Súčasnosť

Deň starých  - Szépkorúak találkozója

Zétény község idén is megtisztelte a szépkorúakat és meghívta őket egy találkozóra a helyi kultúrotthonba, ahol köszöntötte őket a Királyhelmec-i Árvalányhaj és a Zétény-i Bazsarózsa  éneklő csoport. A jubiláns 60 éveseket virággal és emléklappal köszöntötték. Finom vacsora mellett  emlékezhettek  a szépkorúak a régi, kedves eseményekre.

/ képek a fotogalériában/

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap 2017.október 7 - én , amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – ,  gyümölcsökből- , őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ ugrálóvár „ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel .  A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság.  A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást  erősítette  elődeink életében.  

A kulturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott.  Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került, amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.

/ képek a fotogalériában/

Tojáskereső játék a tájháznál

A helyi CSEMADOK és az önkormányzat kulturális bizottsága tojáskereső játékot szervezett a helyi óvoda és iskola növendékei számára a tájház udvarán.   A gyerekek először megnézték a tájház kiállításait, utána kipróbálták a szövést, majd készítettek egy ötletes kis nyuszit. Ezt követte a tojáskereső játék. A csokitojásokat a gyerekek elvihették, a papírtojásokat pedig felaggatták a már meglévő tojásfára.

Zétényben járt az MKP országos elnöke

Keleti körútja során Zétény települést is meglátogatta Dr. Menyhárt József PhD., az MKP elnöke,  valamint Kocur László pártigazgató. Szaxon Zoltán polgármester üdvözlése után  a Bazsarózsa éneklőcsoport népdallal köszöntötte őket a zétényi tájházban. A párt elnöke nagyra értékelte             kulturális-  és hagyományteremtő munkánkat. Elmondta, hogy természetesen a párt legfontosabb feladata ezután is a munkahelyteremtés, a fiatal vállalkozók támogatása, a régiók fejlesztése. Fontos, hogy a fiatalokat is bevonjuk a munkába, ezzel is biztosítva itthon maradásukat.

/ képek a fotogalériában /

    Eseményekben gazdag 

„ Farsangzáró „ Zétényben

A farsang utolsó hétvégéjén gazdag programban volt része Zétény község aprajának- nagyjának.

Február 24-én, pénteken este a keleti végeken  először  Zétényben adott  fergeteges ,  teltházas  koncertet az ESZPÉ együttes " Kósza szél " címmel. Az együttest   a szlovákiai magyar zenei élet ismert zenészei alapították Szecsi Pál emlékére és dalainak felelevenítésére. Az est művészvendégei  :   Zsapka Attila,Korpás Éva, Farnbauer Péter és Sipos Dávid  az ismert slágereket az eredetihez a lehető legközelebb álló hangszerelésben szólaltatták meg  , így a kor táncdalainak jellegzetes zenei jellemzői korhű tolmácsolásban idézték  Szécsi Pál egykori fergetes koncertjeinek hangulatát. A koncertet néhány szóval így lehetne jellemezni : csodálatos dalok, csodálatos  hangszerelés,gyönyörű  ének,fantasztikus hangszerszólók, állva tapsoló közönség . A koncert ideje alatt a közönség kivetítőn kísérhette figyelemmel Szécsi Pál életének állomásait, a róla készült felvételeket és megemlékezéseket. A koncertre nem csak a zétényiek, de több szomszédos településről is érkeztek vendégek. Mindenki színvonalas szervezésről, jó hangulatról és nagy élményről beszélt a koncert utáni beszélgetésen és farsangi megvendégelésen. Ezen az estén is bebizonyosodott, hogy az élő zene adta  csodálatos élményt   nem pótolja semmi.

A szombati napon is nagy volt a készülődés, hiszen a kultúrházba várták Bodrogköz és Ung – vidék legjobb játékosait a hagyományos „ Máriás „ kártyaversenyre, amelyet idén 18. alkalommal rendeztek meg 39 résztvevővel. A győztes  Májer Péter lett , Királyhelmecről, II. helyezett Tóth István , Kisgéres, III. helyezett Pásztor Tibor Bélyből. A legjobb zétényi játékos Trosko András / Bandi / lett. A verseny jó hangulatban nótázással ért véget.

Ezen a hétvégén a  gyerekek sem maradtak program nélkül : a helyi oktatási intézmények szervezésében farsangi játszóház volt az iskola épületében , ahol a gyerekek bábokat, bohócokat készíthettek, gipszfigurákat festhettek vagy tavaszt időzé gólyabábokat készíthettek. A program végeztével a megérdemelt farsangi fánk sem hiányzott az asztalokról.

Zétény községben a   2017-es év  első két hónapja  kulturális  programokban bővelkedett, hiszen a farsangzárót megelőzően januárban nagyszabású vadászbál , február közepén  pedig egy sikeres író-olvasó volt Szomolai Péterrel, aki a Felvidéki Sága című könyvét mutatta be .

/ képek a Fotogalériában  /

Dni obce 2016 - XV. Falunapok 2016

Program podujatia XV. Dni obce Zatín konaného dńa 9. júla 2016 bol bohatý, veselý a zaujímavý.

A XV. Zétényi falunapokon  vidám, színes műsor és foglalkozások várták a gyerekeket és a  felnőtteket egyaránt.  A Pokol Bertalan emlékmérkőzés Királyhelmec és Zétény öregfiúk csapata között zajlott és  a vendégek győzelmével ért véget. Jó zenéről a Nosztalgia együtttes Királyhelmecről és a Napraforgó együttes gondoskodott. A szerencsések az utcabált megelőzően  kisorsolt tombolajegyeken értékes díjakat nyertek. Pósa Zsolt húzta a talpalávalót az utcabálon. Volt lufis, arcfestés,kézműves és íjászat egyaránt a gyerekek nagy örömére.

IX.Medzinárodný detský tábor - IX.Nemzetközi Kárpát-medencei Diáktábor

 IX. Medzinárodný detský tábor  sa uskutočnilo v usporiadaní obce Zatín za účasti detí zo Zatína a z družobných obcí   Karcfalva  a  Helvécia.  / Rumunsko a Maďarsko / .  Ubytovanie bolo zabezpečené v rekreačnom stredisku  Veľaty - Maria  . Počas tábora boli usporiadané výlety do okolia. Účastníci tábora boli veľmi spokojní.

Zétény község önkormányzatának szervezésében zajlott az idei nemzetközi Kárpát-medencei Diáktábor, melyen a testvértelepülések tanulói vettek részt. A 9. alkalommal sorra kerülő rendezvényre az erdélyi Csikkarcfalváról, a magyarországi Helvéciáról és Zétényből 10-10 alapiskolás ismerkedhetett meg régiónk történelmi hagyatékával, jelenkori létesítményeivel. A július 6.-án kezdődő és 10.-én befejeződő találkozó folyamán az első út Kassára vezetett, ahol Balassa Zoltán idegenvezető irányításával a belváros gazdag magyar vonatkozású nevezetességeivel ismerkedtek meg majd a repülő múzeumban látottak kötötték le figyelmüket. A következő nap már Bodrogköz központjában Királyhelmecen a Mailáth József Regionális Múzeumban érdeklődhettek elődeink életformájáról, szokásairól az eléjük táruló látvány alapján. A továbbiakban Zétény volt a helyszín. A Tájházban tett látogatás alkalmával az elmúlt századok falusi életének mindennapjaiba nyerhettek betekintést és tapasztalhatták meg egyebek mellett milyen volt a kézi morzsolás, kipróbálhatták hogyan szőttek, megkóstolhatták milyen a kemencében sült kenyérlángos íze. Az utolsó állomáshely Sárospatak volt. Rákóczi várának bemutatása és az ott szerzett élmények, ismeretek bizonyára sokáig beszédtéma lesz. Szakszon Zoltán polgármester a közös együttlét fontosságát és a rendezvény folytonosságát hangsúlyozta és  köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik munkájukkal a tábor megszervezésében fáradoztak, mivel ők is hozzájárultak ahhoz, hogy a gyerekek kellemes élményekkel térjenek vissza otthonaikba.  A krónikába kerültek egy év múlva már a történelem részét képezik, de írása tovább folytatódik a jubileumi 10. seregszemlén Csikkarcfalván, ahol újra felcsendül a tábor himnusza: „A Csitári hegyek alatt…” és zászlaja alatt  majd ismét elkezdődik egy újabb történelmi esemény 2017- ben …

X. jubilejný detský tábor Csemadoku  s podporou Úradu vlády SR- X. jubileumi Csemadok napközis gyerektábor a Kormányhivatal nemzetiségi osztályának támogatásával

Na začiaku júla bol realizovaný detský tábor Csemadoku. Okrem tvorivých dielni   a kultúrnych predstavení  organizátori tábora usporiadali výlety do okolia.

A Szlovák Köztársaság kormányhivatala támogatásával megvalósult jubileumi rendezvény 25 zétényi alapiskolás gyermek részére biztosított július 4. és 9. között kellemes kikapcsolódást. Ellátogattak Dobóruszkára, az egri vár hős kapitányának Dobó Istvánnak szülőfalujába, ahol a történelemi múltból a jelenbe ugorva megismerkedhettek a település másik ismert személyiségével, „Szalvétás Tonkával”(Kozák Antónia) is és megcsodálhatták világrekordot jelentő többtízezres szalvéta gyűjteményét. A bélyi Sennyei kastélyban és a Latorca partján tett séta, a nagyráskai állatfarmon szerzett élmények, ezek mind-mind maradandó emlékkel bírnak, csakúgy, mint a helyi tájházban kipróbált szövés, amit mindig nagy érdeklődés övez, a kézműves foglalkozásokkal együtt, kézi morzsolás, vagy éppen a kemencében frissen sült finom lángos illata, íze. De természetesen most sem maradtak ki azok a foglalkozások melyekben kézügyességüket is fejleszthették, vagy bizonyíthatták. A salgótarjáni Kerek Perec színház előadását és a táncház örömteli pillanatait pedig bizonyára sokáig kellemes emlékként őrzik. A Csemadok Zétényi Alapszervezetének elnöke és egyben a tábor vezetője Szakszon Anna elmondta, nem változtatnak kezdeti célkitűzésükön, amely továbbra is a Bodrogköz és Ung-vidék minél aprólékosabb helybeni megismertetése marad történelmi, kulturális és szakrális téren, s ezzel a szülők is egyetértenek, de a jövőben a közeli határon túli települések nevezetességeit is szeretnék bemutatni a gyerekeknek. Mindemellett természetesen a legnagyobb küldetés a nemyetiségi kultúra és nyelv, valamint a népi hagyományok ápolása .

A fenti eseményekről Pankovics Miklós tudósító jóvoltából tudósítás hangzott el a  Szlovák Rádió  magyar adásaiban,   a Pátria rádióban, valamint tudósítás jelenik meg a Remény  újságban.

/ képek a fotogalériában /