Súčasnosť

Archív rok 2017 - 2019

ROK    2 0 1 9  - 2 0 1 9-es  ÉV

PODUJATIE V ZATÍNE  - ESEMÉNYEK ZÉTÉNYBEN 2019

 ADVENTI  ESEMÉNYEK  ZÉTÉNYBEN

Obec aj tento rok ponúkla   rôzne programy počas adventného obdobia

Idén is különböző programokat kínált a község az adventi időszakban.


V centrálnom parku bol umiestnený obecný adventný veniec .
Aj tento rok priniesol Mikuláš darčeky deťom obce . Deti mu poďakovali , pozdravili ho piesňami, básničkami a zatancovali spolu s Mikulášom.
 Predvianočná akcia „ Obecné Vianoce „  bola realizovaná prvý krát  pred niekoľkými  rokmi a odvtedy sa stala tradíciou . Stále sa rozširuje v programoch a nápadoch. V tomto roku bola usporiadaná pri obecnom ľudovom dome ,   bola ochutnávku kapusty,  nechýbalo ani varené víno,  bol charitatívny veľtrh a odzneli najkrajšie  vianočné melódie od skupiny  „Nostalgia“ z Kráľovského Chlmca . Na charitatívny veľtrh boli  pripravené  suveníry a zákusky na predaj. Na slávnostnom programe sa zúčastnili žiaci  z miestnej ZŠ s MŠ  a študenti umeleckej školy z Kráľovského Chlmca .

A központi parkban elhelyzésre került a falusi adventi koszorú.

A Mikulás idén is elhozta ajándékait a zétényi gyerekeknek , akik dallal,                                                                              versekkel köszöntötték és megtáncoltatták a Mikulást.

" Falusi nagykarácsony " rendezvény  gondolata évekkel ezelőtt  fogalmazódott meg,                                                      azóta hagyománnyá vált  és egyre bővül programokban, ötletekben. Idén is volt  toroskáposzta kóstolója,                          forralt bor, jótékonysági vásár   és igazi , szép karácsonyi  dallamok                                                                                      a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes előadásában.

A jótékonysági vásárra ajándéktárgyakat készítettek  : Horváth Katalin,Pelák Denisza, Bakura Beáta, Bajusz Mónika, Kiss Ildikó, Bukus Miklósné valamint a Bazsarózsa asszonykórus tagjai. Illés Zsolt kézműveskedett, madáretetőket készített a gyerekekkel együtt.

Az ünnepi műsorban felléptek a helyi oktatási intézmények tanulói és a Királyhelmeci Művészeti Iskola növendékei egy  party tánccal.

Tavaszi  nagytakarítás  és szemétgyűjtés  a község területén

Jarné upratovanie v obci

Március 15. Emlékezés a forradalomra

Oslavy 15.marca

A DUNA TV - TÉRKÉP című műsorba  felvétel a tájháznál - 

" Húsvéti népszokások és ételek készítése  "

Príprava záberov pre DUNA TV  -  " Veľkonočné zvyky a jedlá "

Účinkovali  členovia  ženskej skupiny Bazsarózsa

Gyermeknapi kirándulás a kassai állatkertbe

DEŇ DETÍ - Jednodňový detský výlet do ZOO Košice

Folyónk a LATORCA , a töltés megerősítése

Naša rieka  LATORICA

Delegációk a testvértelepüléseken :

Delegácie v partnerských obciach:

  • Helvécián március 15-én /Maďarsko/
  • Karcfalván a Nagyboldogasszony ünnepén/Rumunsko/
  • Helvécián a szüreti ünnepségen/Maďarsko/
  • Jánosi /Ukrajina /

                                                                                                                                                                                                                                                          Első ízben focitábor Zétényben – vezető ifj.  Liska László , a budapesti BKV ELŐRE SC LABDARÚGÓ SZAKOSZTÁLYÁNAK  EDZŐJE

Prvý futbalový tábor -   tréner  Ladislav Liska ,  BKV  SC – Budapešť

„Kerti mozi „ első ízben a tájháznál

„Záhradné kino“ prvýkrát  pri ľudovom dome

A Bazsarózsa asszonykórus több ízben képviselte községünket rendezvényeken:

Ženská skupina „ Bazsarózsa „  reprezentovala našu dedinu pri viacerých príležitostiach

 majális Véke, Csemadok találkozó Bacska, Battyány , Diónap Örös, Népművészeti fesztivál Kisgéres, Népművészeti fesztivál Rozsnyó, Bíborpiros szép rózsa  - kerületi döntő Buzita , Öregek napja Szentmária , Zétény , Szentes,Libagaliba Nagytárkány

Járda építés a falu központjában

Rekonštrukcia  chodníka v centre  obce

Tökfaragás, „tökös“ ételek kóstolója a gyerekek számára

Rezanie tekvíc , ochutnávka  jedál z tekvíc

MINDENRŐL  TALÁL  KÉPEKET A FOTOALBUMBAN !

            VŠETKY FOTKY NÁJDETE VO FOTOALBUME!

Júlové podujatia v Zatíne  - 2019. júliusa gazdag programmal kezdődött

 VI.CSEMADOK KULTURÁLIS NAP

 XVII. ZÉTÉNYI FALUNAPOK 

XII.  CSEMADOK napközis tábor

XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR

/ Mindenről  itt olvashat bővebben és képeket talál a fotogalériában /

Július 6. VI.CSEMADOK KULTURÁLIS NAP

A zétényi  Csemadok alapszervezet idén is megtartotta a kulturális napot immár hatodik alkalommal. A hajdani falusi szombatok illetve vasárnapok  hangulatát varázsolták a tájház udvarára és helyiségeibe. Ahogy elődeinknél, itt is frissen vágott csirkéből készült a húslevest , gazdagon megrakva  friss, a kertben szedett  zöldségekkel és  a frissen begyúrt házi tésztával. A porta előtt és az udvaron a férfiak elsepregettek,  a nők szőttek, fontak. Mindeközben mindenki kipróbálhatta a szövést, kukoricamorzsolást, a lucernavágást, a gyúrást , az állatsimogatást, játszhattak a Százszorszép játéksziget népi paraszti játékaival  csicseri óvónőknek - Híres Zsókának és Eötvös Lídiának köszönhetően, vagy ugrálhattak a nagyon ötletes  szénavárban , fényképezkedhettek népi ruhában és vásárolhattak zsákbamacskát. A hét folyamán kézműveskedtek, kavicsra szalvétatechnikával képeket ragasztottak- szerencseköveket készítve, apró kis madarak, lepkék, katicák felhasználásával pedig életfát készítettek. Azután következett a finom húsleves kóstolása, hússal , töltelékkel, majd hagyományos pogácsa és kalácsok. A jó ebédhez  a magyarországi Újvári Marika és Csáki Tibor dalai szóltak, ebéd után a nagyközönség egy része is dalra fakadt.  Szakszon Anna Csemadok elnök rendszeresen kér támogatást a rendezvényre, ez idén is  a Bethlen Gábor Alap támogatásával jöhetett létre, szervezésben pedig kiemelte a Bazsarózsa asszonykórus tagjait  / Csarnakovics Angéla, Haminda Ircsike, Hajdu Ilona, Páll Zsuzsanna, Szabó Valéria, Molnár Valéria, Horváth Erika, Szakszon Anna , Horváth Katica / és készséges férjeiket,  valamint Kóbori Erzsikét és Kiss Emőkét. Megnyitójában köszönetet mondott a község polgármesterének , Kukó Miklósnak, aki maximálisan támogatta a rendezvényt,továbbá  azoknak, akik hozzájárultak a szervezéshez:: a község alkalmazottai, Illés Attila -állatsimogatój, Szaxon Ferenc - szénavár, Illés Lívia és Bók Zsuzsanna - a tájház rendbentartásáért. . Megköszönte Kopasz Józsefnek, a CSEMADOK országos alelnökének , hogy jelenlétével megtisztelte a rendezvényt, amelyen   a hazaiakon túl több községből ellátogattak, voltak magyarországi és erdélyi vendégek is, akik elismerően szóltak az eseményről.

Július 6. XVII. ZÉTÉNYI FALUNAPOK 

A helyi szabadtéri színpad előtt zajlottak a falunapi események. Kukó Miklós polgármester megnyitó beszéde után előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)

A délután folyamán  Bertics Denisza és Ilko A nikó arcot festettek és csillámtetoválást klszítettek a gyerekeknek, Illés Attila biztosította a lovagoltatást, Illés Dominika konferált,  Pósa Zsolt pedig zenélt. A program utcabállal ért véget , előtte kisorsolták a tombolajegyeket, amelyen a szerencsések értékes díjakat nyertek .

A megvendégelést pedig a kövesdi KORONA és a zétényi Fresh üzemeltetője,  TIMKO  Miklós vállalkozó biztosította.

Miután mindenki evett, ivott, beszélgetett és jól szórakozott, a kicsik pedig játszottak egy sort, a résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)
résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)
résztvevők átvonultak a helyi szabadtéri színpad elé, ahol kezdődött a falunap. Előbb a bacskai és a véki népdalkórus mutatta be tehetségét, majd az erdélyi származású László Attila, a Csillag születik 2011-es győztese tartotta meg koncertjét. Végül a helyi oktatási intézmények, illetve az épp itt táborozó diákok léptek műsorukkal színpadra. Már szokás, hogy a testvértelepülések diákjai évente találkoznak valamelyik helyszínen. Idén épp Zétény lett a vendéglátó. Ezen a napon talán a legnagyobb élményt a magyarországi motoros kaszkadőrök bemutatója jelentette, hiszen ilyesmit csak ritkán láthat az ember. Közöttük volt az a Tápai Tamás is, aki a Szellemlovas című filmben 2011-ben Nicolas Cage dublőre volt. Mint kiderült, ez a rendkívül bátor fiú nem a szavak embere, annál inkább a menedzsere, aki elárulta: hamarosan egy Guinness-rekord megdöntésére készülnek.(Ezt a cikket a Ma7-ról másolták: https://ma7.sk/tajaink/a-hajdani-falusi-vasarnapok-emleke)

Július 3 - 7. XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR

XII.NEMZETKÖZI KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR, amely idén  Zétény településen volt  megrendezve 2019.július 3 – 7. között. A táborhely  a Veľaty-Mária kempingben volt, ahová 10 zétényi, 10 karcfalvi / Erdély/ és 10 helvéciai /Magyarország /gyerek érkezett vezetőikkel együtt. A táborhely lehetőséget adott a kinti sütésre-főzésre, sportolásra, fürdőzésre és szépen felújított vendéglő várta a gyerekeket finom ételekkel. Az ünnepélyes megnyitó után vetélkedőn ismerkedtek a gyerekek egymással és  a telepüések nevezetességeivel. Gazdag élménnyel tértek haza a  kassai kirándulásról, a jászói barlanglátogatásról , a füzéri várlátogatásról. A szombati napot Zétényben töltötték el, ahol bekapcsolódtak a kulturális nap és a falunap eseményeibe. Vasárnap ünnepélyes táborzárás volt. A tábor vezetője Ing.Molnár Miklós volt, a programok előkészítésébe  és a felügyelet biztosításába minden képviselő és néhány szülő is  bekapcsolódott Kukó Miklós polgármester irányításával, de köszönet jár Csarnakovics Angélának és Szaxon Izabellának is az előkészületekért.

Július 2 - 5. XII. alkalommal  CSEMADOK napközis tábor

Idén is megszerveződött a napközis tábor, amelyben a gyerekek ismét kézműveskedhettek, kirándulhattak a csicseri Százszorszép játékszigetre és tájházba, ahol Híres Zsóka és Eötvös Lídia óvónők gazdag programmal, palacsintával, játékkal várták őket. Jártak a füzéri várban ,játszhattak Mács Katalinnal, Volt aszfaltrajz, versenyek, fagyizás.A tábort Szakszon Anna irányította, segítője Szaxon Alica volt, egy nap pedig a helyi óvoda és iskola pedagógusai vállalták a foglalkozásokat.

2019.május 12 . Anyák napi műsor  -  Deň matiek

Kukó Miklós polgármester ünnepi beszédével  és Illés Dominika szavalatával kezdődött az idei Anyák napi műsor. Versekkel, dalokkal, táncokkal köszöntötték a jelenlévőket a helyi oktatási intézmények tanulói és a Bazsarózsa csoport. A község egy szál virággal köszöntötte az édesanyákat. Az ünnepség után meggyújtásra került a hagyományos  tábortűz  .

/ képek a fotogalériában /

2019. április 17.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagyhét szerda délutánján  elkészült a húsvét-fa, amely idén az oktatási intézmények udvarát díszíti ,  és köszönti a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2019.április 8.

Slávnostná schôdza ZO CSEMADOKu - CSEMADOK megalakulásának 70. évfordulója

A CSEMADOK megalakulásának 70. évfordulója alkalmából  tartottak ünnepi megemlékezést a bodrogközi Zétény településen, ahol a régió egyik legaktívabb alapszervezete működik.

Az ünnepi megemlékezést nyitottá tették a település lakossága előtt azzal a céllal, hogy a nem tagok is megismerjék a szervezet munkáját, eredményeit és ennek tükrében esetleg kifejezzék belépési szándékukat a helyi szervezetbe .

Illés Dominika szavalatával és a Bazsarózsa asszonykórus fellépésével kezdődött az ünnepség, amelyet a szervezet elnökének ünnepi beszéde és tevékenységi beszámolója követett.Az  elnök asszony   és a község polgármestere emléklapokat adott át a szervezet legaktívabb tagjainak  és az alapító tagoknak.

Az ünnepségen jelen volt Kopasz József a Bodrogközi és Ung-vidéki TV elnöke, országos alelnök, aki beszédében kiemelte, hogy a Bodrogköz egyik legjobban működő szervezete bárki előtt példakép lehet, de kiemelte a község működő tájházának  fontosságát is, a „ CSEMADOK kulturális napok „ magas színvonalát, a 10 éve elindult „CSEMADOK napközis tábor „ jelentőségét , a kulturális és népi hagyományok megélését ezen a településen, valamint a Bazsarózsa asszonykórus aktivitását is.

Köszönetet mondott a szervezet elnökének, Szakszon Annának, aki 39 év óta  tölti be ezt a tisztséget  és lelkes szervezője   a  település kulturális életének.A rendezvényt kísérőprogramokkal színesítették :Zsapka Attila zenész, énekes koncertje, aki a költészet napjához kapcsolódóan megzenésített versekkel szórakoztatta a közönséget.A jelenlévők megtekinthették a  Királyhelmeci Tempora Orientia – A Jövő Nemzedékek, Dél-Zemplén Kultúrájáért és Fejlődéséért Polgári Társulás szervezésében az „ In Memoriam Tóthpál Gyula“  címmel 3. alkalommal meghirdetett  fotópályázat nyertes alkotásainak kiállítását is.A szervezet eseményeiről készült képkiállítást illetve a négy,  vaskos krónika kép – és szöveganyagát is megtekinthették az érdeklődők.

Az ünnepséget a szervezet elnöke zárta, köszönetet mondott mindenkinek, aki ötleteivel, lelkesedésével, munkájával vagy csak a rendezvényeken való részvételével segítette a CSEMADOK munkáját. Fontos feladatot fogalmazott meg a 2019-es évre: megszólítani a fiatalabb nemzedéket, megalakítani egy ifjúsági csoportot  , ami  fontos lépés lenne a szervezet életében.  Célirányos programokkal  felhívni  figyelmüket a CSEMADOK  meglétének fontosságára kultúránk, nyelvünk  és hagyományaink megőrzése érdekében .

Az ünnepség kötetlen  beszélgetéssel ért véget. / képek a fotogalériában /

2019.február 9. Ples v znamení nostalgie - Csemadok nosztalgia bál

Miestna organizácia Csemadoku v  spolupráci so ženskou skupinou Bazsarózsa prvykrát usporiadala ples v znamení nostalgie.  Vďaka Henriette Babácsiovej, vedúcej  butiku "Lívia" v Kráľovskom Chlmci bola aj módna prehliadka . Modelky prezentovali krásne oblečenie: dámske šaty, ktoré sú elegantné, príležitostné, športové a vhodné pre každodenné nosenie. Po prehliadke  Lívia Tóthová  a Muszka Márk Áron zatancovali latinsko-americké tance.  Počas večera sme oživili srdcový tanec a vystupovala skupina Bazsarózsa. Hrala skupina /duo  /„Šikora so synom“.

A helyi Csemadok szervezet együttműködve a Bazsarózsa asszonykórussal első ízben rendezte meg a nosztalgia bált, amely fiatalok és szépkorúak közös bálja volt. . A " Sikora és fia " zenéjére mindenki nagyon jól mulatott. A bálterem egyik részében " retró sarok " volt berendezve, ahol kávézni és fényképezkedni lehetett. A bál vendégei fánkot és csőrögét kaptak ajándékba. A mulatság divatbemutatóval kezdődött. Babácsi Henrietta üzletvezető  jóvoltából a királyhelmeci " Lívia "butik mutatta be nagyon szép ruháit : női divatárukat, amelyek elegánsak, alkalmiak , sportosak és mindennapi viseletre is alkalmasak. Papp Tímea, Katona Cyntia, Bók Viktória és Babácsi Lívia modellek mellett a Bazsarózsa asszonykórus tagjai is bevállaltak egy- egy ruha bemutatását. A bál bemutató tánccal folytatódott,  Tóth Lívia és Muszka Márk Áron latin ameriaki táncokkal kedveskedtek a közönségnek. Az est folyamán felelevenítettük a szívtáncot és fellépett a Bazsarózsa asszonykórus is.

/ Remák Dezső képei a  fotogalériában/

2019.január 26. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto aj  do jubilejného 20. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 42 .

Víťazom sa stal Csizmár László /  Kapušianske Kľačany/  ,  II.miesto obsadil  Balog Adrián  z obce Vojka  a III.miesto  Tóth  István        z Malého Horeša.

Najlepší zatínsky hráč Štefan Makaj. dostal ocenenie:   " Pohár starostu obce Zatín " .

Jubileumi fordulóhoz ért a hagyományos  „Máriás kártyaverseny”  Zétényben.

2019.január 26-án 9-órai kezdettel nyitotta meg a

 „ XX. Máriás versenyt“  Horváth Béla főszervező, önkormányzati képviselő  és Kukó Miklós polgármester.

A szélsőséges időjárás ellenére  magasabb volt a résztvétel a múlt évhez képest, összesen 42 versenyző mérte össze tudását, akik Bodrogközből és Ung-megyéből érkeztek Zéténybe.

Idén először lett meghírdetve a „Polgármesteri kupa“ , amely ettől az évtől kezdődően a legjobb hazai játékosnak lesz odaítélve. Idén ezt a kupát

Makaj István nyerte  , megelőzve Erdei Lászlót.

Első helyen  Csizmár László  Kaposkelecsényi , a második helyen  Balog Adrián Vékei  játékos végzett. A kisgéresi Tóth Istvánnak  / a táblázatban Szivatyú néven feltüntetett játékos / sikerült kivívnia a harmadik helyezést.
A nap folyamán mindenki részesült a finom ebédből és frissítőkből és szinte senki nem ment el üres kézzel a versenyről.

A versenyt a község is támogatja, előkészületeiben és lebonyolításában pedig  részt vett Horváth Béci, Pósa Gábor és Pósa Csaba.

A verseny iránti  nagy érdeklődésre való tekintettel úgy gondoljuk, hogy ezt a szép hagyományt a jövőben is éltetni kell.

/ a fotogalériában képek /Remák Dezső / és eredménytábla /

Súťaž v stavaní snehuliakov  - Hóemberépítő verseny

Dňa 12. januára 2019  sa v parku oddychu  pri futbalovom ihrisku v Zatíne  pre deti a rodinu  konala netradičná akcia  - súťaž v stavaní snehuliakov. Do akcie boli zapojené deti z obce aj zo susedných obcí . Všetky deti sa snažili, aby ich snehuliak bol čo najkrajší. Na pomoc deťom prišli aj rodičia. Každý snehuliak bol jedinečný a tak všetci dostali darček. Účastníci súťaže boli odmenení sladkosťami .

Idén  először rendeztük meg községünkben a hóemberépítő versenyt. Annak ellenére, hogy a hó nem volt a legideálisabb, mégis érdekes alkotások születtek. A gyerekeknek szüleik is segítettek. Jutalomként mindenki édességet kapott. A versenyt vidám szánkózás követte.

/ fotogaléria /

Prišla zima - Megjött a tél -  január 2019

Zimná krajina  aj v našej obci nás očarí svojou neopakovateľnou krásou. V mrazivom ráne sa krajina, pokrytá snehovou perinou trbliece, akoby na nej ležali rozsypané drobné diamanty. Snehové vločky
tancujú ako baletky v krásnych bielych šatách. Jedna je krajšia od druhej a všetky sú jedinečné .Mráz svojimi farbami maľuje okná .

Településünkre is beköszöntött a tél, amely szépségével elvarázsolja az embert. Táncoló hópihéket látunk, a fagy megfesti az ablakokat , a hótakarón mintha igazgyöngyöket szórtunk volna szét.

Privítanie nového roka  - Az új év köszöntése

Prvý deň roku 2019  sme privítali polnočným silvestrovským ohňostrojom v dĺžke niekoľkých minút. Ľudia  z obce sa  zhromaždili na futbalovom ihrisku , kam si nosili aj  šampanské , kým iní svetelné divadlo sledovali  len cez okno z pohodlia domova, keďže bolo  viditeľné z rôznych kútov obce. Atmosféra  a nálada bola veľmi dobrá, príjemná. Starosta obce cez rozhlas zaželal obyvateľom šťastný nový rok.

A 2019-es évet tüzijátékkal köszöntöttük a helyi sportpályán, ahol a lakosság együtt búcsúzott az óévtől és koccintott az új év sikereire, örömeire.

                                       

ROK    2 0 1 8  - 2 0 1 8 - as  ÉV

Silvester - 2018 búcsúztatása

Prvý deň roku 2019  sme privítali polnočným silvestrovským ohňostrojom v dĺžke niekoľkých minút. Ľudia  z obce sa  zhromaždili na futbalovom ihrisku , kam si nosili aj  šampanské , kým iní svetelné divadlo sledovali  len cez okno z pohodlia domova, keďže bolo  viditeľné z rôznych kútov obce. Atmosféra  a nálada bola veľmi dobrá, príjemná. Starosta obce cez rozhlas zaželal obyvateľom šťastný nový rok.

A 2019-es évet tüzijátékkal köszöntöttük a helyi sportpályán, ahol a lakosság együtt búcsúzott az óévtől és koccintott az új év sikereire, örömeire.

Hodnotenie skupiny " Bazsarózsa " sikerei

Veľké úspechy dosiahla v tomto roku  ženská skupina Bazsarózsa, ktorá  reprezentovala našu obec na rôznych podujatiach :

Vystupovali v obciach : Bačka- folklórny festivál , Malý Horeš – kultúrny deň Medzibodrožia ,  Veľký Horeš – Obecný deň , Svätá Mária – Deň rodín, Poľany - vysvätenia chleba , Kráľovský Chlmec  - konferencia , Leles- Deň rodín   , Veľké Trakany – Husiace hody

Najväčším úspechom však bol  účasť na celoslovenskom kole festiv8lu  „Jarný vietor „ v Dunajskej Strede  23. novembra , kde skupina získala striebornú medailu  a získala  kvalifikáciu  „ pochvalnú „ k vystúpeniu na súťažiach doma  aj v zahraničí.

Nagyon sikeres évet zárt a Bazsarózsa asszonykórus, a környék szinte minden rendezvényén résztvettek. Legnagyobb sikernek a  Tavaszi szél... országos fesztiválon szerzett  EZÜSTsávba való besorolás valamint a " Dicséretes " KOTA minősítés számít , amely szerint most már hazai és külföldi versenyeken is résztvehetnek.

/ képek a fotogalériában  /

December 25. Vianočná zábava

v usporiadaní miestnej ZŠ s MŠ.

Idén is megrendezte hagyományos karácsonyi bálját a helyi oktatási intézmény. A bál jó hangulatban telt, zenélt a „Family duo„.

December 21. Obecné Vianoce - Falusi nagykarácsony

Obec Zatín  aj v tomto roku usporiadala tradičnú akciu"  Obecné Vianoce "  , ktorá sa uskutočnila v piatok, 21.decembra 2018 .

Program sa začínal v kultúrnom dome s vianočným programom. Vystúpili deti z miestnej ZŠ s MŠ  a skupina Bazsarózsa spievala vianočnú pieseň. Program pokračoval  v Ľudovom dome, kde bola výstava s predajom  ./ Ručne vyrobené - šité a háčkované vianočné ozdoby / .  V rámci vianočného koncertu vystupovala speváčka z Maďarska Marika Újváry. Po koncerte bola ochutnávka tradičných jedál.


Zétény község idén is megrendezte a hagyományos " Falusi Nagykarácsony " rendezvényt, amely idén 2018.december 21-én  pénteken volt. A program a kultúrházban kezdődött, ahol felléptek a helyi oktatási intézmények  tanulói és a Bazsarózsa asszonykórus. A tájházban folytatódott a rendezvény, ahol varrott és horgolt karácsonyi dekorációk kiállítása és vására volt.              Újváry Marika magyarországi énekes koncertje  után a hagyományos ételek kóstolója zárta a rendezvényt.

/ Képek a fotogalériában /

December 7. Privítanie Mikuláša-Mikulásváró

Idén Bélyből érkezett a Mikulás, aki megajándékozta a gyerekeket.

A várakozás ideje alatt a gyerekek kézműves foglalkozásba kapcsolódtak be.

Az ott készített díszeket a falusi nagy adventi koszorún helyezték el.

/ Képek a fotogalériában /

Október 21. Deň starých - Nyugdíjasnap

Idén is megrendeztük a nyugdíjasok napját, amelyen a község polgármestere köszöntötte

a 60. életévüket betöltő vendégeket.

A műsorban fellépett a helyi "Bazsarózsa " csoport és a királyhelmeci "Banditák" tánccsoport.

Zenélt : Balogh Kálmán. A délután megvendégeléssel, ajándékozással, jó hangulatban telt el.

/ Képek a fotogalériában /

Október 31.-  November 1.- November 2.

Halloween , Mindenszentek, Halottak napja

Másat jelent gyereknek és felnőttnek. Szeretteinkre emlékezünk, gyertyát gyújtunk .

A gyerekek körében nagyon kedveltek a Halloween rendezvények. Meg kell azonban ismertetni velük, hogy a  Halloween nem egyenlő a gyertyagyújtó ünneppel.A Halloween végsősoron világszerte  megőrizte egykori üzenetét: a fény, az élet , a vidámság képes legyőzni a  sötétséget. Ezekben a napokban  a lélek kicsit visszatér magába és szembesül az elmúlással. Van, ahol  ez pislákoló  gyertyalángnál történik elmélyülten, máshol harsány jókedv  kíséri a töklámpás fénye mellett.  Legyen szó gyertyás megemlékezésről vagy maszkarás rítusról, az ünnep lényege  mégis egy és ugyanaz.

A lényeg a töklámpások készítése volt, amelyekkel  díszítettük a pihenőparkot. /  képek a fotogalériában /

Deň rodín  -  CSEMADOK családi nap Október 6.

A család  olyan szó, amelynek a jelentésében benne van a biztonság, amelyben felnőhetünk, ez az a hely, ahol elkezdődik az életünk. A család Isten ajándéka, abban  születik a szeretet, az öröm, a jövő, a boldogság.

Ezzel a gondolattal nyitotta meg  a családi napot Szakszon Anna , a helyi csemadok szervezet elnöke hangsúlyozva azt , hogy a cél ezen a napon az volt, hogy a gyerekek szüleikkel érkezzenek a programokra, vagyis együtt legyen a család.

A délután eseményei a futballpályán  és a mellette felépült szabadtéri színpadnál , a pihenés parkjában zajlottak.

A program   Mács Katalin drámapedagógus interaktív meseelőadásával kezdődött. A gyerekek nem csak meghallgatták  Az aranyszőrű bárány című mesét,  de ők maguk is a mese szereplőivé váltak, miközben játékos tánctanulásban is részt vettek.

Az előadás után mindenki kedvére bekapcsolódhatott a programokba : volt rendőrségi  kutyás és autós bemutató , lovaglás, tekézés, kézműves foglalkozás, arcfestés és csillámtetoválás. ügyességi játékok. A rendezők az egészséges életmódra is felhívták a figyelmet azzal, hogy egészségügyi sátrat állítottak, ahol volt vérnyomás – és cukorszint mérés, de  az érdeklődők azt is megtudhatták, hogy milyen a vércsoportjuk. A programok alatt zenét hallgathatott a közönség.  Zömében a gyerekek vásárolták meg a zsákbamacskákat és nagyon örültek az apró kis ajándékoknak. Nagy sikert aratott Myckie Mouse és Minnie Mouse látogatása ezen a napon, akikkel fényképezkedni lehetett.

Mindenki megkóstolhatta a finom palacsintát, teát , kávét  és  az almás készítményeket : almáskalácsot, sült almát rózsamézzel, frissen préselt almalevet.

A szervezők nem feledkeztek meg arról sem, hogy ez a nap- október 6. a magyar nemzet számára egy fontos és szomorú évforduló : az aradi vértanúk kivégzésének emléknapja. A CSEMADOK elnöke megnyitó beszédében az évfordulóról való megemlékezésnek is szentelt néhány gondolatot.  

A zétényi alapszervezet a jövőben is tervezi ilyen és hasonló rendezvényekkel erősíteni a  családokat  és a falu  közösségét.

Ezúton is köszönjük mindenkinek a segítséget !

/ képek a fotogalériában /

Júlové podujatia v Zatíne - Júliusi események Zétényben

Gazdag program várta  Zétény település lakosságát  július második hetében .

/ Képek mindhárom eseményről a Fotogalériában - Fotogaléria /

Detský tábor  - XI.CSEMADOK napközis tábor

 A hét  a hagyományos  CSEMADOK napközis tábor  jegyében zajlott immáron a  tizenegyedik alkalommal.   22 gyerek  kézműves foglalkozásokon vett részt,  kirándult, táncot tanult. Ellátogattak a királyhelmeci Majláth múzeumba, ahol kézműves foglalkozás, a „Hogyan éltek őseink „ című interaktív kiállítás és a dinoszauruszok világát bemutató filmvetítés várta őket. Ellátogattak a városháza épületébe a  gyermekrajz kiállításra is. A következő napon Battyányba buszoztak, ahol megnézhették és végigsétálhattak a lengőhídon. Természetesen egyik nap sem maradt el a finom ebéd és a fagyizás. Egy napot a helyi tájháznál töltöttek el, ahol búzakalásszal, szalmával és magvakkal  díszített emléktárgyakat készítettek. A tábor ideje alatt néptáncot tanultak, amellyel felléptek az V.CSEAMADOK kulturális napokon. A tábor vezetője Szakszon Anna és Szaxon Alica voltak.

Dni kultúry  -  V. CSEMADOK kulturális napok

Július 13-án és 14 –én  zajlottak az V.CSEMADOK kulturális napok eseményei ismét a Bethlen Gábor Alap támogatásával. Idén a kézi aratás hagyományát keltették életre a rendezők  és a résztvevők. A helyi tájház udvarán műsorral , az aratást bemutató  kiállítással és  előadással  kezdődött az esemény.  Ezt követően népviseletbe öltözött aratók, kévekötő asszonyok  , gyerekek és  az érdeklődők a tájház melletti búzaföldre vonultak, ahol bemutatták az eszközöket, a kasza és sarló kifenését, a  kézi aratást / Kóbori László, Füstös Gábor,Bók Endre, Tóth István /, a kévekötést és  a kévék keresztbe rakását / Bodrogi Piroska és a Bazsarózsa tagjai /, az aratókoszorú készítését/ Pelák Denisza , Horváth Katica / . Ismertették az aratáshoz kötődő hagyományokat, hiedelmeket, mindezt a Bazsarózsa asszonykórus szebbnél-szebb aratódalainak tolmácsolása mellett . A cséplést  cséplőgép és cséphadaró hiányában sajnos már csak képeken  nézhették meg az érdeklődők.

Az aratás után hagyományos ételek kóstolójára került sor :  volt gulyás/ Pósa Csaba/, cibereleves / Szabó Valika /, tepertőspogácsa / Kóbori Erzsébet/ és a tájház kemencéjében sütött  kenyérlángos / Hajdu Ilona és Csarnakovics Angéla /. 

Az érdeklődők megismerkedhettek a szövés rejtelmeivel/ Illés Lívia, Bók Zsuzsa /, egy kiállítás és előadás kapcsán pedig bepillanthattak  a méhészek tevékenységébe is, vásárolhattak mézet és egyéb készítményeket / Szaxon Izabella, Tóth Pál /.

A délután a Csurbeláj népi zenekar  koncertjével ért véget. Az eseményen jelen volt Kopasz József a CSEMADOK országos alelnöke  is. Július 14-én  Zsapka Attila  és az ESZPÉ együttes adott koncertet.

SZEPTEMBER 21. 

Szintén a Magyar Kormány - Bethlen Gábor Alap támogatásával  lett felújitva a helyi óvoda épülete a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében  .Az ünnepélyes átadáson részt vett az MKP Tőketerebesi  elnöke Furik Csaba, megyei képviselő  és az alelnök Takács István. A magyar kormány és a külhoni magyar közösségek közös célja az, hogy minden magyar gyermek számára biztosítsák, hogy magyar oktatási intézménybe járjon .

/ képek a fotogalériában /

XVII. Dni obce - Zétényi Falunapok

Színes programok sora a 785 éves Zétényben

Körhinta, ugrálóvárban hangosan kacagó gyerekek, lángost és vattacukrot eszegető emberek látványa fogadta az érdeklődőket július 14-én, szombaton Zétényben. A XVII. zétényi falunapon néhányszor az eső is megtréfálta a résztvevőket , de a sátraknak köszönhetően senki sem ázott meg és később még a nap is kisütött.

Szirénázó rendőrautókban ülve körözhettek a pályán a gyerekek a nagyszelmenci határrendőrségnek köszönhetően, akik egy izgalmas kutyásbemutatót is szemléltettek. Többek közt fegyelmezési és őrzővédő feladatokat, valamint egy elveszett személy megkeresésének mozzanatait is bemutatták. A fő attrakciónál a lövések dördülésére mindenki a helyszínhez futott és kíváncsian figyelték Kende, a rendőrkutya és társa akcióját. Ezután az érdeklődők megtekinthették a rendőrségi felszereléseket, akadt néhány érdeklődő, akik a golyóállómellényeket is szívesen felpróbálták. A pályán lévő rendőrautókat repülőmodellek váltották fel, amelyeket Jáger Gergő reptetett. A bemutatókat követte a hivatalos megnyitó, Szakszon Anna köszöntőjével. Nagy szeretettel üdvözölte a vendégek között Furik Csabát, az MKP tőketerebesi járási elnökét, Švistun Lászlót, Zétény község főellenőrét ,  Horváth József megyei képviselőt , a testvértelepülések küldöttségeit  Helvéciáról és Jánosiból.  Ezt követte a lakosság megvendégelése, hisz előzetesen kaptak egy étel- és italjegyet, amelyet ezen a délutánon kolbászra és csapoltsörre vagy kofolára válthattak. Az étel és ital mellé pedig mindenki kapott egy tombolajegyet is, amelynek nyertesét a délutáni órákban ki is sorsolták. Szécsi Pál örökéletű dalait Zsapka Attila és az ESZPÉ együttes tolmácsolásában hallhattunk, akiknek sikerült megénekeltetnie a közönséget. A zenekar a CSEMADOK  helyi szervezete anyagi támogatásának  is köszönhetően érkezett  a községbe, hiszen zajlottak az V. CSEMADOK kulturális napok is. . A nosztalgiakoncert alatt további tombolajegy vásárlására volt lehetőség. A zenekart a Helmeci Banditák csoportja követte, akik elsőbálozókból alakultak két évvel ezelőtt. Rövid idő alatt a csapat hatalmas sikereket ért el különböző megmérettetéseken, Nyíregyházán egy országos aranyérmet is bezsebeltek. Legutóbb pedig Montenegróban jártak. A kollektíva latin és standard táncokat mutatott be. A Banditák fergeteges táncai után a nagytoronyai asszonykórus vidám népdalai töltötték be a teret, akik magyar és szlovák népdalokat énekeltek. A jókedélyű kórust újabb tánccsoport követte. A sátoraljaújhelyi One Life Dance 2011 nyarán alakult, akik a hagyományos autentikus néptáncot új stílusú koreográfiákkal színesítik.

Az esti órákban újabb tombolasorsolás következett, közben pedig a helyi Bazsarózsa asszonykórus népdalai szórakoztatták a nagyérdeműt. Hat órától a rocké lett a főszerep, hiszen az Impulz zenekar elhozta a legnagyobb rockslágereket. A programok sorát az utcabál zárta a Royals zenészeivel, melyen együtt ünnepelt minden résztvevő.

A sikeres rendezvény  előkészületeiben és lebonyolításában  nagy részt vállaltak  az  önkormányzat tagjai -  Horváth Béla alpolgármester Szakszon Anna és Kiss Emőke .önkormmányzati tagok, a hivatal alkalmazottai és a közhasznú dolgozók. .

Szabó Károly gulyásfőzéssel és halsütéssel járult hozzá a falunapok rendezvényhez.

2018  tavaszi ünnepei

Május elseje - 1. máj

Májusfa állítás a tájháznál a hagyományőrzés céljával -  Zachovanie tradície Stavanie Mája pri ľudovom dome

Május nyolcadika - 8. máj

„ V znamení jara „

 „Tavaszi hangulatban „

A rossz időjárás miatt  a  kultúrotthonban tartottuk meg az ünnepséget :

Anyák napja - Program na Deň matiek

Legszebb dallamok - vendégszereplőkkel - vystúpenie spevákov

Karlson Variette fellépése  - vystúpenie

Tábortűz meggyújtása a hagyományőrzés céljával - Zachovanie tradície :

„  Európa nap „ és a „ Győzelem napja

„ Deň Európy „  a „ Deň víťazstva „

TÁBORTŰZ   - Vatra víťazstva

/ képek a fotogalériában és feltöltés alatt /

2018.március 29.

Tradícia veľkonočných stromov má svoje korene v nemeckom prostredí. Myšlienka sa ujala aj na Slovensku - už aj v Zatíne, kde sa v parku  nachádza veľkonočný strom .

Nagycsütörtökön  elkészült a húsvét-fa, amely idén a kultúrház előtti parkban kapott helyet, hogy köszöntse a község lakosait e szép ünnep alkalmából.

/képek a fotogalériában/

2018.március 16.

A CSEMADOK  ASZ tagsági gyülésének keretén belül megemlékeztünk az 1848-as márciusi eseményekről. A Bazsarózsa csoport  előadásában Kossuth -nóták csendültek fel, majd  a Csemadok elnöknője röviden méltatta az akkori események mára is kiható jelentőségét..Beszámolt  a szervezet tevékenységéről, közsönetet  mondott a szervezőknek és résztvevőknek az egész évi aktivitásért.  Kiemelte a község vezetésével való együttgondolkodást és együttműködést., amelynek köszönhetően 2017-ben nagyon sok szép rendezvény volt a községben.  Az ünnepségen jelen volt a község polgármestere Szaxon Zoltán és alpogármestere Horváth Béla , akiknek a szervezet elnöke köszönetet mondott azért, hogy  nemcsak  teljes mértékben támogatják a Csemadok munkáját, , de részt vesznek a szervezésben és a rendezvényeken. A Csemadok  együttműködő szervezetként  gyakran jelen van a községi rendezvényeknél is. Az elnöknő kemelte a tájház jelentőségét a magyar kultúra és hagyományok megőrzése szempontjából.  Pozitívan beszélt az új szabadtéri színpad megépítéséről, amelyhez sikerült pályázati támogatást szerezni   a község alpolgármestere segítségével, aki maga is úgy gondolja, hogy egy ilyen létesítmény  teret ad még nagyobb ívű kulturális rendezvények megrendezésére. Jó példa volt erre az elmúlt évi májusi  anyák napi ünnepség és Európa nap, valamint az őszi kulturális rendezvény.

A  tagsági gyúlést  a  felújított könyvtárban tartották, amely  Csarnakovics Angélának, Horváth Bélának és Szakszon Annának köszönhetően,  községi költségvetésből modernebbé és szebbé vált . Szükség volt  az új berendezésre, mert egyre bővül a könyvtár könyvállománya. A könyvtár ad helyet a testvértelepülések által adományozott tárgyi ajándékoknak is. Köszönet illeti a községi alkalmazottakat is, akik az átrendezésben segítették a főszervezők munkáját.   / képek a fotogalériában/

2018.január 27. Súťaž v kartách  " Máriaš "  - " Máriás " kártyaverseny

Poslanec Vojtech Horváth sa snaží zachovať tradíciu súťaže v kartách  „ Máriaš „, preto do 19. ročníka pozval hostí nie len z Medzibodrožia ale aj z Použia. Účastníci  vyplnili celú sálu kultúrneho domu – spolu 39 .

Viťazom sa stal Ján Topoľovsky z Veľkých Kapušian.

.Najlepší zatínsky hráč: Štefan Makaj. 

Horváth Béla képviselő, alpolgármester  folytatta a hagyományos Máriás kártyaverseny megszervezését, immáron 19. alkalommal,  amelyre összesen 39  versenyző   jött el. A legjobb játékos ezúttal  Topoľovsky János lett Nagykaposróĺ. A legjobb hazai játékos pedig Makaj István.

/ Képek a fotogalériában./

2018.január 20.  Vadászbál / részletek a vadásztársaság mappában- Podrobnosti v priečinku Poľovnícke zdr./

ROK    2 0 1 7  - 2 0 1 7 - es  ÉV

Bethlen Gábor Alap támogatásai 2017-ben

Községünket 2017-ben a Bethlen Gábor Alap három  alkalommal támogatta:

Beruházások :

Pihenőpark – új játszótéri  fitness elem került a park játszótéri részébe  , amelyet a 15 éven felüliek használhatnak  

Tájház  - a kerti kiülőbe állandó jelleggel masszív asztalok és lócák kerültek 

Rendezvény:

Csemadok kulturális nap, amelynek fő célja a hagyományok ápolása, régi mesterségek, tevékenységek felelevenítése./ 2017-ben a kézi kukoricatörés /

Advent  2017

Idén is ellátogatott Zéténybe a MIkulás, hogy kiossza a gyerekeknek szánt községi ajándékcsomagot, amit a legkisebbek  versekkel, dalokkal háláltak meg.

A Falusi nagykarácsony ünnepség idén is a tájház  udvarán és helyiségeiben volt megrendezve. Szépen feldíszített , kivilágított környezet várta a látogatókat, akik a Királyhelmeci Nosztalgia Együttes koncertjén is részt vehettek. Idén is volt játszóház, kóstoló, szórakozás. A kinti kiülőben foglalhattak helyet a vendégek, a fázósabbak megmelegedhettek a kinti kemencénél és tűzhelynél, de a benti kemence sem maradt kihasználatlanul. A finom kóstoló elkészítésében a legnagyobb feladatot ifj.Bók Endre / Endi / vállalta állandó segítőivel : Szabó Zsolttal és Novák Dáviddal.

A kézi kukoricatörés és fosztás hagyománya kelt életre Zétényben

A hagyományápolás fontosságát  szem előtt tartva  zajlott Zétény községben a  negyedik alkalommal megrendezett Kulturális nap, amelyet  közös összefogással szervezett meg Zétény község és a Csemadok helyi szervezete. A rendezvényt a  Vöröskereszt szervezet és a Sportszervezet asztalitenisz szakosztálya is támogatta. 

Idén a hagyományos kézi kukoricatörés  köré szerveződtek a programok.  A megnyitó után  a Bazsarózsa asszonykórus lovaskocsira ült és dalolva körbekocsiztak a község utcáin, hogy ily módon is hívják az embereket a rendezvényre. A kukoricatörésbe  kicsik és nagyok egyaránt bekapcsolódtak. A letört kukoricát a  szépen feldíszített tájház udvarára vitték,ahol  háncsoltak, énekeltek, a gyerekek játszottak.  A látogatók megtekinthették a zöldségekből – , gyümölcsökből, őszi termésekből és virágokból összeállított   kiállítást,  volt ételkóstoló, a gyerekek kipróbálhatták a csőszkunyhót, a diótörő játékot,  csuhévirágot, csuhébabát, csuhényuszit és gesztenyefigurákat készíthettek. A legkedveltebb játék a szénából kialakított „ugrálóvár„ volt.

A látogatók megismerkedhettek a szokásokkal, a kukorica hasznos mivoltával, kukoricából készült ételekkel. A kukorica minden részét felhasználták valamire, aminek köszönhetően régen kevesebb volt a hulladék, mint manapság. A délelőtt folyamán többször is elhangzott: a közösségi munka az emberi kapcsolatok ápolását és az egymásnak való segítségnyújtást erősítette elődeink életében.  

A kuturális nap a futballpálya alatti pihenőparkban , a játszótér mellett  a szabadtéri színpadnál folytatódott. Állami támogatásnak és községi önrésznek köszönhetően a színpad fölé idén lett tetőszerkezet építve és fel lett újítva a padlózata is. A játszótérre új fitness elem került a Bethlen Gábor Alap  támogatásával,  amelyet a 15 éven felüliek vehetnek birtokukba. A koncerten fellépett a Zsapka Attila, Vadkerti Imre , Emmer Péter trió, a helyi oktatási intézmények növendékei, a  Komócsa néptánc együttes  és a sztárvendég Peter Šrámek. Mindenki nagyon örült az arcfestőnek és a lángossütőnek is. A nosztalgiázni vágyók zsákbamacskát vásárolhattak.

A rendezvényt a Bethlen Gábor Alap  támogatta és természetesen a község lakossága is, akik a kiállítás megszervezésében és a kóstolók elkészítésében voltak a rendezők segítségére. Nagy köszönet jár a község alkalmazottainak  és a közhasznú munkásoknak, akik mindenben segítették a sikeres megvalósítást.

2014.december 22-én  volt a hagyományos " FALUSI NAGYKARÁCSONY ".

7. decembra 2014 Mikuláš navštívil deti v obci Zatín
2014.december 7-én Zétényben járt a MIKULÁS


CSEMADOK KULTURÁLIS NAP Zétényben

A Bethlen Gábor Alap támogatásával

szép ünnepségre került sor a Bodrogközi Zétény településen. A CSEMADOK Zétényi helyi szervezete szeptember 28-án vasárnap ünnepi műsorral köszöntötte a CSEMADOK megalakulásának 65. évfordulóját. Az ünnepi rendezvényt Szakszon Anna elnöknő nyitotta meg. Ünnepi beszédében kiemelte a CSEMADOK fontos szerepét a szlovákiai magyarság hagyományainak , kultúrájának és nyelvének megőrzésében. Szaxon Zoltán polgármester is köszöntötte a kulturális nap résztvevőit és méltatta a helyi szervezet gazdag tevékenységét. Kopasz József , a Bodrogközi területi választmány elnöke, országos alelnök Emléklapot adott át az elnöknőnek a kultúrában kifejtett tevékenységéért ,valamint a magyarság közszolgálatában végzett áldozatos munkájáért. Hasonló elismerésben részesült Ripcsu Rudolf egykori járási CSEMADOK titkár. A megnyitó után felléptek a szomszédos települések éneklő csoportjai : Szentmáriáról a Gyöngyvirág, Vékéről a Őszirózsa , Bolyból a Búzakalász ének és tánccsoport , valamint a zétényi Bazsarózsa csoport.
Nagy sikert aratott bodrogközi táncaival a Cigándi Sarkantyús Néptáncegyüttes .
A délután záróműsora felemelő és szívet melengető volt: Vadkerti Imre és Zsapka Attila „ Szállj sólyom szárnyán „ című koncertje fergeteges volt, a közönség a zenészekkel együtt énekelt.
A résztvevők az előadás után megtekinthették azokat a szebbnél- szebb háziszőtteseket, amelyek a zétényi tájházban készülnek.
Szakszon Anna elnöknő mindenkinek megköszönte a Csemadok helyi szervezetében kifejtett munkát, a fellépőknek a műsort, s zárszavában a zenészek által is előadott dal szövegét emelte ki : „ Jó magyarnak lenni.”


 DEŇ MATIEK - ANYÁK NAPJA 2014


Oslava sa uskutočnila v nedeľu
11. mája 2014 o 16.30
v sále kultúrneho domu v Zatíne

V programe vystúpili :
žiaci miestnej ZŠ s MŠ , obecný detský a ženský spevácky súbor
Tešili sme sa na všetky mamičky a babičky, ktoré boli obdarované
kvetmi.

Minden édesanyát és nagymamát egy szál virággal
köszöntöttünk az ANYÁK NAPI ÜNNEPSÉGEN 2014.május 11-én, vasárnap .
Felléptek a helyi óvoda és iskola növendékei, a helyi gyermek - és női énekkar.
Az ünnepséget a község polgármestere nyitotta meg, ünnepi beszédet az iskola igazgatónője mondott.

2012


V prvých júlových dní sa uskutočnili " Kultúrne dni bez hraníc " .
Na podujatiach sa okrem obyvateľstva zúčastnili aj delegácie z partnerských obcí z Maďarska a Rumunska.


Július első hétvégéjén került sor a "  Határtalan kulturális napok " rendezvényre.

Márai Sándor gondolatainak jegyében zajlottak Zétény községben  a „ Határtalan kulturális napok „ :
Az utakat sokáig nem érti meg az ember. Az utakat sokáig csak alkalomnak tekintjük,
lehetőségnek.Egy napon megtudjuk, hogy az utaknak értelmük van: elvezetnek valahová.
Az utaknak céljuk van. Minden út összefut végül egyetlen közös célban. S akkor megállunk
és csodáljuk azt a rejtelmes rendet a sok út szövevényében, melyeken áthaladva végül
eljutottunk ugyanahhoz a célhoz. Igen, az utaknak értelmük van. De ezt csak az utolsó
pillanatban értjük meg, közvetlenül a cél előtt. 2012. július 8-án fontos esemény történt a két testvértelepülés –
Zétény és Csíkkarcfalva / Románia –Erdély / életében.
A testvértelepülési kapcsolat 10. évfordulója alkalmából Csíkkarcfalva egy székely kaput ajándékozott Zétény községnek, amelyet Csíkkarcfalva küldöttsége hozott el és adott át. Az ünnepséget a római katolikus templomban
tartott ökumenikus Istentisztelet előzte meg. A zétényi EURÓPA PARK adott helyszínt az ünnepélyes átadásnak, majd a székely kaput megszentelték az egyházak képviselői . János Géza, karcfalvi képviselő adta át az erdélyiek
üdvözletét és elmondta, hogy őszinte tisztelettel és szeretettel viseltetnek Zétény község minden lakosa iránt, ezért szerették volna a barátságot ily  módon is erősíteni. Szaxon Zoltán, Zétény község polgármestere köszönő szavaiban
ígéretet tett arra, hogy a testvértelepülési kapcsolatok lehetőségeit  a község és a lakosság javára fogja fordítani.

Az eseményt nagyra értékelte Jakab Elemér parlamenti képviselő is,
aki felszólalásában kiemelte a kulturális együttműködés fontosságát
és további sikereket kívánt a két település lakosságának. A rendezvényt
támogatta Szacsko Géza is , aki Kassa megye képviseletében volt jelen.
A két település ezután is folytatni kívánja ezt a barátságot a székely kapura
vésett gondolatok szellemében :
Őseidnek gyökeréhez , Nemzetednek szent hitéhez ,Ne légy hűtlen soha !

A „ Határtalan kulturális napok“ gazdag programmal várta a lakosságot :
a futballpályán a zétényi ifik és öregfiúk egyaránt „ labdába rúghattak „.
Őket a Zétényi Sportszervezet , a vendégeket a  Zétényi Latorca Vadászegyesület
hívta meg gulyáspartira. A programokat látogató
lakosságot a CSEMADOK és a Vöröskereszt szervezet tagjai  kínálták meg
frissítővel és pogácsával.
A kultúrotthon emeleti termében Tóth István doktor és Leczo István mérnök
nyitották meg a vadászegyesület nagyon gazdag és értékes kiállítását. 

A gyerekeket   - akik  ezen a héten  a CSEMADOK tábor lakói is egyben-   több
program is várta : Hazahívó és Bújócska címmel zenés műsor,
íjászbemutató  Porubszky Istvánnal és egyesületével a futballpálya alatti parkban,
majd  repülőmodellek röptetése következett Jáger Gábor irányításával.

Az esti HANGRAForgó nosztalgiabuliban mindenki meghallgathatta a
Régi Nagy Nosztalgia Slágereket a Kor-Zár együttes tagjaival
Benkó Ákossal és Zsapka Attilával, akikről bátran elmondhatjuk, hogy zenéjük
bármikor felér a manapság felkapott sztárok előadásaival.
Felejthetetlen élményt nyújtottak !

A „ Határtalan kulturális napok“ célja az volt, hogy értékeket közvetítsen
az emberek felé, hogy ebben a lemaradott régióban is közvetítve legyenek
magas szintű kulturális értékek, hiszen a mai fiatal generáció életét nagyban
meghatározzák az így szerzett élmények. 

Akciu Vyčistime si Slovensko aj v tomto roku vyhlásilo Ministerstvo životného prostredia SR pri príležitosti Dňa Zeme (22.4.) a vyzvalo svoje rezortné organizácie, krajské a obvodné úrady životného prostredia, neziskové a mimovládne organizácie, ako aj základné, materské, základné, stredné a vysoké školy i súkromný sektor na zapojenie sa do tejto akcie....
Akcia bude   zameraná  na  zber odpadu, čistenie prírody a aktivity zvyšujúce ekologické povedomie obyvateľov Slovenska.

Községünk is kapcsolódik a Környezetvédelmi Miniszttérium felhívásához : Tisztítsuk  ki Szlovákiát !
Kérjük a lakosságot, hogy április hónap folyamán még jobban figyeljen oda környezetének szépítésére. Takarítsuk ki a lakóhelyünk közelében elterülő közterületeket is !

Az év kezdete:
- a község pályázatot nyújtott be a kultúrház felújítására
- felújítják az EURÓPA PARKOT
- delegáció képviselte községünket  Helvécián , március 15-én
- a község  a hangosbemondóban emlékezett meg a márciusi eseményekről

 2 0 1 1

Zétény község is bekapcsolódott abba a környezetszépítési , országos akcióba, amelyet Szlovákia Környezetvédelmi Minisztériuma
hírdetett  meg  " Vyčistíme si Slovensko " jelszóval. A környezetszépítési  és nagytakarítási  munkálatokba   bekapcsolódtak   a  közhasznú munkások, a sportszervezet tagjai , a helyi oktatási  intézmények  tanulói is  valamint  a község lakossága. .  Az   ifjúság és  a kisebb gyerekek is   bekapcsolódtak a programba , hiszen nagyon  fontosnak  tartjuk azt, hogy a jövő generációja saját   tapasztalatain   tanulja meg   tisztelni, szeretni   és  rendben    tartani a természetet és lakókörnyezetünket. 

2 0 1 0

AKTUALITY - AKTUALITÁSOK

Decemberben első ízben rendeztük meg a " Nagy falusi karácsonyt ". Műsorral mutatkoztak be a helyi óvoda és iskola növendékei , bemutatták a Magyar betlehemest, volt kiállítás, megvendégelés toroskáposztával , szórakozás. Obecné predvianočné slávnosti s kultúrnym programom a pohostením. 

 2010.október 24-én   a községben két rendezvény várta az érdeklődőket :

A 60 év feletti lakosokat a Nyugdíjasok találkozója  ,
a gyerekeket és szüleiket pedig a Mesehétvége rendezvény

Nyugdíjasok találkozója

Nagyon szépen kérlek titeket,
Szeressétek az öregeket.
A reszkető kezű ősz apákat.
A hajlott hátú jó anyákat.

A ráncos és eres kezeket,
Az elszürkült, sápadt szemeket.
Én nagyon kérlek Titeket,
Szeressétek az öregeket.

Ezzel a szép verssel kezdődött a nyugdíjasok találkozója, amelyen Szaxon Zoltrán polgármester, Szakszon Anna, a kulturális bizottság elnöke, valamint Móricz Mónika , a helyi oktatási intézmény igazgatónője köszöntötte az egybegyülteket.
A helyi iskola és óvoda növendékei vidám műsorral örvendeztették meg a nyugdíjasokat.
A  vacsora előtt emléklappal és virággal  köszöntötték a jubilánsokat, majd minden nyugdíjas
ajándékot kapott.
Az ünnepség vidám mulatsággal zárult. 

Mesehétvége

Zétény község pályázaton 332 EUROT nyert a könyvtár bővítésére.
Az Iskolai  Könyvtári Világnap alkalmából ünnepélyessé tettük az új könyvek elhelyezését a könyvtárban: vásároltunk magyar – és szlovák nyelvű gyermekkönyveket,  romantikus könyveket és klasszikus írók könyveit is . Örültünk, hogy a gyerekek  és az olvasni szerető felnőttek is bekapcsolódtak MESEHÉTVÉGE
rendezvénybe  , amelynek a programja a következő volt :

1 .Minden gyerek kapott egy mesét
2. Annak illusztrációját beadhatta a versenyre
3. Őszi kiállítás rendezése
4. Ünnepség, az illusztrációk értékelése, ajándékozás
5. Új könyvek bemutatása
6. Könyvkölcsönzés
7. Válaszadás  Mesemanó kérdéseire - kifestőért

 IX. DNI  OBCE   -   Beszámoló a  FALUNAPOKRÓL


V tomto roku prebehli  IX.  DNI OBCE v Zatíne
v znamení
777. výročia založenia obce ako aj
80. výročia vzniku športovej organizácie .

V Zatíne ani tento rok nechýbali nové nápady  ...
Zétényben az ötletekből idén sem volt hiány …
Hlavnú úlohu zohrala  kultúra a šport.

Udalosti sa začali 3. júla 2010, v sobotu, v Európskom parku v centre dediny slávnostným umiestnením vyrezávaného stĺpu (kopjafa), ako znamenia uzavretia zmluvy o bratstve so Serbiou – mestom Vršac.
 Ďalšou udalosťou bola výstava obrazov mladého talentovaného maliara pochádzajúceho z Kráľovského Chlmca, Kristiána Fazekasa, ktoré mohli návštevníci obdivovať počas celého dňa.
V sobotu večer prevládala talianska nálada, ktorú nám priniesli členovia Medzibodrožskej divadelnej skupiny, hrou od Goldoni- Kiss Csaba: Vejár.
Najväčšou športovou udalosťou v sobotu bol zápas medzi detským mužstvom a mužstvom dorastu. Okrem toho organizovali členovia pedagogického zboru za pomoci členov športovej organizácie športové hry a súťaže pre deti.
Nedeľa, 4. júl 2010, začala ako obvikle svätou omšou. Po skončení omše  hostia  a občania mohli navštíviť píchu dediny, dedinské múzeum (Tájház).
Popoludní sa o dobrú náladu postarala ľudová skupina s vedením Setét Béla, ktorá nám pripravila zostavu ľudových piesní pod názvom „Jó ebédhez szól a nóta” a ženský spevácky zbor zo Svätej Márie: „Gyöngyvirág”.
Organizátori sa postarali aj o pohostenie účinkujúcich ako aj návštevníkov dobrým gulášom. Pre deti boli pripravené lístky na zmrzlinu, ktorú dostali pri návšteve miestnej cukrárne.
Pred najväčšou športovou udalosťou dňa vedúci športovej organizácie predviedol slávnostný prejav na počesť 80. výročia založenia športovej organizácie. Potom nasledoval zápas medzi súčasným mužstvom Zatína a mužstvom veteránov.
Najväčšou udalosťou dňa bolo vystúpenie maďarského mladého muža Erdős Csaba, a jeho spoločníkov, ktorý nám predviedli neuveriteľné akrobatické vystúpenie na motorkách.
Okrem týchto udalostí aj deti mali opäť zabezpečený program. „HARIBO” im zabezpečili kúzelnícke show, ktoré očarilo nielen ich, ale aj ich rodičov. Okrem toho medzi ich obľúbený program patril aj ohýbanie balónov.
Keďže tento rok prebiehala oslava dedinských dní v Zatíne v znamení športu organizátori sa rozhodli, že budú venovať čas aj zdravému životnému štýlu. V miestnosti miestnej knižnice si mohli záujemcovia dať odmerať krvný tlak, cukor, váhu a v závislosti od výsledkov dostali zdravotné poradenstvo.
Na záver bola usporiadaná zábava pred kultúrnym domom, kde sa o dobrú hudbu postarali DJ z maďarska a karaoke show, ktorú nevynechali ani najmenší ani najväčší. Oslava bola ukončená ohňostrojom.
Starosta obce, Zoltán Szaxon, by sa chcel touto cestou poďakovať všetkým, ktorý pomohli uskutočniť a usporiadať IX. dedinské dni Zatína.
Bohužiaľ aj obyvatelia tejto obce prežili veľa ťažkostí kvôli nepriaznivému jarnému počasiu a práve preto uviedol ako svoju poslednú myšlienku starosta obce, Zoltán Szaxon, že: „Bolo dobré vidieť, že obyvatelia obce držali spolu aj v ťažkých časoch a že sa podarilo aj IX. dedinské dni Zatína spoločne zorganizovať a spolu sa im tešiť a oslavovať.“

Zétényben az ötletekből idén sem volt hiány …

Nyilván mondhatjuk, hogy a nyár a falunapok évszaka. Mára szinte kialakult egyfajta „ időrend”, hogy melyik község mikor tartja ezt az eseményt.
Zétény község kilenc évvel ezelőtt július első hétvégéjét választotta ki ennek az eseménynek a megrendezésére. Úgy tűnik, hogy a döntés jó volt. A község mindig eredeti ötletekkel, kellemes időjárástól kísérve tartja ezeket a napokat, szinte példát adva más közösségeknek.
Ebben az évben a IX. Zétényi Falunapok eseményei a község 777. valamint a Sportszervezet megalakulásának 80. évfordulója jegyében zajlottak.
A főszerep ismét a kultúráé és a sporté volt .
Az események 2010.július 3-án , szombaton kezdődtek a delegációk fogadásával. Az olvasók előtt talán már ismeretes az a tény, hogy a községnek minden magyarok által lakta szomszédos álammal van baráti kapcsolata : Ukrajnával, Magyarországgal, Romániával és Szerbiával. Erről tanúskodik a faluban található Európa park, amelyben a baráti települések címereivel díszített kopjafákat lehet megcsodálni. Ebben a parkba került ünnepélyes keretek között elhelyezésre a verseci ( Szerbia ) kopjafa abból az alkalomból, hogy hivatalosan is megköttetett a testvértelepülési  szerződés.

Az eseménysorozat   egy   kiállítás  megnyitásával   folytatódott : ezúttal a királyhelmeci születésű Fazekas Krisztián, 21 éves alkotó festményeit csodálhatták meg a látogatók. Kitartó és szorgalmas, tehetséges fiatalembert ismerhettünk meg , akinek komoly elképzelései vannak a jövőjéről, a művészetekről, a festészetről. Képei szépek, kellemesen hatottak a látogatókra. Figyelemre méltó az az akarat, amellyel fiatal kora ellenére már most bizonyítani akarja, hogy a fiatal generáció is kamatoztatja tehetségét és tenni szeretne valami jó dolgot a szebb jövőért a művészetek segítségével. 

Hasonló elképzeléseket és gondolatokat közvetítenek a Bodrogközi Színjátszó Csoport tehetséges tagjai is, akik szombaton este léptek fel községünkben és a közönség nagy elismeresének örvendhettek. Igazi olasz hangulatot varázsoltak a színpadra, ugyanis Goldoni - Kiss Csaba : A legyező című darabját vitték színre. A történet egy hányatott sorsú legyező kálváriája, mely szerelmesek, ellenségek, urak, szegények, jók és rosszak között cserél gazdát időről időre. A csoport ezzel a darabbal is a közönség igényes szórakoztatását célozta meg.

 A szombati nap sem maradt sportesemény nélkül : a zétényi futball - klub gyermek- és ifjúsági csapatai mérkőztek egymással. Immár hagyományosan a gyerekeknek szerveztek sportversenyeket a helyi oktatási intézmények pedagógusai és alkalmazottai a sportszervezet tagjainak közreműködésével. A nagy meleg ellenére a gyerekek élvezték a játékot és a sportolást. A cél éppen ez volt: rávezetni a gyerekeket arra , hogy hogyan lehet játékosan, örömmel közelíteni a sport felé, amely az egészséges életmód elengedhetetlen része

A vasárnapi program július 4-én gazdagra és vidámra sikerült.

Az ökumenikus Istentisztelet után az érdeklődők ellátogathattak a Tájházba, amely a falu egyik büszkesége, hiszen a múltunk egy szeletét őrzi és adja tovább a jövő generációjának.
A vasárnap délutáni események a futballpálya és a kultúrotthon környékére összpontosultak, s éppen ez adta meg a nap hangulatát: mindenki együtt lehetett családtagjaival, ismerőseivel és barátaival, miközben élvezhette a gazdag programot : „ Jó ebédhez szól a nóta „ - a nótakedvelők a magyarországi Setét Béla és népi zenekarának fellépését hallgathatták, nótázhattak és mókázhattak , mint ahogyan azt meg is tették a Szentmáriai „ Gyöngyvirág „ asszonykórus segítségével, akik fellépésükön túl igazi hangulatot varázsoltak jókedvű nótázásukkal, bátorítva ezzel a többi vendéget is.

Közben a lakosság megvendégelésére is odafigyeltek a szervezők, a vendégeknek készült az illatos és finom gulyás, akinek kedve volt hozzá, az megnézhette a kiállítást, a gyerekek pedig fagyijegyet kaptak s ellátogathattak a cukrászdába is.

A sportszervezet vezetője közben ünnepi beszédet mondott a Sportszervezet megalakulásának 80. évfordulója tiszteletére megnyitva ezzel a sportdélutánt, ahol a jelenlegi futballcsapatok és egykori zétényi futballisták és öregfiúk mérhették össze erejüket. Ez a délután nem igazán a versenyzésről, hanem inkább a nosztalgiázásról, az „ öregfiúk „ és a delegációkból kikerült focit szeretők találkozásáról szólt. A cél éppen ez volt: hogy találkozzon a fiatal generáció a sokat tapasztalt „öregekkel „ és egy kellemes lakoma mellett azok átadják tapasztalataikat, legszebb élményeiket, amelyeket csak a sport , a foci tud nyújtani. 

A legnagyobb várakozás a budapesti Erdős Csaba motoros kaszkadőr bemutatkozását övezte. Egy szimpatikus fiatalemberrel és motoros társaival találkozhattak az érdeklődők. Erdős Csaba streetfighter, dragversenyző és motoros kaszkadőr , többszörös országos és nemzetközi bajnok. Mikor megkérdezték Tőle, hogy mit is jelent a streetfighter, így választolt:
"Tulajdonképpen egy minimum 600 köbcentis, és minimum 2 hengeres utcai motor kell hozzá, hiszen ezeket a mutatványokat cross-motorokkal lényegesen könnyebb megcsinálni...Egy látványos bemutatóhoz egy legalább 250 méter hosszú sima asztfaltútra van szükség."Hobbyja még a motor- és drag autók építése is.( egy saját készítésű autót is kiállított a helyi cukrászda épülete előtt , amelynek adatai különösen a fiatal fiúkat és a férfi nézőket kápráztatták el ) .Immáron 31 éve motorozik, 27 éve versenyez is.A vakon egykerekezés abszolút világrekordja az ő nevéhez fűződik:180 km/h, 1,5 km, fekete csuklyában.

A gyerekek vasárnap sem maradtak program nélkül : a „ HARIBO „ interaktív bűvész-show nem csak a kicsiket, de szüleiket is elvarázsolta. A lufihajtogatás is a kedvenc foglalkozások közé tartozot ezen a délutánon: sok kisgyerek térhetett haza lufiból készült virággal vagy kedvenc állatfigurával. 

A  IX. Falunapok a sport jegyében is zajlottak, ezért a szervezők úgy gondolták, hogy ezen a napon érdemes egy kis időt szentelni az egészséges életmódnak, a betegségek megelőzésének is. Így jött az ötlet, hogy a nagyon reprezentatívan berendezett helyi könyvtár erre a napra egészségügyi tanácsadóvá változzék : az érdeklődők megmérethették cukorszintjüket, vérnyomásukat, súlyfeleslegüket és az eredményektől függően egészségügyi tanácsokat kaptak további életmódjukat és táplálkozási szokásaikat illetően.

Magyarországi lemezlovasok zenéltek az utcabálon, amely a kultúrház előtt volt megrendezve és sohasem sikerült még olyan jól, mint az idén. A meglepetés erejével hatott a résztvevőkre a karaoké show, amely mindenkit elvarázsolt, kicsik és nagyok együtt énekelték a dalokat a kivetített szövegek segítségével. Szponzorok segítségével nagyon látványos tüzijátékkal zárulhatott a gazdag IX.falunapi programsorozat.
Zétény község önkormányzata kitett magáért a színvonalas programok érdekében. Szaxon Zoltán polgármester szerint sikerült megszólítani a lakosokat, a közhasznú munkásokat, , a társadalmi szervezeteket , a helyi vállalkozókat és szolgáltatásokat valamint a szponzorokat , akik besegítettek a szervezésbe, hogy anyagilag és tartalmilag is minden zökkenőmentes lehessen. Ezúton mondunk köszönetet mindenkinek, aki ebben segítette a IX. Zétényi falunapok szervezését.


Zárógondolatként...


Szaxon Zoltán polgármester zárszóként elmondta , hogy a tavaszi időjárás okozta gondokkal községünk polgárainak is meg kellett küzdenie. Sokan és sokszor kivették részüket a saját és a közös problémák megoldásából az árvízveszély idején.
Községünk önkormányzata a nehézségek ellenére úgy döntött, hogy a hagyományok megtartása mellett és köszönet képpen idén is megrendezi a Falunapokat, amelynek keretén belül arra törekedtünk , hogy szerényebb programokkal, de mindenkinek lehetősége legyen egy kis szórakozásra. Szerettünk volna minden korosztálynak megfelelni , ahogy azt a megvalósult programok is mutatják.
Jóleső érzés volt látni , hogy községünk lakossága a bajban összetartott, a IX. Zétényi Falunapokon pedig igazi közösségként együtt tudott ünnepelni és szórakozni minden résztvevő.

M Á J U S 

A   községben   ünnepi   műsorral  köszöntötték  az   édesanyákat 
Anyák napja alkalmából.  Felléptek  a  helyi  oktatási intézmények
növendékei, a  Bolyi MTNY  Alapiskola  diákjai , valamint a " Bejle "
hagyományőrző csoport Bélyből. Az édesanyákat egy szál virággal
köszöntötték.

14. novembra 2009 sme  privítali  dôchodcov našej obce.
Žiaci miestnej  školy  slávnostným programom pozdravili prítomných.
Po  slávnostnom  privítaní  boli  dôchodcovia pohostení a obdarovaní.
Stretnutie sa uskutočnilo  v dobrej  nálade  vďaka perfektnej príprave
zo strany zastupiteľstva obce ako  aj  účinkujúcej  hudobnej skupine
Nosztalgia  z Kráľovského Chlmca 

Községünkben 2009.  november  14-én    köszöntöttük a nyugdíjasokat
-  a helyi oktatási intézmények ünnepi műsorával, ünnepi  köszöntővel,
megvendégeléssel és ajándékozással. Az ünnepség meghitt hangulatban,
jókedvvel telt el,  köszönhetően az önkormányzat igyekezetének,  valamint a
Királyhelmeci Nosztalgia énekegyüttesnek, s természetesen  a sok jókedvű,
örökifjú nyugdíjasnak.

V auguste  sa  v  dobrej nálade  stretlo publikum  s  účinkujúcim spevákom Balázs Pali
z Maďarska

2009 augusztusában  magyarországi vendégművésszel találkozhatott a zétényi közönség.

TÁBOR 2009


2 . až  8. júla 2009 prebehol  III. ročník Medzinárodného detského tábora  detí  Karpatskej kotliny  v organizovaní obce Zatín . Zúčastnilo sa    10  detí  z  našej   obce  a  40   študentov z  Maďarska, Rumunska , Ukrajiny a Srbska.
Ďalší záujemcovia  o tábor  sa mali možnosť zúčastniť  detského tábora usporiadaného  základnou organizáciou  CSEMADOKu. Tábor  bol  podporovaný Ministerstvom kultúry.
Galéria fotografií z táborového života:
2009.július 2 - 8. között zajlott Zétényben a III. Nemzetközi KÁRPÁT-MEDENCEI DIÁKTÁBOR,  amelynek
résztvevői a zétényi gyerekeken kívül a testvértelepülések diákjai voltak :  Magyarországról a helvéciaiak, Románia-Erdélyből a csíkkarcfalvaiak, Kárpátalja -Ukrajnából a jánosiak , Szerbia-Vajdaságból a  verseciek. A   tábor   idején a  község többi   diákja a   CSEMADOK - tábor  rendezvényeibe kapcsolódott be ,  amelyet támogatott a SZK Kulturális Minisztérium is.

TÁJHÁZ - avatás


2009. július 5-én átadásra került a TÁJHÁZ, amely a Templomsoron , a Bűti - féle házban van kialakítva. Az avató ünnepség a Falunapok keretén belül volt megvalósítva , amelyen a lakosságon kívül résztvettek a testvértelepülések küldöttségei is. Ünnepi beszédet mondott Szakszon Anna, Szaxon Zoltán polgármester, Zvolenszky Gabriella - a Bodrogközi és Ung-vidéki Kulturális Központ igazgatónője , valamint Köteles László parlamenti képviselő. 

TÁJÉKOZTATÁS
Ha Ön szeretné megtekinteni tájházunkat, akkor keresse fel a községi hivatalt,
ahol ebben a segítségére lesznek.  Minden látogatót szeretettel várunk.

Magyarország Oktatási Minisztériuma támogatja azt a programot, amelynek célja megismertetni gyermekeinket a régi népi foglalkozásokkal, a hagyományt fellelni, megörizni, továbbadni.
Ennek jegyében zajlanak a játszóházi   rendezvények 2009 tavaszán.

Március 13-án este tartotta évzáró gyülését a helyi CSEMADOK szervezet . A gyülés elsö részében a résztvevök megemlékeztek  az 1848-49-es márciusi eseményekröl , majd Szakszon Anna elnöknö méltatta a CSEMADOK jelentöségét annak kapcsán, hogy 2009-ben  60 éve alakult meg a CSEMADOK. A beszámolókat kötetlen beszélgetés és megvendégelés követte.
A müsorban fellépett a Királyhelmeci Apolló táncegyüttes a palotással, elhangzott egy vers és egy ünnepi köszöntö.

Obec Zatín

Obec Zatín je členom Prírodnej rezervácie Krátke Tice.
V obci sa nachádzajú rímskokatolícky kostol, Modlitebňa reformovanej cirkvi a Obecný dom, ktoré tvoria dominanty obce. V obci sa nachádza ZŠ s materskou školou s právnou subjektivitou.
Pôsobia rôzne spoločenské organizácie ako : Csemadok, DPO – Dobrovoľná požiarna ochrana a poľovnícke združenie „LATORICA“. , TJ Družstevník Zatín
Je tu kaderníctvo, otvorené každý štvrtok od 8.00 do 16.00 hod.
V obci sa nachádza Obecná knižnica s 2500 knižnými titulmi, kde má verejnosť možnosť vzhliadnuť kultúrno - historické dedičstvo obce. V knižnici sú umiestnené 4 počítače s prístupom internetu.
V obci sa nachádza Dom smútku /1994/
Tradičné podujatia obce
Dni obce , Detský tábor , Fašiangový karneval, privítanie Mikuláša, tvorivé dielne, športové súťaže,plesy , zábavy, koncerty v kostole, výstavy , Deň matiek, Deň dôchodcov, tzv. Ženské akcie , aerobik, súťaž v kartách "máriaš " , návšteva divadla , predstavenia umelcov a pod.
Pred budovou obecného úradu sa nachádza EURÓPA PARK , v ktorom je umiestnený OBELISK , ktorý nám darovala obec z Maďarskej republiky - HELVÉCIA . Na druhej strane parku sa nachádza pamätník II. svetovej vojny.
O všetkých akciách vedieme bohato - ilustrovanú kroniku.
Naše plány na rok 2008:
Obnovenie budovy Domu smútku
Výmena autobusovej zástavky
Vypracovanie projektov na získanie finančných prostriedkov z EU fondov
Ďalšie skrášľovanie verejnej zelene

ZÉTÉNY

Zétény község a Kelet-Szlovákiai síkság déli részén található, 100 m tengerszint feletti magasságban, 2178 hektáron terül el. A falu a Ticce mellett terül el, a falu tagja a Tice környezetvédelmi rezervátumának. 2005-ben lakosainak száma 788. A Tőketerebesi járás és ezáltal Kassa megye közigazgatásához tartozk. Közel van az ukrajnai és a magyarországi határ.
A községben római-katolikus, református és Jehova tanúi közösségek léteznek.
A tömegszervezetek közül megemlíthető a CSEMADOK , a sportszervezet , az öreg fiúk sportszervezete, az önkéntes tűzoltók szervezete és a vadásztársulat.
Közös igazgatású, jogalanyisággal rendelkező óvoda és általános iskola van a faluban.
Minden csütörtökön nyitva van a fodrászüzlet reggel 8.00-tól 16.00-ig.
Működik a könyvtár, ahol jelenleg egy állami projekt keretén belül internetes hálózattal ellátott számítógépes hozzáférhetősg található. Az érdeklődők 4 gépen dolgozhatnak, tájékozódhatnak.
Hagyományos rendezvényeink : falunapok - július első hétvégéjén,gyerektábor - július első hetében
Gyermekrendezvények : farsangi maszkabál, játszóházak, sportnapok, Mikulásváró ünnepség
Egyéb : Templomi koncert, Március 15 - emlékünnep, Anyák napja , Sportrendezvények , Bálok , Női akciók - csak nőknek , aerobik, máriás - kártyaverseny , Öregek napja, színházi előadások , kiállítások
A községháza épülete előtt van az EURÓPA PARK, amelyben a magyarországi HELVÉCIA testvértelepüléstől kapott OBELISZK van elhelyezve. A park 2008-ban lett kibovítve a testvértelepülések címereit ábrázoló kopjafákkal . A park másik részében a II. világháborús emlékmű található.
Minden eseményről gazdagon illusztrált krónikát vezetünk.

Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme

Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme
Kultúrne dni bez hraníc - Deň Zeme