Súčasnosť/Podujatia obce

2022

ESEMÉNYEK  - 2022 - UDALOSTI

2022. március 5.

Helvécia testvértelepülés megalakulásának ünnepén delegációval képviseltük községünket : Kukó Miklós, Szakszon Anna, Csarnakovics Angéla és Horváth Béla. A 125 éves települést ünnepi műsorral  és  kiállítással  köszöntötték a szervezők.

MÁRCIUS 15.

 Zétény község polgárai méltó megemlékezéssel és kopjafa avatással tisztelegtek az 1848-49-es forradalom és szabadségharc emléke előtt.

Az ünnepséget a község központjában lévő, éppen felújítás alatt álló Európa parkban tartották meg.

Szakszon Anna alpolgármester, a CSEMADOK helyi szervezetének elnöke megnyitó beszédében kiemelte az ünnepek és megemlékezések fontosságát, kiemelte továbbá az Európa park jelentőségét, amelynek kopjafái üzeneteket hordoznak a jövő nemzedéke számára. Örömét fejezte ki, hogy ezen a szép ünnepen egy újabb emlékoszloppal gazdagodik ez a park.

Az ünnepséget a Bazsarózsa asszonykórus egy  megzenésített verssel nyitotta meg .

Kukó Miklós polgármester ünnepi beszédében méltatta az 1848-as  márciusi eseményeket, kiemelte a közösség fontosságát különösen ebben a nehéz időszakban, amely napjainkat jellemzi  és összefogásra, szolidaritásra hívta fel az emberek figyelmét.

Köszönetet mondott Tóth Bertalan helyi vállalkozónak, aki szívügyének tekintette és anyagilag támogatta,  hogy a magyar nemzeti motívumokat magán viselő emlékoszlop kerüljön ebbe a parkba.

Megköszönte a két fafaragónak : Balla Lajosnak és  Trella Eriknek, hogy szívesen vállalták  az emklékoszlop elkészítését  és szinte lelket öntöttek a fába, amely az átadás napjától  szimbólummá válik.

Az ünnepélyes megnyitó után a kopjafa leleplezésére került sor, majd Balla Lajos rövid ismertetője következett a kopjafa motívumairól.

Miután a helyi RK plébános  , Gajdo József  megszentelte a kopjafát, a helyi oktatási intézmények ünnepi műsora következett. A műsor után  a község és a helyi Csemadok szervezet,  valamint magánszemélyek elhelyezték koszorúikat a kopjafánál, hogy ezzel fejezzék ki mély tiszteletüket . A koszorúzás alatt a Bazsarózsa asszonykórus Kossuth nótákat énekelt.

Zárszóként Szakszon Anna köszönetet mondott minden jelenlévőnek, hogy részvételükkel is kifejezték a magyar nemzet megmaradásának fontosságát. Azt kívánta, hogy sok ilyen szép esemény és  ünnep legyen az életünkben, hogy válljunk a közösség hasznos tagjaivá, tűzzünk ki célokat és azok megvalósításával , közösen tegyük szebbé és jobbá világunkat. Legyen ez az Európa park és benne mai napon felavatott kopjafa a magyarság összetartásának és a nemzeti identitás kifejezésének szimbóluma.

            A kopjafa avatás és a márciusi megemlékezés méltó befejezése a magyar himnusz eléneklése volt.

/kép a fotogalériában/

Április 3.

Szívmelengető ötletet valósított meg a Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület és a Svetlo Na Východe Slovenska egyesület, Kodály nyomdokain: hegyközi és bodrogközi recepteket és népdalokat gyűjtöttek össze, átnyúlva a szlovák határon is.

https://www.facebook.com/fmzngo

Cibereleves, habart nyelv, nyögvenyelő, kvaka, mocskos haluska, zsámiska, puszi - a Fiatalok a Magyar Zenéért Egyesület arra vállalkozott, hogy szélesebb közönséggel is megismertesse ezeket a hagyományos ételeket. Ehhez a helyi asszonyok konyháját és nótás kedvét hívták segítségül. A www.puszafalat.eu weboldalon, később pedig nyomtatott kiadvány formájában is gyönyörködhettünk a végeredményben.

A zétényi Bazsarózsa asszonykórus is bekapcsolódott az ötlet megvalósításába. Április 3-án Makay Anna és Palágyi  Máté személyesen hozták el a könyvet. Az alábbi weboldalon mindenki olvashatja a recepteket  és meghallgathatja a dalokat!

Nótázós recepteskönyv -  www.puszafalat.eu

/képek a fotogalériában /

2022.április 8.Föld napja

  A Föld napja alkalmából TAVASZ NAGYTAKARÍTÁS volt a községben. Szemetet gyűjtöttünk a temetőnél, a főutak és mellékutak mellett, réten, mezőn. Sajnos, a szemétből nagyon sok volt.

2022.május 8. Anyák napja

Vasárnap délután a szabadtéri színpadon láthatták az érdeklődők a helyi óvoda és iskola tanulóinak műsorát, a Bazsarózsa asszonykórus fellépését, a polgármester úr köszöntő szavait. Az ünnepség után került sor a hagyományos  tábortűz meggyújtására.

2022.május 14.

A Bazsarózsa asszonykórus Kállósemjénen volt, ahol a XIV. Vass Lajos Népzenei Fesztiválon ARANY minősítést kapott és bejutott az országos döntőbe. A minősítő versenyen pedig KIVÁLÓ minősítést szerzett.

2022.május 21. Delegáció Versecen- Szerbiában

A szerbiai testvértelepülésen működő Petőfi Sándor Egyesület meghívására érkezett a Bazsarózsa asszonykórus, Kukó Miklós polgármester, Horváth Béla és Molnár Miklós képviselők, hogy képviseltessük régiónkat a  Dél-Bánáti Magyar Művelődési Egyesületek  XXXII.Seregszemléjén.

2022.június 20. Iskolai csoport a tájháznál

Iskolai csoportot fogadtunk a tájháznál. A bélyi gyerekek nagyon jól érezték magukat, Kipróbálhatták a szövést, volt halászat, írtak libatollal, morzsoltak, tollat fosztottak, zsíros kenyeret és cukrozott kalácsot kóstolhattak.Szalvétatechnikával szerencseköveket készítettek.

2022.június 4. ÖSSZETARTOZÁSUNK TÜZE

A múlt évben meghirdetett Összetartozásunk Tüze program sikeressége, a sok ezer tűz, a rengeteg pozitív visszajelzés miatt idén is az egész világ magyarjai lélekben együtt lehetnek, egy-egy tűz, láng mellett és a szétszakítottságunk helyett az összetartozásunkról beszélhetünk.

A program célja, hogy a Nemzeti Összetartozás Napján, 2022. június 4-én, 20:22-kor szerte a nagyvilágban, ahol magyarok élnek, lobbanjon fel az Összetartozásunk Tüze! Minél több országban, településen, közösségben, családban csatlakozzanak ehhez az eseményhez azok az emberek, akik a magyar nemzethez tartozónak érzik magukat.

Községünkben 2022. június 5-én, azaz vasárnap 17:00 órakor a Tájháznál gyújtottuk meg a tüzet.

A Csemadok helyi szervezete és a Bazsaróozsa asszonykórus csatlakozott az Összetartozás tánca felhíváshoz is.

2022.június 30.    A helyi óvoda ballagói idén is ellátogattak a községi hivatalba.

2022.augusztus 1.

Falugyűlés – amelyen a polgármester ismertette a község ügyes –bajos dolgait, beszámolt a jelenleg folyó munkálatokról és szólt az elkövetkező időszakban megvalósulandó eseményekről. A lakosság részéről sok hozzászólás, építő jellegű javaslat is érkezett. A falugyűlés a szabadtéri színpadnál valósult meg.

2022.augusztus 6.

5 kultúra, 6 produkció, 6 óra népzene, nemzetiségi ételek kóstolója Csobánkán. 2022. augusztus 6-án immár negyedjére került meg rendezésre az 5 Nemzet Népzenei Fesztivál, melynek célja idén is a településre jellemző kulturális sokszínűség erősítése, a közös értékek és hagyományok megjelenítése.

Újítás az idei évben, hogy határontúli fellépők is meghívást kaptak a programba: a felvidéki Zétény település asszonykórusa és a vajdasági Moholról érkezett  tamburazenekar. Fellépők:
16.00 Róna Tamburazenekar - Mohol (SRB)
16.30 Bazsarózsa Asszonykórus – Zétény (SK)
17.00 Agatics Krunoszláv (Kićo) és a Zóra zenekar
18.00 Die Spitzbuben
19.00 Romengo
20.30 Góbé

A rendezvényen nemzeti ételek kóstolója is volt. Az asszonykórus almás, diós,mákos kalácsokat , kuglófot , főételként pedig  toroskáposztát kínált knédlivel és kenyérrel- minden vendég nagy megelégedésére.

2022.június – augusztus

Folytatódtak a kultúrház – és környékének felújítási munkálatai, befejeződött a parkosítás, megkezdődött a táncterem és a színpad felújítása.

A községben  rendszeres a takarítás, fűnyírás, a tóháti tó rendezése. Erre a község a megyétől támogatást kapott, egy kis park lesz kialakítva a kis híd mellett.

Elkezdődött a nagyhíd javítása is.

2022.augusztus 15. Küldöttség a baráti településen - Karcfalván

" Karcfalva felső végénél egy, a Madicsa nevü hegyböl kiszökellő gyüleg (conglomerat) szikladomb emelkedik fel, ezt keletről az Olt, délről a Székaszó pataka folyja körül, fennlapját Nagy-Boldogasszonyfalva gyönyörüen fekvő temploma koronázza, mely ódon várfalaival, fénylő magas tornyával e vidék fénypontját alkotja, különben épitészetileg is figyelmet érdemlő műemlék. "

Így írnak testvértelepülésünk templomáról, amelyhez minden évben kötődik a Nagy-Boldogasszony ünnepek, amelyen községünket idén két önkormányzati képviselő - Horváth Katalin és Molnár Miklós - képviselték.

2022.augusztus 18.

A járványidőszak előtti kezdeményezést folytatta a község és a CSEMADOK helyi szervezete : szabadtéri mozivetítés  a tájháznál. A mozivászon ezúttal is a szomszéd ház fala lett. A résztvevők jókat nevettek a " Ne játssz a tűzzel " című vígjáték jelenetein. A mozivetítést a " bolhapiac " előzte meg.

2022.augusztus 28. Családi nap

2022. augusztus 28-án harmadik alkalommal rendeztek családi napot Zétény településen.                Az önkormányzatnak és a CSEMADOK helyi szervezetének köszönhetően változatos, minőségi, izgalmas programok várták az ideérkezőket. A rendezvényt Kukó Miklós polgármester nyitotta meg  A  program Szunyog Zsuzsa dalszerző-énekes interaktív koncertjével folytatódott. Műsorát a királyhelmeci SADU Karate Klub bemutatója követte, amelyen az érdeklődők különös karate fogásokkal ismerkedhettek meg és értékes információkat kaptak a karate lényegéről. A királyhelmeci Banditák színes műsora latin-amerikai és standard-táncokból, színpadi műtáncokból, party- és modern táncokból állt.

A sportpálya is sok programot kínált: mezőgazdasági gépek kiállítása ,  rendőrségi bemutató /Nagyszelmenci Határőrség/, lovasíjász bemutató és íjászat /Kondás Zsolt/, lovaglás /Illés Attila/.

Folyamatosan zajlottak a háttérprogramok is: a CSEMADOK sátoránál ingyen osztották a palacsintát, a gyerekek kézműveskedhettek, volt arcfestés,  és akinek kedve volt, az közös fotót készíthetett a Peppa malacbábbal. A helyi oktatási intézmények is bekapcsolódtak a szervezésbe. A körhintánál játékokat és vattacukrot árusítottak, a lángosnál is nagy volt az érdeklődés.

A nap csúcspontja az extrém motoros show volt. Tápai Tamásnak, a magyarországi motoros kaszkadőrnek a  bemutatója mindenkit elbűvölt.  Minden résztvevő  láthatta, hogy a motoros méltán lett 2009-ben a kaszkadőr világbajnokság előkelő 6. helyezettje. Az ottani szereplése alapján választották ki 2010-ben Nicolas Cage dublőrének A Szellemlovas című filmben.

A családi nap tombolával és utcabállal ért véget.

A résztvevők megvendégelése sem maradt el: mindenki kedvére megkóstolhatta a gulyásleveseket, a halételeket és a toros káposztát, különféle italokból választhatott, és ha éppen kávézni volt kedve, akkor azt is megtehette.

2022.október 18. A felújított kultúrház ünnepélyes átadása

2022. október 18-án átadásra került Zétény község felújított kultúrháza,

amely 2020 május hatodikán szinte teljesen megsemmisült egy tűzeset során.

Kukó Miklós polgármester ünnepi beszédében fejezte ki köszönetét.

Azt kívánjuk, hogy e gyönyörű és korszerű épület nagyon sok felemelő pillanatnak, kultúrális élménynek s megannyi baráti találkozónak legyen otthona.

ESEMÉNYEK :

Délelőtt: a szponzorok, kivitelezők,tervezők, önkéntesek fogadása

Délután: a kultúrház ünnepélyes átadása a lakosság és a vendégek jelenlétében, ünnepélyes szalagvágás, ünnepi énekek , kiállítás – helyi lakosok alkotásaiból, a könyvtár megnyitása, megvendégelés, koncert

2022.november 19.

2022.november 19-én , szombaton immáron  23. Alkalommal Zétény község adott otthont a  hagyományos Máriás kártyaversenynek, amelyet Horváth Béla szervezett meg.

Ez a verseny egyben annak a  bodrogközi és ung-vidéki versenysorozatnak a  11. záró versenye is volt, amely egész évben zajlik egy – egy bekapcsolódó településen.

A versenybe 49 lelkes , a máriás kártyajáték fortélyait jól ismerő érdeklődő kapcsolódott be Bodrogköz és Ung-vidék számos településéről.(Jöttek versenyzők Kassáról, Nagymihályból, Szobráncról is)

A verseny jó hangulatban zajlott.

Eredmény :

1.helyezett: Ambro Zdeno /Kassa/

2.helyezett : Tóth István /Kisgéres/

3.helyezett :  Repovsky Peter /Nagykapos/

Zétény község polgármesterének poharát idén is a legjobb zétényi versenyző kapta Makaj István személyében .

A verseny szervezője elmondta, hogy megtiszteltetés volt számukra, hogy a kultúrház átadása után ez volt az első olyan rendezvény, ahol Bodrogköz és Ung-vidék látogatói megcsodálhatták a szépen felújított kultúrházat.

 A verseny hagyományos jókedvű dalolással ért véget.

                                                 /Fotky - KÉPEK A FOTOGALÉRIÁBAN/

Marec  2022 Delegácia v Maďarsku

 Na oslave vzniku družobnej obce Helvécia – MR sme našu obec reprezentovali s delegáciou: Miklós Kukó, Anna Szakszonová, Angéla Csarnakovicsová  a Béla Horváth. Organizátori privítali 125-ročnú obec  slávnostným programom, a výstavou.

 15.MAREC

Dôstojnou spomienkou si občania obce Zétény uctili pamiatku revolúcie 1848-49 a vojny za nezávislosť.

8. apríl  2022. Deň Zeme-Upratovanie

Pri príležitosti Dňa Zeme sa v obci konalo VEĽKÉ JARNÉ UPRATOVANIE. Odpadky sme zbierali na cintoríne, vedľa hlavných a vedľajších ciest, na lúkach a poliach. Žiaľ, bolo tam veľa odpadkov.

 8. máj 2022. Deň matiek

V nedeľu popoludní si na terénnom javisku  mohli záujemcovia pozrieť program žiakov miestnej škôlky a školy, vystúpenie ženského speváckeho zboru Bazsarózsa a uvítacie slová starostu obce. Po slávnosti sa zapálil tradičný táborák.

14. máj  2022 Úspech ženskej skupiny

Ženský súbor  Bazsarózsa  reprezentoval našu obec  v Kállósemjéne / MR/ , kde sa konal XIV. Festival ľudovej hudby Lajosa Vassa .  Súbor získal zlatú medailu  a postúpil do celoštátneho finále. V kvalifikačnej súťaži získal hodnotenie VÝBORNE.

21. máj 2022. Delegácia v družobnej meste -Veršec – Srbsko

Na pozvanie Spolku Sándora Petőfiho pôsobiaceho v družobnej meste  sme cestovali do Srbska. Ženská skupina Bazsarózsa  vystúpila  na XXXII. stretnutí  juhobanátskych maďarských kultúrnych spolkov. Akciu sa zúčastnil aj  starosta obce Miklós Kukó, predstavitelia Béla Horváth a Miklós Molnár.

20.jún 2022

V obecnom dome sme hostili školskú skupinu. Deti z Bielu sa výborne zabavili, mohli si vyskúšať tkanie, bola rybačka, písali husím brkom, chrumkali, ochutnali omastený chlieb a pocukrované koláče, vyrobili si kamienky pre šťastie servítkovou technikou.

Jún 2022 - Rozlúčka v MŠ

1. augusta 2022. Verejné zhromaždenie obyvateľov obce 
Starosta  obce  informoval prítomných o aktuálnych dianiach , o prebiehajúcich prácach a hovoril o podujatiach, ktoré sa majú realizovať v nasledujúcom období. Od verejnosti prišlo veľa pripomienok a konštruktívnych návrhov. Verejné zhromaždenie sa konalo pri terénnom javisku.

Delegácia v Maďarsku 6.august 2022

5 kultúr, 6 národov, 6 hodín ľudovej hudby, ochutnávka národných jedál

V  Csobánke. 6. augusta 2022 sa už štvrtý krát  uskutočnil Festival ľudovej hudby 5 národov, ktorého cieľom je posilniť kultúrnu rozmanitosť charakteristickú pre obec a ukázať spoločné hodnoty a tradície. Novinkou tohto roku je, že do programu boli prizvaní aj účinkujúci zo zahraničia: ženský spevácky zbor obce Zatín  a  tamburášska kapela z Moholu. Na podujatí bola aj ochutnávka národných jedál. Ženský zbor ponúkal jablkové, orechové a makové koláče a kapustnicu s knedľou a chlebom - k veľkej spokojnosti všetkých hostí.

 Jún – august 2022

Pokračovali rekonštrukčné  práce kultúrneho domu a okolia, dokončili sa úpravy parku, boli obnovené pamätné stĺpy , začala sa obnova tanečnej sály a javiska. V obci je pravidelné zabezpečené  kosenie trávnika a úprava jazierka na ulici Tóhát. Obec na to získala podporu od VÚC Košice  a pri malom moste bude vybudovaný park. Začali sa aj rekonštrukčné práce  veľkého mosta.

15.august 2022

„Na hornom konci Karcfalvy leží skalný kopec, jeho vrchol zdobí krásny kostol, ktorý so svojimi starobylými hradnými múrmi a žiariacou vysokou vežou tvorí vrchol tohto kraja, inak je to pamiatka hodná aj architektonickej pozornosti.“ Takto sa píše o kostole našej družobnej obce, ktorý sa každoročne spája so sviatkom Nagy-Boldogasszony, na ktorom našu obec tento rok zastupovali dvaja obecní zástupcovia  - Katalin Horváth a Miklós Molnár.

18.august 2022 Premietanie filmu

 V iniciatíve spred epidémie pokračovala obec a miestna organizácia CSEMADOK: premietanie letného kina pri obecnom dome. Stena susedného domu sa tentoraz opäť stala zástenou. Účastníci sa dobre zasmiali pri scénach komédie „Nehraj sa s ohňom“. Premietaniu predchádzal „trh“.

Deň rodiín - 28.august 2022

Dňa 28. augusta 2022 sa v Zatíne už po tretíkrát zorganizoval rodinný deň. Vďaka obci a miestnej organizácii CSEMADOK čakal na návštevníkov rôznorodý, kvalitný a napínavý program. Každá veková skupina si našla niečo zaujímavé. Podujatie otvoril starosta Miklós Kukó, ktorý vo svojom slávnostnom príhovore hovoril o význame rodinných programov a užitočnom využití voľného času. Program otvoril interaktívny koncert speváčky Zsuzsy Szunyog, ktorá deti zabavila zábavnými pesničkami, ktoré si aj zatancovali. Po jeho šou nasledovala ukážka Karate klubu SADU v Kráľovskom Chlmci , kde sa záujemcovia mohli dozvedieť o špeciálnych technikách karate a získať cenné informácie o podstate karate Pestrý program skupiny „ Banditák „ pozostával z latinskoamerických ,  štandardných  a moderných tancov. Športové ihrisko ponúklo množstvo programov: výstavu poľnohospodárskej techniky, ukážku polície, ukážku jazdeckej lukostreľby , jazdu na koni . Prebiehali aj sprievodné programy: v stane CSEMADOK sa rozdávali palacinky zadarmo, deti si mohli vyrábať malé darčeky , prebiehalo maľovanie na tvár a kto chcel, mohol sa odfotiť s prasiatkom Peppou. Do organizácie sa zapojila aj miestna ZŠ s MŠ. Vrcholom dňa bola extrémna motorkárska show. Prezentácia Tamása Tápaia, motocyklového kaskadéra z Maďarska, všetkých zaujala. Rodinný deň bola ukončená s žrebovaním tomboly a uskutočnila sa aj pouličná zábava.

Návštevníci akcie mohli  ochutnať tradičné jedlá.

18.október 2022 Slávnostné odovzdanie kultúrneho domu

Dňa 18.10.2022 bolo odovzdané zrekonštruovaný kultúrny dom  obce Zatín, resp. ktorá bola takmer úplne zničená pri požiari 6. mája 2020. K obnove prispeli obce, firmy, občania z našej obce , z družobných obcí, známi a neznámi ľudia, nadácia BGA z Maďarska,  VÚC Košice, Spolok maďarských knihovníkov na Slovensku.

Naša nová knižnica stala jednou z najkrajších a najlepšie zásobených knižníc v regióne. Vďaka patrí aj Fonde na podporu umenia . S podporou mnohých ľudí a inštitúcií bolo odovzdané krásne a moderné kultúrne centrum. Vďaka patrí  za precíznu prácu projektantke a obetavú prácu realizátorov, obyvateľom obce za všetku pomoc a trpezlivosť. Pán starosta vyslovil prianie,   aby táto krásna a moderná budova bola domovom mnohých povznášajúcich chvíľ, kultúrnych zážitkov a mnohých stretnutí s priateľmi.

PROGRAM :

Dopoludnia: prijatie sponzorov, dodávateľov, projektantov a dobrovoľníkov

Popoludní: slávnostné odovzdanie kultúrneho domu za prítomnosti obyvateľov a hostí, slávnostné prestrihnutie stuhy, slávnostné piesne, výstava - prác miestnych obyvateľov, otvorenie knižnice, občerstvenie, koncert.

Tradičná súťaž v kartách " Máriás - 19.november 2022

V sobotu 19. novembra 2022 sa v obci Zatín už po 23. krát konal tradičný turnaj v Márias kartách, ktorý organizuje Béla Horváth. Táto súťaž bola zároveň 11. finálovou súťažou zo série súťaží v Medzibodroží a Použí ,  ktoré sa konajú počas celého roka . Do súťaže sa zapojilo 49 nadšencov z mnohých miest .  Súťaž prebiehala v dobrej atmosfére. výsledok: 1. miesto: Ambro Zdeno /Košice / 2. miesto: István Tóth /Malý Horeš/ 3. miesto : Repovský Peter /Veľké Kapušany/ Pohár starostu obce bol odovzdaný  najlepším súťažiacim zo Zatína , vyhral  Štefan Makaj.

Organizátor súťaže povedal, že je pre nich cťou, že po odovzdaní kultúrneho domu to bolo prvé podujatie, na ktorom mohli návštevníci z Medzibodrožia a Použia  obdivovať krásne zrekonštruované kultúrne centrum. Súťaž bola ukončená tradičným veselým spevom.

2021

ESEMÉNYEK 2021-ben - UDALOSTI v roku 2021

Tökfaragás- Vyrezávanie tekvíc

Vyrezávanie tekvíc má aj v našej obci tradíciu.

Idén sem maradt el a tökfaragás,valamint  a sült tök , a sült alma és az almáskalács kóstolása.

A kifaragott, kidíszített tököket  az Ősz anyóka bábfigurák őrizték .

/Képek a fotogalériában /

Szüreti ünnepség - Medzibodrožské vinobranícke oslavy v Kráľovskom Chlmci

Királyhelmecen 2021. szeptember 17-e és 19-e között szervezték meg a Szüreti ünnepséget, A rendezvénynek a megújult szabadtéri színpad és környéke adott otthont.

Szombaton délelőtt a Városi Művelődési Központ adott otthont a bodrogközi polgármesterek nemzetközi konferenciájának, amelyen Kukó Miklós képviselte községünket.

 Kora délután, 13:00 órakor vette kezdetét a királyhelmeci Tempora Orientia polgári társulás jóvoltából – a királyhelmeci önkormányzat támogatásával – megvalósuló Csatrangos Országos Népzenei Fesztivál, amelyen községünket a Bazsarózsa asszonykórus képviselte nagy sikerrel.

A Szüreti ünnepség lehetőséget kínált a bodrogközi településeknek a bemutatkozásra; a résztvevők ízelítőt mutattak  az adott település hagyományos jellegzetességeiből. A települések  sátránál egyebek mellett háztáji termékeket, gasztronómiai és italkülönlegességeket ismerhettek meg az érdeklődők. A Felső-Bodrogközt Zétény község képviselte. A Bazsarózsa asszonykórus tagjai főleg gyümölcsös süteményekkel, kalácsokkal és egyébb finomságokkal kedveskedtek a látogatóknak.

A szervezésben a község polgármesterén kívül segített : Szaxon Izabella, Páll Noémi, Horváth Béla és Molnár János.

Képek-Fotky - FOTOGALÉRIA

Oslavy sa konali v dňoch 17. - 19. septembra 2021. V sobotu ráno sa v Mestskom kultúrnom stredisku konala medzinárodná konferencia starostov  Medzibodrožia , kde Miklós Kukó reprezentoval našu obec. V skorých popoludňajších hodinách sa začal Národný festival ľudovej hudby , kde našu obec s veľkým úspechom reprezentoval  ženský spevácky zbor Bazsarózsa . Slávnosť ponúkla príležitosť, aby sa obce Medzibodrožia   predstavili: účastníci ukázali ochutnávku tradičných jedál a zvykov. Horné Medzibodrožie  reprezentovalo naša obec. Členovia  ženského zboru Bazsarózsa  pohostili návštevníkov  predovšetkým ovocnými koláčmi ale aj inými pochúťkami. Pri organizácii pomáhali okrem starostu obce Izabella Szaxonová , Noémi Pállová, Béla Horváth a János Molnár.

Delegáció Erdélyben és Helvécián

Mindkét testvértelepülésre kaptunk meghívást Nagyboldogasszony  - illetve a szüreti ünnepségre.

Községünk  mindkét alkalommal képviseltette magát polgármesterünk, Kukó Miklós vezetésével.

Delegácie obce v družobných obciach.

Delegáció Magyarországon

Községünk is képviseltette magát a Cigándon megrendezett " Határtalanul a Bodrogközben " rendezvényen, a BODROGKÖZI települések találkozóján 2021.augusztus 20-án. A rendezvényen fellépett a zétényi Bazsarózsa asszonykórus is.

Delegácia obce na medzinárodnom stretnutí

Fotky v mape " Fotogaléria "- képek

A 2021-es év  első félévének  eseményeit  sajnos a COVID-19 világjárvány határozta meg :

- korlátozások, elővigyázatosság,

- tömegrendezvények elmaradása

- tesztelések

- oltás a COVID - 19 ellen

A helyzet 2021. áprilisában enyhült, amikor  kinyitottak az iskolák,

fokozatosan az üzletek, intézmények stb.

További munkálatok a kultúrházban :

- visszaköltözött a hivatal az épületbe az eredeti helyére

- fel lett újítva a tanácsterem

- megtörtént a nyílászárók cseréje

- villanyhálózat, fűtési rendszer, légkondicionáló szerelése - folyamatosan

- garázs befedése

- famunkálatok / lépcsőknél /

Időjárás

- Az enyhe tél után meglepő volt a márciusi és áprilisi havazás

Események

- március 15 - én koszorúzás az emlékműnél

- áprilisban szemétgyűjtési akció

- 101 éve írták alá a trianoni békeszerződést - erre emlékeztünk Zétényben 2021. június 4-én.

Meggyújtottuk az összetartozás tüzét.

- júniusban ellátogatott községünkbe a BGA Felvidék s.r.o. munkatársa , Horváth Éva helyszíni ellenőr.

A BGA támogatta a fűtési rendszer beszerelését.

Képek a fotogalériában .

UDALOSTI V ROKU 2021

 Udalosti v prvej polovici  roka 2021 určila pandémia COVID-19:

- obmedzenia, preventívne opatrenia,

- zákaz hromadných akcií

- testovanie

- očkovanie proti COVID - 19

Situácia sa zmiernila v apríli 2021, keď sa otvorili školy, postupne obchody, inštitúcie a pod.

Ďalšie práce v kultúrnom dome:

- kancelária sa presťahovala späť do budovy na pôvodné miesto

- bola zrekonštruovaná sála zastupiteľstva

- dvere a okná boli vymenené

- inštalácia elektrickej siete, vykurovacieho systému, klimatizácie - nepretržite

- kryt garáže

 - drevené práce / na schody /

Počasie

-Po miernej zime boli snehové zrážky v marci a apríli prekvapivé

Udalosti

- položenie vence k pamätníku 15. marca

- obecné jarné upratovanie – zber odpadu

- Trianonská zmluva bola podpísaná pred 101 rokmi - spomenuli sme si na to aj v Zatíne 4. júna 2021.

- V júni našu obec navštívila spolupracovníčka spoločnosti BGA Felvidék s.r.o. Éva Horváth. Spoločnosť BGA podporila inštaláciu vykurovacieho systému.

Obrázky vo fotogalérii.

2020

6.november 2020  - 2020.november 6.

Návšteva  predsedu  Košického samosprávneho kraja v Zatíne  
Slová pána Rastislava Trnku :
"POMOHLI SME ZATÍNČANOM SPAMÄTAŤ SA Z POŽIARU
Táto obec v okrese Trebišov s vyše 800 obyvateľmi sa začiatkom roka rozhodla obnoviť budovu, v ktorej sídli obecný úrad, knižnica, archív aj kultúrny dom. Žiaľ, stavbu počas rekonštrukcie zachvátil v máji požiar. Napáchal tu tisícové škody a miestnym naložil na plecia ešte viac starostí ako mali. Keď sme sa o tejto udalosti dopočuli na župe, rozhodli sme sa pomôcť a prispieť na rekonštrukciu po požiari. Po tejto katastrofe bude dokonca v lepšom stave, keďže sa obec rozhodla budovu ešte rozšíriť a tým pádom aj zvýšiť možnosti jej využitia. Zatínčanom prajem veľa šťastia, aby sa im podobné situácie do budúcna vyhýbali."
#rozhybanykra
Kassa megye első embere, Rastislav Trnka pénteken a Bodrogközbe látogatott. Látogatásának három állomása volt. Elsőként a bodrogközi Zétényben arra volt kíváncsi, hol tart a település az épp féléve leégett kultúrház felújításával, amelyet – saját alapjából – maga is 15 000 €-val támogatott
/ Fotogaléria /
máj - október 2020  - 2020.május - október  

Rekonštrukcia kultúrneho domu po požiari sa pokračuje. Fotky v mape / Fotogaléria /

Folytatódnak a kultúrház épületének felújítási munkálatai. A fotogalériában megtekinthetik a képeket az  eddig elvégzett munkákról.

2020.június 4.

100 éve írták alá a trianoni békeszerződést - erre emlékeztünk Zétényben 2020. június 4-én.

/ Fotogaléria /

6. máj  2020 - Požiar v Zatíne  - smutná udalosť v historii obce

2020. május 6.  - Tűzeset -  szomorú napként íródik be a község történelmébe

Veľké škody na budove obecného úradu spôsobil stredajší požiar v obci Zatín v okrese Trebišov. Oheň zachvátil okolo poludnia priestor garáže, z ktorej rýchlo prešiel na budovu úradu s kultúrnym domom. Jeho strecha je zničená. Budova, kde sa nachádza aj miestna knižnica a archív, pritom aktuálne prechádzala rekonštrukciou. Požiar vznikol okolo poludnia, príčina je predmetom zisťovania.„Sme malá obec, je to pre nás obrovská škoda, neviem to finančne teraz ani odhadnúť. Už sme sa tešili, že rekonštrukciou to dáme do poriadku, a teraz ani neviem, čo bude ďalej, odkiaľ budeme mať financie," povedal starosta Zatína Mikuláš Kukó (SMK-MKP).Poškodená je podľa neho najmä strecha, ktorá má len niekoľko rokov, a bude ju potrebné odstrániť.„Najprv začala horieť časť, kde sú garáže, a potom to prešlo na budovu tesne vedľa, šľahali plamene, išlo to veľmi rýchlo ďalej počas desiatich minút," priblížil starosta. Rekonštrukcia sa začala podľa starostu výmenou okien a akurát sa začalo robiť na fasáde. Pri likvidácii požiaru zasahovala viac ako desiatka hasičov, a to profesionálov zo Sobraniec, Trebišova a Kráľovského Chlmca a dobrovoľných hasičov zo Stredy nad Bodrogom.

Nagy károkat okozott a tűz a zétényi kultúrházon, amely helyet adott a hivatalnak, könyvtárnak, archívnak , asztalitenisz szakosztálynak.  A tűz a garázsból indult és perceken belül átterjedt a kultúrház  épületére. Több mint tíz tűzoltó segített az oltásnál, ennek ellenére nem sikerült megfékezni a tüzet, amely teljesen tönkretette az ppen felújítás alatt álló épületet és a nem is olyan régen felújított tetőszerkezetet.

/ Fotogaléria /

„Deň rodín „ – II.CSEMADOK családi nap

22.februára 2020 v spolupráci s OZ sa uskutočnilo II.ročník akcie ZO CSEMADOKU v Zatíne – „Deň rodín „ .

V sobotu ráno sa rozbehlo športové podujatie .V spolupráci s miestnym stolnotenisovým oddielom bola organizovaná stolnotenisová súťaž, kde sa hrali rodičia so svojimi deťmi. Popoludnie pokračovalo kultúrnymi predstaveniami. Vystúpili  členovia divadlo „ Babszem Jankó „ z Maďarská s rozprávkovou hrou Tri želania. Do interaktívnej prezentácie boli zapojené aj deti. Potom nasledovali  klauni Pepe s Kvetom a ich  spoločníci: zajačik a vlk,nechýbali  ani Mici Teddy, Micky a Mini Mouse. Rozprávkové postavičky zatancovali s deťmi . Veľkou popularitou bolo medzi deťmi  Modelovanie balónikov a maľovanie na tvár.
Potom nasledovala hudobník „Janika“ , ktorý bavil prítomných  známymi hitmi.

Počas akcie sa deti mohli zapojiť do tvorivej dielne , kde vyrobili  maškarády a masky z papiera a bábky.

Bola  aj hostina: sendviče, mastný cibuľový chlieb, džem, orechový a makový koláč a pod. Každá rodina dostala žrebovací lístok a najšťastnejší víťaz dostal darčekový košík  obsahujúci školské potreby, sladkosti, knihy a hračky. Popoludnie skončilo tancom. Akcie sa zúčastnilo viac ako  100 ľudí.

2020.február 22.

Bizony, legszebb hozomány a boldog gyermekkor, ám ahhoz boldog családra is szükség van.

Ezek a gondolatok vezérelték a zétényi Csemadokot akkor, amikor eldöntötte,  hogy  a Bethlen Gábor Alap támogatásával  immár második alkalommal családi napot tart .

A műsor tulajdonképpen már pénteken elkezdődött a helyi óvodában illetve alsótagozatos iskolában azzal, hogy játszóházi foglalkozáson vettek részt a nebulók, akik bohócokat rajzoltak, színeztek, hozzájárulva a szombati egésznapos rendezvény helyszínének díszítéséhez. Majd amikor az alkotások elkészültek, a községi  könyvtárban verseket, dalokat, játékokat tanultak. A szombat délelőtt sportrendezvénnyel indult, a helyi asztalitenisz  szakosztály a szülőket saját gyermekeikkel állította szembe. Nagy csata zajlott a párosok között, hiszen senki sem szerette volna alulmaradni a "csatában".  A délután már a kulturális műsorokkal folytatódott.   Előbb egy hangulatot megalapozó zenélés folyt a kultúrházban, majd miután a széksorok megteltek, folytatódhatott a tervezett program. Vendégként érkezett Zéténybe az egri Babszem Jankó Társulat, amely nagy sikerrel mutatta be a Három kívánság c. mesét. Az interaktív előadásba a gyerekeket is bevonták. A mese után a kíváncsi fiatalok közelebbről is megnézhették a társulat díszleteit.

Őket  Pepe bohóc és társai, a nyuszi és a farkas követte a színpadon. De nem hiányzott Mici Mackó, Micky és Mini egér sem. A mesefigurák alaposan megtáncoltatták a gyerekeket, közben röpködtek a cukorkák is, alig győzték elkapkodni azokat. Azután lufihajtogatás és arcfestés következett.  Őket Janika, a zenész követte, aki közismert slágerekkel szórakoztatta a nagyérdeműt.

A délután további részében a kreatív játszóház vette át a főszerepet, ahol különféle maskarák készültek. Volt farsangi lakoma is: szendvicsek, zsíros-hagymás kenyér, lekváros, diós és mákos finomságok, frissítők. Minden család kapott egy-egy tombolajegyet, és a legszerencsésebb egy gyermekbarát kosarat nyert el, amelyben tanszerek, édességek, könyv és játék egyaránt megtalálható volt. A délután táncmulatsággal zárult. A rendezvényen több mint százan vettek részt.

A rendezvényről a  Ma7 online felületén a következő idézettel jelent meg cikk Zsebik Ildikó tudósító tollából Farsangzáró Zétényben címmel : „Nem számít, milyen ellenségesnek tűnik a világ, egy szerető család a biztonság, a védelem és a gondoskodás fészke marad.” /Deepak Chopra/

/ Képek a fotogalériában /

2020.február 8. Ples v znamení nostalgie – II.Nosztalgia bál

Miestna organizácia Csemadoku v  spolupráci so ženskou skupinou Bazsarózsa usporiadala II.ročník plesu v znamení nostalgie.  Aj v tomto roku bola  módna prehliadka . Modelky prezentovali krásne dámske šaty z butiku  MOMO zo Sárospataku / MR / S  „otvorením“ cukrárne sme oživili nostalgickú náladu z posedenia  v historickej cukrárne v Kráľovskom Chlmci – Cukráreň tety Hanky.                                                                                                                             Členovia skupiny Bazsarózsa zatancovali tanec twist na hudbu Chubby Checkera - Let's Twist Again .  Hrala skupina /duo  /„Šikora so synom“.

A helyi Csemadok szervezet együttműködve a Bazsarózsa asszonykórussal idén is megrendezte a Nosztalgia bált, amely idén is a fiatalok és a  szépkorúak közös bálja volt. A mulatságot Szakszon Anna Csemadok elnök nyitotta meg, aki örömét fejezte ki, hogy  idén 100 ember jött el a bálba. Kihangsúlyozta, hogy míg az egyes  dolog az egyik korosztálynak nosztalgiát jelentenek , addig a másiknak lehetőséget a múltbéli események megismerésére.

A bálterem egyik részében " retró cukrászda „ volt kialakítva, amely a 80-as években Királyhelmecen működő Hanka néni cukrészdájának hangulatát próbálta visszaadni finom sütemények felszolgálásával. A valamikori eladónők - Katica és Emőke  szívesen vállalták a kiszolgálást ezen az estén is .

 A mulatság divatbemutatóval kezdődött. A magyarországi MOMO Üzletház ruháit csodálhatták meg a bálozók.

Nagy sikert arattak a Bazsarózsa asszonykórus tagjai, akik Chubby Checker: Let's Twist Again címá számára mutattak be egy fergeteges twist táncot.

A bál sikerét igazolja az a tény, hogy már most többen is feliratkoztak a következő évad báljára.  A " Sikora és fia " zenéjére mindenki nagyon jól mulatott.

/ Képek a fotogalériában /

Súťaž v kartách „ Mariaš“ -  „ Máriás „ kártyverseny

17. januára 2020   sa konala  XXI.ročník  tradičnej amatérskej súťaži v kartách „Máriaš“  . Akcia sa začala o 9:00 hod. a skončila o 16:30. Hodiny. Tohtoročná prehliadka priniesla úspech najmä hráčom z Použia . Rudolf  Tóth  z Veľkého Slemenca  si za svoj najlepší výkon zaslúžil prvé miesto. Na druhom mieste sa umiestnil  Ján Juhász z Kapušianskych Klačan . Na treťom mieste sa   skončil Ján Topolovský z Veľkých Kapušian. Najlepším medzibodrožským hráčom sa stal   Ondrej  Trosko  a zároveň aj  najúspešnejším zatínskym hráčom  a tak získal "Pohar starostu obce ". Ocenenie odovzdal starosta Mikuláš Kukó a hlavný organizátor Vojtech Horváth.  Na tejto udalosti sa zúčastnil rekordný počet účastníkov: 45 Hlavný organizátor pretekov Vojtech  Horváth bol veľmi spokojný. Pre organizátorov je  veľkým potešením , že každý rok vidieť nové tváre.
Popularita tejto súťaže sa vyznačuje tým, že najstarší účastník Zoltán Tóbiás z obce Ruska má skoro  80 rokov , môže sa stať príkladom pre  pre mladých súťažiacich.

2020.január 17-én  XXI. alkalommal szervezték meg településünkön a hagyományos amatőr „Máriás“ kártyaversenyt. A délelőtt 9 órától  rajtolt maratoni megmérettetés 16.30 órakor ért véget.  Elsöprő Ung-vidéki sikert hozott az idei seregszemle.

A legjobb teljesítményt nyújtva a nagyszelmenci Tóth Rudolf érdemelte ki az első helyet, melyet Kukó Miklós, a község első embere adott át. A kaposkelecsényi Juhász Jánost másodikként rangsorolták, a nagykaposi Ján Topolovský harmadikként zárt. A legjobb bodrogközi versenyzőként a hazai színeket képviselő Trosko András neve került be a község  krónikájába, aki egyben a legjobb hazai versenyzőnek járó serleget is átvehette. A díjakat Kukó Miklós polgármester és Horváth Béla  szervező adták át. 

A kultúrházban zajló eseményen rekordszámú résztvevő jelenlétében került sor Bodrogköz és Ung-vidék ilyen jellegű versenyére. Erről a 45 fős létszám is tanúskodik. Tavaly 39-en voltak, de a rossz időjárási viszonyok miatt többen is lemondták a részvételt. A versenyek főszervezője, Horváth Béla, önkormányzati képviselő az asztaloknál helyet foglalók láttán örömmel nyilatkozott az ÚJ SZÓ napilapnak, amelybe Pankovics Miklós tudósító írt cikket az eseményről : „Rekordot döntöttünk, és ez minden várakozást felülmúlt! Ennek alapján elmondható, hogy az évek folyamán a két régió, a Bodrogköz és az Ung-vidék egyik legnagyobb létszámú máriásversenyévé nőtte ki magát a településünkön rendezett találkozó. Ez bizony kötelezettségekkel is jár, ugyanis a színvonalat tartanunk kell, ha nem akarunk a többiekkel szemben lemaradni. Külön örömöt jelent számunkra, hogy évente új arcokat is látunk. Most például Bodrogszerdahelyről érkeztek négyen.”

A verseny népszerűségét jelzi, hogy a legidősebb résztvevő, a dobóruszkai Tóbiás Zoltán közel 80. életévéhez felvette a kesztyűt az ifjú kihívókkal szemben. 

/ Képek a fotogalériában /

V. Poľovnícky ples – Vadászbál  V.évad

25. január 2020 -V. Poľovnícky ples (otvoril: Ing. Peter Szaxon, skupina: METRO - živá hudba, večera: reštaurácia KORONA-Veľký Kamenec, počet hostí: 105, tomboly: 74 ks + 1 hlavná cena. V tradícii usporiadania poľovníckeho plesu  chcú pokračovať.

2020.január 25-én a Zétényi TICCE vadásztársaság ismét megrendezte a vadászbált, idén örödik alkalommal. A 105 vendég elegánsan feldíszített teremben,finom ételek kóostolójával , jó hangulatban ünnepelte meg az 5. jubileumot. A hagyományt folytatni kívánják. A bált Ing.Szaxon Péter nyitotta meg , zenéről a Metró együttes, vacsoráról a kövesdi Korona vendéglő gondoskodott.

/ fotogaléria /

/ Képek a fotogalériában /