van a községi rendezvényeknél is. Az elnöknő kemelte a tájház jelentőségét a magyar kultúra és hagyományok megőrzése szempontjából.  Pozitívan beszélt az új szabadtéri színpad megépítéséről, amelyhez sikerült pályázati támogatást szerezni   a község alpolgármestere segítségével, aki maga is úgy gondolja, hogy egy ilyen létesítmény  teret ad még nagyobb ívű kulturális rendezvények megrendezésére. Jó példa volt erre az elmúlt évi májusi  anyák napi ünnepség és Európa nap, valamint az őszi kulturális rendezvény.

A  tagsági gyúlést  a  felújított könyvtárban tartották, amely  Csarnakovics Angélának, Horváth Bélának és Szakszon Annának köszönhetően,  községi költségvetésből modernebbé és szebbé vált . Szükség volt  az új berendezésre, mert egyre bővül a könyvtár könyvállománya. A könyvtár ad helyet a testvértelepülések által adományozott tárgyi ajándékoknak is. Köszönet illeti a községi alkalmazottakat is, akik az átrendezésben segítették a főszervezők munkáját.   / képek a fotogalériában/

2018.január 27. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto do 19. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 39 .

Viťazom sa stal Ján Topoľovsky z Veľkých Kapušian.

.Najlepší zatínsky hráč: Štefan Makaj. 

Horváth Béla képviselő, alpolgármester  folytatta a hagyományos Máriás kártyaverseny megszervezését, immáron 19. alkalommal,  amelyre összesen 39  versenyző   jött el. A legjobb játékos ezúttal  Topoľovsky János lett Nagykaposróĺ. A legjobb hazai játékos pedig Makaj István.

/ Képek a fotogalériában./

2018.január 20.  Vadászbál / részletek a vadásztársaság mappában- Podrobnosti v priečinku Poľovnícke zdr./

ROK    2 0 1 7  - 2 0 1 7 - es  ÉV

Bethlen Gábor Alap támogatásai 2017-ben

Községünket 2017-ben a Bethlen Gábor Alap három  alkalommal támogatta:

Beruházások :

Pihenőpark – új játszótéri  fitness elem került a park játszótéri részébe  , amelyet a 15 éven felüliek használhatnak  

Tájház  - a kerti kiülőbe állandó jelleggel masszív asztalok és lócák kerültek 

Rendezvény:

Csemadok kulturális nap, amelynek fő célja a hagyományok ápolása, régi mesterségek, tevékenységek felelevenítése./ 2017-ben a kézi kukoricatörés /

Advent  2017

Idén is ellátogatott Zéténybe a MIkulás, hogy kiossza a gyerekeknek szánt községi ajándékcsomagot, amit a legkisebbek  versekkel, dalokkal háláltak meg.

A Falusi nagykarácsony ünnepség idén is a tájház  udvarán és helyiségeiben volt megrendezve. Szépen feldíszített , kivilágított környezet várta a látogatókat, akik a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes koncertjén is részt vehettek. Idén is volt játszóház, kóstoló, szórakozás. A kinti kiülőben foglalhattak helyet a vendégek, a fázósabbak megmelegedhettek a kinti kemencénél és tűzhelynél, de a benti kemence sem maradt kihasználatlanul. A finom kóstoló elkészítésében a legnagyobb feladatot ifj.Bók Endre / Endi / vállalta állandó segítőivel : Szabó Zsolttal és Novák Dáviddal.

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap, amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – , gyümölcsökből, őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ugrálóvár„ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel. A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság. A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást erősítette elődeink életében.  

A kuturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott. Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került a Bethlen Gábor Alap  támogatásával,  amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.