Súčasnosť

                    

ROK    2 0 1 8  - 2 0 1 8 - as  ÉV

Október 31.-  November 1.- November 2.

Halloween , Mindenszentek, Halottak napja

Másat jelent gyereknek és felnőttnek. Szeretteinkre emlékezünk, gyertyát gyújtunk .

A gyerekek körében nagyon kedveltek a Halloween rendezvények. Meg kell azonban ismertetni velük, hogy a  Halloween nem egyenlő a gyertyagyújtó ünneppel.A Halloween végsősoron világszerte  megőrizte egykori üzenetét: a fény, az élet , a vidámság képes legyőzni a  sötétséget. Ezekben a napokban  a lélek kicsit visszatér magába és szembesül az elmúlással. Van, ahol  ez pislákoló  gyertyalángnál történik elmélyülten, máshol harsány jókedv  kíséri a töklámpás fénye mellett.  Legyen szó gyertyás megemlékezésről vagy maszkarás rítusról, az ünnep lényege  mégis egy és ugyanaz.

A lényeg a töklámpások készítése volt, amelyekkel  díszítettük a pihenőparkot. /  képek a fotogalériában /

DEĎ RODÍN -  CSEMADOK CSALÁDI  NAP OKTÓBER 6.

A család  olyan szó, amelynek a jelentésében benne van a biztonság, amelyben felnőhetünk, ez az a hely, ahol elkezdődik az életünk. A család Isten ajándéka, abban  születik a szeretet, az öröm, a jövő, a boldogság.

Ezzel a gondolattal nyitotta meg  a családi napot Szakszon Anna , a helyi csemadok szervezet elnöke hangsúlyozva azt , hogy a cél ezen a napon az volt, hogy a gyerekek szüleikkel érkezzenek a programokra, vagyis együtt legyen a család.

A délután eseményei a futballpályán  és a mellette felépült szabadtéri színpadnál , a pihenés parkjában zajlottak.

A program   Mács Katalin drámapedagógus interaktív meseelőadásával kezdődött. A gyerekek nem csak meghallgatták  Az aranyszőrű bárány című mesét,  de ők maguk is a mese szereplőivé váltak, miközben játékos tánctanulásban is részt vettek.

Az előadás után mindenki kedvére bekapcsolódhatott a programokba : volt rendőrségi  kutyás és autós bemutató , lovaglás, tekézés, kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás. ügyességi játékok. A rendezők az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet azzal, hogy egészségügyi sátrat állítottak, ahol volt vérnyomás – és cukorszint mérés, de  az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen a vércsoportjuk. A programok alatt zenét hallgathatott a közönség.  Zömében a gyerekek vásárolták meg a zsákbamacskákat és nagyon örültek az apró kis ajándékoknak. Nagy sikert aratott Myckie Mouse és Minnie Mouse látogatása ezen a napon, akikkel fényképezkedni lehetett.

Mindenki megkóstolhatta a finom palacsintát, teát , kávét  és  az almás készítményeket : almáskalácsot, sült almát rózsamézzel, frissen préselt almalevet.

A szervezők nem feledkeztek meg arról sem, hogy ez a nap- október 6. a magyar nemzet számára egy fontos és szomorú évforduló : az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja. A CSEMADOK elnöke megnyitó beszédében az évfordulóról való megemlékezésnek is szentelt néhány gondolatot.  

A zétényi alapszervezet a jövőben is tervezi ilyen és hasonló rendezvényekkel erősíteni a  családokat  és a falu  közösségét.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget !

/ képek a fotogalériában /

Júlové podujatia v Zatíne - Júliusi események Zétényben

Gazdag program várta  Zétény település lakosságát  július második hetében .

/ Képek mindhárom eseményről a Fotogalériában - Fotogaléria /

Detský tábor  - XI.CSEMADOK napközis tábor

 A hét  a hagyományos  CSEMADOK napközis tábor  jegyében zajlott immáron a  tizenegyedik alkalommal.   22 gyerek  kézműves foglalkozásokon vett részt,  kirándult, táncot tanult. Ellátogattak a királyhelmeci Majláth múzeumba, ahol kézműves foglalkozás, a „Hogyan éltek őseink „ című interaktív kiállítás és a dinoszauruszok világát bemutató filmvetítés várta őket. Ellátogattak a városháza épületébe a  gyermekrajz kiállításra is. A következő napon Battyányba buszoztak, ahol megnézhették és végigsétálhattak a lengőhídon. Természetesen egyik nap sem maradt el a finom ebéd és a fagyizás. Egy napot a helyi tájháznál töltöttek el, ahol búzakalásszal, szalmával és magvakkal  díszített emléktárgyakat készítettek. A tábor ideje alatt néptáncot tanultak, amellyel felléptek az V.CSEAMADOK kulturális napokon. A tábor vezetője Szakszon Anna és Szaxon Alica voltak.

Dni kultúry  -  V. CSEMADOK kulturális napok

Július 13-án és 14 –én  zajlottak az V.CSEMADOK kulturális napok eseményei ismét a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Idén a kézi aratás hagyományát keltették életre a rendezők  és a résztvevők. A helyi tájház udvarán műsorral , az aratást bemutató  kiállítással és  előadással  kezdődött az esemény.  Ezt követően népviseletbe öltözött aratók, kévekötő asszonyok  , gyerekek és  az érdeklődők a tájház melletti búzaföldre vonultak, ahol bemutatták az eszközöket, a kasza és sarló kifenését, a  kézi aratást / Kóbori László, Füstös Gábor,Bók Endre, Tóth István /, a kévekötést és  a kévék keresztbe rakását / Bodrogi Piroska és a Bazsarózsa tagjai /, az aratókoszorú készítését/ Pelák Denisza , Horváth Katica / . Ismertették az aratáshoz kötődő hagyományokat, hiedelmeket, mindezt a Bazsarózsa asszonykórus szebbnél-szebb aratódalainak tolmácsolása mellett . A cséplést  cséplőgép és cséphadaró hiányában sajnos már csak képeken  nézhették meg az érdeklődők.

Az aratás után hagyományos ételek kóstolójára került sor :  volt gulyás/ Pósa Csaba/, cibereleves / Szabó Valika /, tepertőspogácsa / Kóbori Erzsébet/ és a tájház kemencéjében sütött  kenyérlángos / Hajdu Ilona és Csarnakovics Angéla /. 

Az érdeklődők megismerkedhettek a szövés rejtelmeivel/ Illés Lívia, Bók Zsuzsa /, egy kiállítás és előadás kapcsán pedig bepillanthattak  a méhészek tevékenységébe is, vásárolhattak mézet és egyéb készítményeket / Szaxon Izabella, Tóth Pál /.

A délután a Csurbeláj népi zenekar  koncertjével ért véget. Az eseményen jelen volt Kopasz József a CSEMADOK országos alelnöke  is. Július 14-én  Zsapka Attila  és az ESZPÉ együttes adott koncertet.

SZEPTEMBER 21. 

Szintén a Magyar Kormány - Bethlen Gábor Alap támogatásával  lett felújitva a helyi óvoda épülete a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében  .Az ünnepélyes átadáson részt vett az MKP Tőketerebesi  elnöke Furik Csaba, megyei képviselő  és az alelnök Takács István. A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon .

/ képek a fotogalériában /

XVII. Dni obce - Zétényi Falunapok

Színes programok sora a 785 éves Zétényben

Körhinta, ugrálóvárban hangosan kacagó gyerekek, lángost és vattacukrot eszegető emberek látványa fogadta az érdeklődőket július 14-én, szombaton Zétényben. A XVII. zétényi falunapon néhányszor az eső is megtréfálta a résztvevőket , de a sátraknak köszönhetően senki sem ázott meg és később még a nap is kisütött.

Szirénázó rendőrautókban ülve körözhettek a pályán a gyerekek a nagyszelmenci határrendőrségnek köszönhetően, akik egy izgalmas kutyásbemutatót is szemléltettek. Többek közt fegyelmezési és őrzővédő feladatokat, valamint egy elveszett személy megkeresésének mozzanatait is bemutatták. A fő attrakciónál a lövések dördülésére mindenki a helyszínhez futott és kíváncsian figyelték Kende, a rendőrkutya és társa akcióját. Ezután az érdeklődők megtekinthették a rendőrségi felszereléseket, akadt néhány érdeklődő, akik a golyóállómellényeket is szívesen felpróbálták. A pályán lévő rendőrautókat repülőmodellek váltották fel, amelyeket Jáger Gergő reptetett. A bemutatókat követte a hivatalos megnyitó, Szakszon Anna köszöntőjével. Nagy szeretettel üdvözölte a vendégek között Furik Csabát, az MKP tőketerebesi járási elnökét, Švistun Lászlót, Zétény község főellenőrét ,  Horváth József megyei képviselőt , a testvértelepülések küldöttségeit  Helvéciáról és Jánosiból.  Ezt követte a lakosság megvendégelése, hisz előzetesen kaptak egy étel- és italjegyet, amelyet ezen a délutánon kolbászra és csapoltsörre vagy kofolára válthattak. Az étel és ital mellé pedig mindenki kapott egy tombolajegyet is, amelynek nyertesét a délutáni órákban ki is sorsolták. Szécsi Pál örökéletű dalait Zsapka Attila és az ESZPÉ együttes tolmácsolásában hallhattunk, akiknek sikerült megénekeltetnie a közönséget. A zenekar a CSEMADOK  helyi szervezete anyagi támogatásának  is köszönhetően érkezett  a községbe, hiszen zajlottak az V. CSEMADOK kulturális napok is. . A nosztalgiakoncert alatt további tombolajegy vásárlására volt lehetőség. A zenekart a Helmeci Banditák csoportja követte, akik elsőbálozókból alakultak két évvel ezelőtt. Rövid idő alatt a csapat hatalmas sikereket ért el különböző megmérettetéseken, Nyíregyházán egy országos aranyérmet is bezsebeltek. Legutóbb pedig Montenegróban jártak. A kollektíva latin és standard táncokat mutatott be. A Banditák fergeteges táncai után a nagytoronyai asszonykórus vidám népdalai töltötték be a teret, akik magyar és szlovák népdalokat énekeltek. A jókedélyű kórust újabb tánccsoport követte. A sátoraljaújhelyi One Life Dance 2011 nyarán alakult, akik a hagyományos autentikus néptáncot új stílusú koreográfiákkal színesítik.

Az esti órákban újabb tombolasorsolás következett, közben pedig a helyi Bazsarózsa asszonykórus népdalai szórakoztatták a nagyérdeműt. Hat órától a rocké lett a főszerep, hiszen az Impulz zenekar elhozta a legnagyobb rockslágereket. A programok sorát az utcabál zárta a Royals zenészeivel, melyen együtt ünnepelt minden résztvevő.

A sikeres rendezvény  előkészületeiben és lebonyolításában  nagy részt vállaltak  az  önkormányzat tagjai -  Horváth Béla alpolgármester Szakszon Anna és Kiss Emőke .önkormmányzati tagok, a hivatal alkalmazottai és a közhasznú dolgozók. .

Szabó Károly gulyásfőzéssel és halsütéssel járult hozzá a falunapok rendezvényhez.

2018  tavaszi ünnepei

Május elseje - 1. máj

Májusfa állítás a tájháznál a hagyományőrzés céljával -  Zachovanie tradície Stavanie Mája pri ľudovom dome

Május nyolcadika - 8. máj

„ V znamení jara „

 „Tavaszi hangulatban „

A rossz időjárás miatt  a  kultúrotthonban tartottuk meg az ünnepséget :

Anyák napja - Program na Deň matiek

Legszebb dallamok - vendégszereplőkkel - vystúpenie spevákov

Karlson Variette fellépése  - vystúpenie

Tábortűz meggyújtása a hagyományőrzés céljával - Zachovanie tradície :

„  Európa nap „ és a „ Győzelem napja

„ Deň Európy „  a „ Deň víťazstva „

TÁBORTŰZ   - Vatra víťazstva

/ képek a fotogalériában és feltöltés alatt /

2018.március 29.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagycsütörtökön  elkészült a húsvét-fa, amely idén a kultúrház előtti parkban kapott helyet, hogy köszöntse a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2018.március 16.

A CSEMADOK  ASZ tagsági gyülésének keretén belül megemlékeztünk az 1848-as márciusi eseményekről. A Bazsarózsa csoport  előadásában Kossuth -nóták csendültek fel, majd  a Csemadok elnöknője röviden méltatta az akkori események mára is kiható jelentőségét..Beszámolt  a szervezet tevékenységéről, közsönetet  mondott a szervezőknek és résztvevőknek az egész évi aktivitásért.  Kiemelte a község vezetésével való együttgondolkodást és együttműködést., amelynek köszönhetően 2017-ben nagyon sok szép rendezvény volt a községben.  Az ünnepségen jelen volt a község polgármestere Szaxon Zoltán és alpogármestere Horváth Béla , akiknek a szervezet elnöke köszönetet mondott azért, hogy  nemcsak  teljes mértékben támogatják a Csemadok munkáját, , de részt vesznek a szervezésben és a rendezvényeken. A Csemadok  együttműködő szervezetként  gyakran jelen van a községi rendezvényeknél is. Az elnöknő kemelte a tájház jelentőségét a magyar kultúra és hagyományok megőrzése szempontjából.  Pozitívan beszélt az új szabadtéri színpad megépítéséről, amelyhez sikerült pályázati támogatást szerezni   a község alpolgármestere segítségével, aki maga is úgy gondolja, hogy egy ilyen létesítmény  teret ad még nagyobb ívű kulturális rendezvények megrendezésére. Jó példa volt erre az elmúlt évi májusi  anyák napi ünnepség és Európa nap, valamint az őszi kulturális rendezvény.

A  tagsági gyúlést  a  felújított könyvtárban tartották, amely  Csarnakovics Angélának, Horváth Bélának és Szakszon Annának köszönhetően,  községi költségvetésből modernebbé és szebbé vált . Szükség volt  az új berendezésre, mert egyre bővül a könyvtár könyvállománya. A könyvtár ad helyet a testvértelepülések által adományozott tárgyi ajándékoknak is. Köszönet illeti a községi alkalmazottakat is, akik az átrendezésben segítették a főszervezők munkáját.   / képek a fotogalériában/

2018.január 27. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto do 19. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 39 .

Viťazom sa stal Ján Topoľovsky z Veľkých Kapušian.

.Najlepší zatínsky hráč: Štefan Makaj. 

Horváth Béla képviselő, alpolgármester  folytatta a hagyományos Máriás kártyaverseny megszervezését, immáron 19. alkalommal,  amelyre összesen 39  versenyző   jött el. A legjobb játékos ezúttal  Topoľovsky János lett Nagykaposróĺ. A legjobb hazai játékos pedig Makaj István.

/ Képek a fotogalériában./

2018.január 20.  Vadászbál / részletek a vadásztársaság mappában- Podrobnosti v priečinku Poľovnícke zdr./

ROK    2 0 1 7  - 2 0 1 7 - es  ÉV

Bethlen Gábor Alap támogatásai 2017-ben

Községünket 2017-ben a Bethlen Gábor Alap három  alkalommal támogatta:

Beruházások :

Pihenőpark – új játszótéri  fitness elem került a park játszótéri részébe  , amelyet a 15 éven felüliek használhatnak  

Tájház  - a kerti kiülőbe állandó jelleggel masszív asztalok és lócák kerültek 

Rendezvény:

Csemadok kulturális nap, amelynek fő célja a hagyományok ápolása, régi mesterségek, tevékenységek felelevenítése./ 2017-ben a kézi kukoricatörés /

Advent  2017

Idén is ellátogatott Zéténybe a MIkulás, hogy kiossza a gyerekeknek szánt községi ajándékcsomagot, amit a legkisebbek  versekkel, dalokkal háláltak meg.

A Falusi nagykarácsony ünnepség idén is a tájház  udvarán és helyiségeiben volt megrendezve. Szépen feldíszített , kivilágított környezet várta a látogatókat, akik a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes koncertjén is részt vehettek. Idén is volt játszóház, kóstoló, szórakozás. A kinti kiülőben foglalhattak helyet a vendégek, a fázósabbak megmelegedhettek a kinti kemencénél és tűzhelynél, de a benti kemence sem maradt kihasználatlanul. A finom kóstoló elkészítésében a legnagyobb feladatot ifj.Bók Endre / Endi / vállalta állandó segítőivel : Szabó Zsolttal és Novák Dáviddal.

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap, amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – , gyümölcsökből, őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ugrálóvár„ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel. A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság. A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást erősítette elődeink életében.  

A kuturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott. Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került a Bethlen Gábor Alap  támogatásával,  amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.